Segíti a fogyást és védi a szívet a sütőtök: ezért érdemes gyakran fogyasztani

A sütőtök jótékony hatásai cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtök béta-karotinban, káliumban, A- és C-vitaminban bővelkedik, ezek pedig mind jó hatással vannak a szívre és a szemre is.

Az őszi szezon legnagyobb kedvence a sütőtök, melyből rengeteg fenséges finomság alkotható, ilyen a sütőtökkrémleves, töltött sütőtök vagy a sütőtökös pite. Amellett, hogy ízletes dolgok készülhetnek belőle, nagyon egészséges, ezért is fontos, hogy gyakran tányérra kerüljön. 

Mondunk is 14 érvet, miért iktasd az étrendedbe az őszi zöldséget:

  • A pompás őszi csemege gyönyörű narancsszínben hódít, tele van A-vitaminnal és béta-karotinnal, amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez.
  • Antioxidáns-tartalma miatt a szív- és az érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen is hatásos.
  • A gyomorrák és az emésztőrendszeri tumorok kialakulásának megelőzésében is hasznos élelmiszer.
  • A sütőtök A-, B-, C- és E-vitaminban is bővelkedik, rendszeres fogyasztásával az őszi, téli szezonban erősíti az immunrendszert, így elkerülhető a náthás megbetegedés.
A sütőtök jótékony hatásai ct1
  • A sütőtök káliumban is bővelkedik, így a szívet is védi. Jó hatással van a magas vérnyomásra, csökkenti a stresszt.
  • A sütőtök tápláló, bátran beilleszthető diétába, mivel alacsony a kalóriatartalma.
  • A zöldség rostban is bővelkedik, ezért csökkenti az éhségérzetet és a megfelelő emésztést is támogatja.
  • Nyersen, turmix formájában savlekötő hatása van.
  • A zöldségben található karotinok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés.
  • Gyakori fogyasztásával a bőr öregedési folyamatai is lassíthatók.
A sütőtök jótékony hatásai ct2
  • A sütőtök húsában és a magjában lévő B-komplex-vitaminok és az E-vitamin növelik a termékenységet a nőknél és a férfiaknál is. A babát tervező pároknak különösen ajánlott a fogyasztása.
  • Az őszi kedvenc jelentős mennyiségben tartalmaz vizet, ezért hidratálás szempontjából is tökéletes.
  • A sütőtökben található enzimek és fitonutriensek támogatják az emésztőrendszer egészséges működését, segítik az elfogyasztott ételek könnyebb lebontását.
  • A zöldségben prebiotikumok is találhatóak, amelyek szintén a bélflóra egészségéért felelnek.

A sütőtök nagyon izgalmasan használható fel a konyhában, édes és sós finomságok is készülhetnek belőle. Mivel édes a zamata, alakbarát édességek készítésénél is tökéletes. A rengeteg szuper recept mellett érdemes párolva és turmix formájában fogyasztani további egészséges zöldségekkel keverve, így érvényesül a legjobban a szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

A zöldség magjáról se feledkezz meg, ehető, és ugyanolyan egészséges, mint a sütőtök húsa. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon