Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A fahéj nemcsak a karácsonyi időszak kötelező fűszere, de sok pozitív egészségügyi hatása is van: fogyaszd egész évben, hogy a legtöbbet kihozhasd belőle!
A fahéj az egyik legelterjedtebb fűszerünk, amely nélkül a karácsonyi időszak nem lenne az igazi. Már az ókori Egyiptomban is használták, és annyira értékesnek számított, hogy királyokhoz méltó ajándéknak tartották.
A fahéj a fahéjfa (Cinnamomum) belső kérgéből forgácsolt fűszer, amely kiszáradás után jellegzetes csigaformát vesz fel, így alakulnak ki a fahéjrudak. Karakteres illatát és ízét a benne lévő illóolajnak köszönheti, amely nagy mennyiségben tartalmaz egy cinnamaldehid nevű vegyületet – ez felelős a fahéj legtöbb pozitív hatásáért.
Erős antioxidáns
A fahéj nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, azok közül is polifenolokat, amelyek hatékony ellenszerei a szabad gyökök okozta sejtkárosodásnak. Rendszeres fogyasztása képes jelentősen megnövelni a vérben az antioxidánsok szintjét, így gyulladáscsökkentőként és a rákmegelőzésben is szuper alternatíva. Érdekessége, hogy annyira erős az antioxidáns hatása, hogy tartósítószerként is alkalmazható.
Csökkenti a vércukorszintet
Az immunerősítő tulajdonsága mellett a fahéjnak a másik legismertebb „szuperereje” az, hogy vércukorszint-szabályozóként is alkalmazható. Kimutatták róla, hogy csökkenti az étkezés után a véráramba jutó cukor mennyiségét azáltal, hogy még az emésztőrendszerben lelassítja a szénhidrátok lebomlását. Emellett képes utánozni az inzulin hatásait, így segíti a cukor sejtekbe való bejutását. Az ehhez szükséges mennyiség 1-6 gramm, azaz kb. fél-2 teáskanál fahéj naponta.
Szívbetegségek ellen is hatásos
A fahéj a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is hatékony ellenszer. Már napi háromnegyed teáskanálnyi is képes csökkenteni a trigliceridek, az összkoleszterin, az LDL (rossz) koleszterin és a vércukor szintjét is, sőt minimum 8 hétig történő fogyasztása a vérnyomást is képes szabályozni.
Bakteriális és gombás fertőzések esetén is használható
A fahéj fő hatóanyaga, a cinnamaldehid, számos fertőzés ellen is bevethető. Laboratóriumi vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a fahéjolaj képes kiirtani bizonyos gombaféléket, amelyek légúti megbetegedések kialakulásához vezethetnek. Emellett az olyan baktériumok növekedését is képes meggátolni, mint a Listeria vagy a Salmonella, sőt a szájhigiénében is nagy segítség lehet, hiszen segíthet megelőzni a fogszuvasodást és a rossz leheletet.
Melyik a leghatékonyabb fajta?
Sajnos nem mindegyik fahéjfajta rendelkezik a felsorolt pozitív hatásokkal. Az elterjedtebb Cassia a jótékony illóolajok mellett egy kumarin nevű vegyületet is tartalmaz, amely nagy mennyiségben káros is lehet. Ha teheted, keresd az igazi fahéjként is emlegetett ceyloni fajtát, amely bár drágább, és kissé nehezebb beszerezni, de sokkal alacsonyabb a kumarintartalma.
Fotók: Getty Images