Kedvenc receptjeink friss retekből: ezeket próbáld ki, amíg tart a szezon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Egyéjszakás fahéjas, banános zabkása: tápláló reggeli
Ropogós
Egyszerű, ropogós sajtgolyók: air fryerben sülnek a falatok
Pihe-puha túrós, áfonyás muffin: egyszerűen összedobható
Bulgurral és spenóttal töltött kaliforniai paprika: tápláló ebéd alig valamiből
Szaftos, omlós csirkecomb gombával: ebből biztos a repeta
Melengető, bazsalikomos karalábé-krémleves: a krumplitól laktató
Retekből nemcsak saláta készülhet, hanem köret, savanyúság, sőt még főétel is. Mutatjuk, hogyan készítsd őket, hogy a legtöbbet kihozd a roppanós zöldségből.
Ha te is alig vártad már a retekszezont, akkor ne késlekedj, készíts minél több ínycsiklandó fogást a roppanós zöldségből! Elhoztuk a kedvenc receptjeinket inspirációnak!
Tavaszi rizottó
Rizottó tavaszi zöldségekből is készülhet, hiszen a rizses ételnek nagyon jól állnak a különböző friss aromák. Ebben a változatban a sült retek mellé zöldborsó, spenót, gomba és snidling is kerül, az összhatást pedig citrom és kakukkfű teszi még üdébbé.
Reteksavanyúság
A retek egy különösen roppanós zöldség, ami savanyítva is remekül megőrzi eredeti állagát. Ez a változat egy gyors savanyúság, ami azt jelenti, hogy elkészítés után pár órával már fogyaszthatod is. Ráadásul tartósítószereket sem tartalmaz!
Hűsítő leves – Okroshka
Ez a frissítő orosz leves az ellentétek tökéletes összhangja: a roppanós retket és uborkát remekül kiegészíti a krémes krumpli és tojás. Az okroshka egy hideg fogás, amely egy kefiralapú lével készül: az alapot főtt tojássárgájával, mustárral és citromlével kell krémesre turmixolni.
Koreai édes-savanyú retek
A retekből egy izgalmas, pikáns és szemet gyönyörködtető koreai savanyúság is készülhet, amellyel bármilyen egyhangú tányért feldobhatsz. Maga az eltevés csupán néhány percet vesz igénybe, ezt követi 1-2 nap várakozási idő, és már fogyaszthatod is.
Retektzatziki
Ez egy szuper minimalista saláta, ami épp az egyszerűsége miatt olyan finom. A titka a görög joghurtban rejlik, hiszen a sima változattal túlságosan híg és folyékony lesz. A retek, a só és a bors mellett fokhagyma ízesíti, és tetszés szerint kevés zöldfűszerrel is feldobhatod.
Sült retek fokhagymás vajjal
Ha még sosem kóstoltad a retket sült változatban, akkor ezt a fokhagymás-vajas verziót mindenképp próbáld ki. Hőkezelés hatására édeskés és krémes lesz, ha pedig nyakon öntöd barna vajjal is, akkor igazi különlegességet tálalhatsz.
Joghurtos reteksaláta
Ha sültek mellé szeretnél valami egyszerű, gyorsan készülő és nagyon finom salátát, akkor ez a joghurtos-retkes változat a neked való. A retek egy joghurtos, fokhagymás, citromos és olívaolajos szószba kerül, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, akkor csempéssz bele kevés chilipaprikát is.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia / Sóbors