4 nyomós érv a rostfogyasztás mellett: még a fogyásban is segít

Rostfogyasztas-elonyei-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az élelmi rostok a növényi eredetű táplálékunk emészthetetlen, mégis létfontosságú részei, és a szervezeted nagyon hálás lesz, ha rendszeresen fogyasztod őket.

Egy amerikai felmérés szerint az embereknek mindössze 5%-a fogyasztja el az ajánlott napi rostmennyiséget, ami közvetlenül összefügg azzal a ténnyel, hogy az Egyesült Államoknak állandó dobogós helye van a legelhízottabb országok listáján.  

Azonban nem kell Európából kitekintenünk, sőt még az országhatárt sem szükséges átlépnünk, hiszen erre a listára bizony a magyarok is felkerültek: egy friss közlemény szerint Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, világszinten pedig a negyedik helyen áll – csupán az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előz meg minket. És lássuk be, ezek az adatok nagyon elszomorítóak, mivel azt is jelentik, hogy a felnőtt lakosságnak a kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, de a népbetegség a gyerekeket sem kíméli.

Ennek ellenére az emberek többsége a túlsúlyt inkább egyfajta állapotként kezeli, nem pedig betegségként, amelynek számos súlyos következménye lehet. Az időszakos fogyókúrákkal ugyan látványos eredmények érhetők el, azonban tartós változást csak az életmód-változtatás hozhat: a rendszeres mozgás és a tápanyagdús táplálkozás. Utóbbinak szerves részét képezik a rostdús élelmiszerek, amelyek áldásos hatásairól az alábbiakban olvashatsz.

Rostfogyasztas-elonyei-2

Ezért fontos, hogy sok rostot fogyassz

Megvéd a szívbetegségektől

Ha rostban gazdag élelmiszereket fogyasztasz, azzal megelőzheted a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sőt még vérnyomáscsökkentő hatással is számolhatsz. Ennek oka, hogy a rost képes csökkenteni a rossz (LDL) koleszterin szintjét a vérben, amely az egyik fő okozója a szívbetegségeknek.

Jobb emésztés

A rost nélkülözhetetlen a jó emésztéshez. Nemcsak a székrekedést képes megszüntetni, de a hasznos bélbaktériumok munkáját is segíti. Ugyanakkor a reflux és aranyér kezelésében is jeleskedik, és a vastagbélrák kockázatát is csökkenti.

Rostfogyasztas-elonyei-3

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát

A rost lassítja a cukor felszívódását a szervezetben, így még magas szénhidráttartalmú ételek esetében sem emelkedik meg hirtelen a vércukor szintje. Egy 2018-as tanulmány szerint azoknál, akik sok rostot fogyasztanak, kisebb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.  

Társ a fogyásban

Egy rostban gazdag diéta csodákat művel, ha fogyni szeretnél. Bár a rostot a szervezet nem képes megemészteni, a teltségérzetet mégis növeli, ezáltal kevesebb kalóriabevitel mellett is jóllakottnak érezheted magad.

Rostfogyasztas-elonyei

Ajánlott napi rostmennyiség

A szakemberek szerint az ajánlott rostmennyiség nemenként eltér: 2000 kalóriás diéta esetén ez a szám nőknél 25 gramm, férfiaknál pedig 38.

A legjobb rostforrások

Vízben oldódó rostok

A rostoknak két típusát különböztetjük meg, ezek a vízben oldódó és nem oldódó fajták. A vízben olódóak folyadékkal keveredve zselés anyagot képeznek, amelyek a belekbe jutva táplálják az ott élő bélbaktériumokat. Ezek a rostok felelnek a rossz koleszterin csökkentéséért, a szénhidrátok lassabb felszívódásáért és a vércukorszint szabályozásáért.

Ezekben az élelmiszerekben találhatók: hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek, egyes magvak, zab.

Rostfogyasztas-elonyei-1

Vízben nem oldódó rostok

A rostok másik típusa nem oldódik vízben, így érintetlenül halad át az emésztőrendszeren. Ezek adják a széklet tömegét, ezáltal abban segítenek, hogy az hamarabb kiürüljön a szervezetből. Székrekedés esetén hozzájuk fordulj.

Ezekben az élelmiszerekben találhatók:  zöldségek, gyümölcsök, egyes magvak, teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük