Kedvenc receptjeink friss retekből: ezeket próbáld ki, amíg tart a szezon
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Retekből nemcsak saláta készülhet, hanem köret, savanyúság, sőt még főétel is. Mutatjuk, hogyan készítsd őket, hogy a legtöbbet kihozd a roppanós zöldségből.
Ha te is alig vártad már a retekszezont, akkor ne késlekedj, készíts minél több ínycsiklandó fogást a roppanós zöldségből! Elhoztuk a kedvenc receptjeinket inspirációnak!
Tavaszi rizottó
Rizottó tavaszi zöldségekből is készülhet, hiszen a rizses ételnek nagyon jól állnak a különböző friss aromák. Ebben a változatban a sült retek mellé zöldborsó, spenót, gomba és snidling is kerül, az összhatást pedig citrom és kakukkfű teszi még üdébbé.
Reteksavanyúság
A retek egy különösen roppanós zöldség, ami savanyítva is remekül megőrzi eredeti állagát. Ez a változat egy gyors savanyúság, ami azt jelenti, hogy elkészítés után pár órával már fogyaszthatod is. Ráadásul tartósítószereket sem tartalmaz!
Hűsítő leves – Okroshka
Ez a frissítő orosz leves az ellentétek tökéletes összhangja: a roppanós retket és uborkát remekül kiegészíti a krémes krumpli és tojás. Az okroshka egy hideg fogás, amely egy kefiralapú lével készül: az alapot főtt tojássárgájával, mustárral és citromlével kell krémesre turmixolni.
Koreai édes-savanyú retek
A retekből egy izgalmas, pikáns és szemet gyönyörködtető koreai savanyúság is készülhet, amellyel bármilyen egyhangú tányért feldobhatsz. Maga az eltevés csupán néhány percet vesz igénybe, ezt követi 1-2 nap várakozási idő, és már fogyaszthatod is.
Retektzatziki
Ez egy szuper minimalista saláta, ami épp az egyszerűsége miatt olyan finom. A titka a görög joghurtban rejlik, hiszen a sima változattal túlságosan híg és folyékony lesz. A retek, a só és a bors mellett fokhagyma ízesíti, és tetszés szerint kevés zöldfűszerrel is feldobhatod.
Sült retek fokhagymás vajjal
Ha még sosem kóstoltad a retket sült változatban, akkor ezt a fokhagymás-vajas verziót mindenképp próbáld ki. Hőkezelés hatására édeskés és krémes lesz, ha pedig nyakon öntöd barna vajjal is, akkor igazi különlegességet tálalhatsz.
Joghurtos reteksaláta
Ha sültek mellé szeretnél valami egyszerű, gyorsan készülő és nagyon finom salátát, akkor ez a joghurtos-retkes változat a neked való. A retek egy joghurtos, fokhagymás, citromos és olívaolajos szószba kerül, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, akkor csempéssz bele kevés chilipaprikát is.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia / Sóbors