Mi az a konjac, és mire használható? Szuper egészségügyi hatásai vannak

Konjac-hatasai-cc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A konjac egészségügyi hatásai vitathatatlanok: a benne található hasznos élelmi rostoknak nemcsak diéta vagy fogyókúra idején veszed hasznát.

A konjac (leopárdkontyvirág vagy ördögnyelv) egy Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos növény, amely a rostban gazdag gyökérgumójáról ismert.

A gumó a glükomannán nevű, vízben oldódó élelmi rost mellett kevés szénhidrátot, kalóriát és zsírt tartalmaz, így a belőle készülő liszt és tészta egyre nagyobb teret hódít a diétázók és fogyókúrázók körében. Szuper egészségügyi hatásai miatt azonban nemcsak fogyókúra idején érdemes bevetned, hiszen rendszeres fogyasztása egy sor pozitívumot tartogat számodra.

Segít a fogyásban

Mivel a konjac minimális mennyiségű kalóriát és zsírt tartalmaz, ezért tökéletes fogyókúrás étel. Emellett magas a rosttartalma, ami azt jelenti, hogy a belőle készült ételekkel, mint amilyen a konjac (shirataki) tészta, hamarabb jóllaksz, és a jóllakottság érzése tovább megmarad.

Konjac-hatasai-c

Táplálja a bélflórádat

A konjacban található rostok prebiotikumként táplálják a belekben élő hasznos baktériumokat, így tartják egészségesen a bélflórát

Nem emeli meg a vércukorszintet

A konjacból készült termékeknek annyira alacsony a szénhidrát- és olyan magas a rosttartalma, hogy elfogyasztásuk után csak minimális mennyiség szívódik fel belőlük. Ebből adódóan alig emeli meg a vércukorszintet, ami akár a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet.

Konjac-hatasai-3

Csökkenti a koleszterinszintet

A cukorbetegség mellett a konjac és a glükomannán a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében is kulcsfontosságúak lehetnek azáltal, hogy csökkentik a koleszterinszintet.

A székrekedéssel sem lesz problémád

A magas rosttartalom egy sokkal praktikusabb, mindennapokat érintő problémát is képes orvosolni: a konjac rendszeres fogyasztásával a székrekedést is elfelejtheted.

Konjac-hatasai-4

A konjac felhasználási lehetőségei

A konjacból készült termékeket számos formában fogyaszthatod:

  • konjacliszt: a szárított és lisztté őrölt gyökérgumókból gluténmentes tésztát és pékárukat is készítenek;
  • konjaczselé: a finomított konjaclisztből szuper zselésítő anyag is lehet, amelyet a kukoricakeményítőhöz hasonlóan levesek és szószok sűrítéséhez használhatsz;
  • konjac (glükomannán) étrend-kiegészítő: ha szeretnél több rostot elfogyasztani, akkor a glükomannán táplálékkiegészítők szuperek a célra.
Konjac-hatasai-1

Lehetséges mellékhatásai

Bár a konjaclisztből készülő termékek és a glükomannán étrend-kiegészítők fogyasztása teljesen biztonságos, azért enyhébb mellékhatásokkal érdemes számolni. Így például a magas rosttartalom a kezdeti időszakban gyomorproblémákat (puffadás, enyhébb hasi görcsök, hasmenés) okozhat, de amint hozzászokik a szervezeted a megemelkedett rostfogyasztáshoz, a tünetek enyhülnek. Ezek a tünetek erősebben jelentkezhetnek IBS (irritábilisbél-szindróma) esetén.

Ugyanakkor a cukorbetegség kezelésére előírt gyógyszerek (pl. inzulin) és a glükomannán együttes használata túl alacsony vércukorszinthez vezethet, ami hipoglikémiát is okozhat. Mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt a már meglévő gyógyszered mellé új táplálékkiegészítőt választasz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon