Gyomornyugtató és még köhögés ellen is jó: 5 érv a fahéjfogyasztás mellett
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A fahéj évezredek óta ismert fűszer, a régiek is előszeretettel használták, de nem édes zamatáért, gyógyító ereje miatt szerették nagyon.
Varázslatos, melegséget árasztó illata miatt a fahéjat sokan téli fűszernek tartják, pedig évszaktól függetlenül is érdemes használni. A fahéj szinte minden sütemény tésztájában, töltelékében elfér, cukorral egybeforgatva fánkokat és másfajta édességeket forgathatsz bele, szirup formájában a kávédat is izgalmasabbá teheti.
A fahéjat régen gyógynövényként alkalmazták, az egyiptomiak balzsamot készítettek belőle, füstölőszerként is használták. Kellemes zamata mellett gyógyító erővel is bír, a népgyógyászatban is jelentős szerepe van, és a tudomány is alátámasztja jótékony hatásait.
A jóból is megárt a sok, vigyázni kell a mértékre, nagyobb mennyiségben fogyasztva májgyulladást vagy sárgaságot okozhat a kumarin nevű természetes aromaanyag miatt. Ez az anyag egyébként a borsmentában és a levendulában is megtalálható, de a fahéj tartalmazza a legnagyobb mennyiségben. A napi megengedett fahéjmennyiség testtömegkilogrammonként 0,1 mg, ez azt jelenti, hogy egy 50 kg-os személy esetén 5 mg.
Helyreállítja a vércukorszintet
A fahéj legismertebb jótékony hatása, hogy helyreállítja a vércukorszintet, megakadályozza a hirtelen megemelkedését, javítja a sejtek inzulinválaszát és glükózfeldolgozó képességeiket. Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét.
Tisztítja a légutakat
A fahéj vírus- és baktériumölő hatással is bír, elpusztítja a betegséget okozó gombákat és baktériumokat. Épp ezért megfázás esetén érdemes 1 evőkanál langyos mézet ¼ teáskanál fahéjjal összekeverni. Ez a természetes orvosság segít megszüntetni a krónikus köhögést és a légutakat is tisztíja, napi 2-3 alkalommal érdemes alkalmazni, maximum 3 napig.
Nyugtatja a gyomrot
A fahéj emésztési zavarok esetén is enyhítést nyújt, valamint olyan gyomorpanaszok ellen is hatásos, mint a felfúvódás, hányinger. Az ilyen jellegű panaszokra kiváló a fahéjas gyógyital, mely nagyon egyszerűen készül. Fogj egy fahéjrudat (ketté is törheted), áztasd 1 bögre forró vízbe 10-15 percre, majd kortyold el.
Gyümölcsszeletekre is szórhatod, erjedésgátló, így elkerülheted a puffadást, savasodást.
Memóriajavító
Az illatos fűszer az agyműködésre is pozitívan hat, serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát. Az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is segíti, valamint késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását.
Ápolja a bőrt
Tonizáló hatása miatt ápolja és szebbé teszi a bőrt. Rengeteg bőrfiatalító krémben kap helyet, nem véletlenül. Narancsbőr ellen is hatásos, mivel a fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet kelt, így vérbőséget okoz, a sejtek gyorsabban lebomlanak, távoznak a szervezetből.
Miben lehet használni?
A fahéj nagyon sokoldalú alapanyag, almás süteményekbe kötelező, de más desszertekbe is belecsempészheted. Reggeliben is elfér, jól illik az édes kásához, tejberizshez vagy -grízhez, turmixokba, kávéba, forró csokiba is kerülhet, gyümölcssaláták fűszerezésénél is szuper választás. Ha pedig szívesen próbálsz ki különlegesebb ételeket, sós ételek elkészítésénél is alkalmazhatod.
Fotók: Getty Images