A sütőtök 6 lenyűgöző élettani hatása: ne csak ősszel fogyaszd

Sutotok-fogyasztasa-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha eddig csak a lattéd ízesítésére használtad, esetleg megsütötted belőle az évi egy pitét vagy muffint, akkor érdemes belehúzni és rendszeresen fogyasztani – legalább amíg a szezonja tart.

A sütőtök egészségügyi hatásai felérnek sok szuperélelmiszerével, emellé pedig könnyen hozzáférhető és sokoldalúan felhasználható.

A sütőtök az ősz egyik igazi hírnöke, hiszen nem egyszerűen az évszakok változását jelzi, hanem a hűvösebb idő érkezését is. A nyári könnyedebb, hideg ételek után ilyenkor jólesik minden, ami kicsit is átmelegít, sütőtökből pedig rengeteg ilyen finomság készíthető. Szerencsés vagy, ha szereted a vidám színű zöldséget, hiszen általa rengeteg fontos tápanyagot juttathatsz a szervezetedbe. Ha rendszeresen fogyasztod – legyen szó kanadai, nagydobosi vagy akár japán sütőtökről –, az alábbi pozitív hatásokat tapasztalhatod.

Jót tesz a szemeknek

A sütőtök tele van A-vitaminnal, amely elsősorban a szemek egészségéért felel, ugyanakkor pedig az immunrendszert is támogatja. Egy bögrényi sütőtök képes fedezni a napi ajánlott A-vitamin 200 százalékát. Az A-vitamin mellett luteint is tartalmaz: ez a tápanyag védi a szemet az időskori betegségektől, mint amilyen például a szürke hályog.

Sutotok-fogyasztasa-1

Támogatja a szívet

A sütőtök sok káliumot, C-vitamint, rostot és antioxidánsokat tartalmaz – csupa olyan tápanyagot, amelyek közvetlen vagy közvetett módon segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Egy bögre sütőtök 16 százalékát fedezi a napi káliumszükségletednek.

Felturbózza az immunrendszert

Egy bögre sütőtökkel elfogyaszthatod a napi ajánlott C-vitamin mennyiségének közel a 20 százalékát. A C-vitamin nemcsak megfázás idején létfontosságú, de a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól is megvédi a szervezetedet. A sütőtök a C-vitamint mellett E-vitaminban és vasban is bővelkedik: ezek szintén jól jönnek, ha az immunrendszered erősítése a cél.

Sutotok-fogyasztasa-2

Karotinoidokban gazdag

Nem gond, ha elsőre nem tudod kiejteni, ez a szuper vegyület attól még ugyanolyan hatékony. A karotinoidok tulajdonképpen pigmentanyagok, amelyek a zöldségek és gyümölcsök piros, sárga és narancssárga színét adják. A sütőtök mellett a sárgarépának és a paradicsomnak is a fő színezőanyagai. Ugyanakkor erős antioxidánsok is, amelyek a C- és E-vitaminhoz hasonlóan harcolnak a szabad gyökök ellen, így megvédhetnek a rák egyes típusaival szemben.

Sokáig jóllaksz tőle

A fogyókúrádba is beillesztheted, hiszen egy bögrényi sütőtök mindössze 50 kalóriát tartalmaz, ezzel szemben viszont rengeteg rostot, amitől sokáig jóllakottnak érzed magad.

A magokat is felhasználhatod

A sütőtök előkészítésénél a magoktól automatikusan megszabadulsz? Nagy hiba! Ha kikapartad a sütőtök belsejéből, akkor tisztítsd, szárítsd és pirítsd meg őket, hiszen olcsó, fehérjedús és ásványi anyagokban gazdag nassolnivaló lehet belőlük. Edd a tökmagot önmagában vagy tedd salátába, granolába, esetleg süss belőle zabkekszet.

Sutotok-fogyasztasa

Ezt készítsd a sütőtökből

A sütőtök remek hozzávalója egy sor édes és sós ételnek, a főételek és levesek mellett pedig isteni desszerteket is készíthetsz belőle:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon