A legjobb omega-3-források: nem csak lazacból tudod fedezni

Omega-3-zsirsavak-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mint minden tápanyagot, az esszenciális zsírsavakat is a legjobb természetes forrásokból bevinni: a közhiedelemmel ellentétben pedig nem csak lazacból és zsíros halakból juthatsz hozzájuk.

Ha kicsit is foglalkoztál már az egészséges táplálkozással, akkor minden bizonnyal találkoztál az omega-3-zsírsavak fogalmával.

Ezek telítetlen zsírsavak, amelyeket a szervezetünk egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mennyiségben tud előállítani. Ennek ellenére nagyon fontosak a szív, az érrendszer, az agy és a szemek egészséges működéséhez, és támogatják az olyan funkciókat, mint az emésztés, az immunrendszer és a termékenység. Három típusa létezik:

  • ALA (alfa-linolénsav), olajszerű folyadék, amely az olyan növényekben található, mint az olajbogyó, a lenmag, a chiamag, a repceolaj vagy a diófélék.
  • DHA (dekozahexaénsav), főként halakban és halolajban található.
  • EPA (eikozapentaénsav), a DHA-hoz hasonlóan halakban és halolajban található.

Bár az ALA-savakat képes az emberi szervezet előállítani, a folyamathoz megfelelő mennyiségű DHA és EPA szükséges. Mint a legtöbb tápanyagnál, az omega-3-zsírsavak esetében is a legjobb forrás a kiegyensúlyozott táplálkozás, és csak végső esetben válaszd az étrend-kiegészítőket.

Omega-3-zsirsavak

A legjobb omega-3-források

Ahogy a fenti felsorolásból is kiderült, az omega-3 zsírsavak elsődleges forrásai a halak. Ezek a leggyakrabban előforduló halfélék és azok omega-3-tartalma:

  • hering: 2,1 gramm 100 gramm termékben,
  • lazac: 2,1 gramm 100 gramm termékben,
  • tonhal: 1,6 gramm 100 gramm termékben,
  • makréla: 4,5 gramm 100 gramm termékben,
  • szardínia: 982 mg 100 gramm konzervben,
  • szardella: 2,5 gramm 100 gramm konzervben,
  • pisztráng: 1 gramm 100 gramm termékben,
  • sügér: 1 gramm 100 gramm termékben,
  • kagyló: 390 mg 100 gramm termékben,
  • csukamájolaj: 2,4 gramm egy evőkanál termékben.
Omega-3-zsirsavak-1

A mélytengeri halak esetében ellenőrizd a higanytartalmukat, hiszen ez kifejezetten fontos várandósság és szoptatás esetén. A szabadon élő pisztráng, lazac, hering és szardínia esetében viszont a magas omega-3-tartalom mellé alacsony higanyszint társul, így ezek a halak bármilyen élethelyzetben szuper választások.

Növényi omega-3-források

Akkor sem kell azonnal étrend-kiegészítőért kiáltanod, ha nem fogyasztasz halat, hiszen sok növényi élelmiszer is bővelkedik a szükséges zsírsavakban. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy bár magas az omega-3-tartalmuk, az emberi szervezet nem képes ezeket maradéktalanul hasznosítani.

  • Lenmagolaj: 7,25 gramm 1 evőkanál termékben,
  • Chiamag: 5,06 gramm 1 evőkanál termékben,
  • Repceolaj: 1,28 gramm 1 evőkanál termékben,
  • Dió: 9,1 gramm 100 gramm termékben.
  • Kendermag: 10 gramm 100 gramm termékben.
Omega-3-zsirsavak-2

Mekkora a szükséges omega-3-mennyiség?

Heti kétszeri halfogyasztással könnyedén fedezheted az omega-3 szükségletedet. Az USDA ajánlása szerint már heti 230 gramm olajos hal is elegendő, és napi szinten 250 mg omega-3-zsírsavat biztosít.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon