Sült retek fokhagymás vajjal: édeskés és krémes lesz a sütőben

sult-retek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valami különleges, de egyszerűen összedobható köretet keresel, ne kutass tovább, a sült retek a tökéletes választás.

Bár a zsenge, ropogós retek sem hiányozhat a tavaszi asztalról, érdemes kipróbálni más formában is: ha még sosem sütötted meg, itt az idő! Teljesen átalakul a sütőben, krémes állaga lesz, ízre pedig nem csípős, inkább édeskés.

Minden nélkül, sóval, borssal, olajjal sütve is isteni, de ha szeretnéd feldobni valamivel, öntsd nyakon fokhagymás barna vajjal. Ha a vajat tűzhelyen melegíted, és miután elolvadt, még fent hagyod picit, a színe elkezd barnára váltani, diós illata és aromája lesz. Érdemes kipróbálni fokhagymával keverve is. 

Sült retek fokhagymás vajjal

sult-retek2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 csomó retek
  • 1 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 30 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

A retkeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a szárukat/gyökerüket. A kicsiket vágjuk félbe, a nagyokat négybe. Tegyük őket egy tálba.

Locsoljunk rájuk olajat, majd sózzuk, borsozzuk őket, alaposan forgassuk egybe. Borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 20-30 percre. 10 percenként keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.

Közben a vajat tegyük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Hagyjuk 3-4 percig a tűzön: ha elkezd barnulni és diós illata van, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk hűlni 1-2 percig, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát.

A kész retket öntsük nyakon a barna vajjal, forgassuk vele egybe, majd rögtön kínáljuk. Ízlés szerint zöldfűszerrel is megszórhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük