Szeretsz sütni? Mutatjuk, milyen konyhai eszközök nem hiányozhatnak a repertoárból
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Most készülsz elmerülni a sütemények varázslatos világában? Jó receptekre és néhány konyhai eszközre biztos, hogy szükséged lesz!
Sütni és főzni szeretők jól tudják, hogy konyhai felszerelésből sosem elég, mindig van valami újdonság, amit muszáj beszerezni. Nem telhetetlenségből, egyszerűen a rajongás miatt, de azért nem árt mérlegelni: vannak olyan konyhai eszközök, amelyeket szinte biztos, hogy alig fogsz használni, ezért érdemes mindig ésszel vásárolni, ne halmozz fel sok felesleges tárgyat a konyhában.
Annak, aki most látja elérkezettnek az időt, hogy felfedezze magában a cukrászt, első lépésként be kell szereznie néhány elengedhetetlen konyhai felszerelést, amelyekkel indulhat a sütés. A kínálat óriási, a kezdőcsomag összeállítása nem egyszerű, vannak azonban olyan dolgok, amelyek beszerzésével lehet várni. Szépek a sütikiszúrók, de pohárral helyettesíthetők, edényfogó kesztyűnek is kell lennie a konyhában, de ha van konyharuha, akkor nem sürgős a megvásárlása. A habzsák vagy habnyomó is nagyon hasznos, de üres, alaposan elmosott zacskót is lehet használni helyette.
Most megmutatjuk, szerintünk melyek azok a sütésnél használt eszközök, amelyekre minden kezdőnek szüksége lehet.
Mérőeszköz
Aki rendszeresen főz, egy idő után szemmértékkel, érzéssel adagolja az alapanyagokat. A sütéssel már más a helyzet, ugyan vannak olyan profik, akik nem igénylik a használatát, pedig az egyik legfontosabb konyhai eszköz a mérleg vagy mérőpohár, amelyek segítségével könnyedén ki tudod mérni a receptben írt arányokat.
Keverőtál
Ha már megvan a mérleg, szükség lesz tálakra is, amelyekben a sütemények tésztáját tudod összeállítani. Ezekből a tálakból érdemes több méretet vásárolni, a legjobb, ha műanyag vagy rozsdamentes acéltálakat vásárolsz. A rozsdamentes több szempontból is jó választás, ha például vízgőz felett kell habosítani vagy csokit felolvasztani, tökéletesen alkalmas rá. Maradva a rozsdamentesnél, kelt tészták dagasztásánál, tárolásánál is jó választás. Persze, ma már lehet kapni kelesztőtálakat is fedővel ellátva, idővel ebből is be lehet szerezni egyet-kettőt.
Nyújtódeszka vagy szilikonlap
A fánk, a mézes krémes és a hasonló sütemények tésztája miatt elengedhetetlen. Ezen a felületen kell a tésztát kinyújtani, ha szükséges, szaggatni. Amikor süt az ember, sokszor lesz rá szükség. Sokan a konyhájuk dolgozófelületét használják tésztanyújtásra, a legjobb - és higiénikusabb - azonban az, ha beszerzel egy nyújtódeszkát vagy szilikonlapot, amelyeken a kekszeket, péksütiket gyárthatod.
Nyújtófa
Ha már megvan a deszka, nem árt mellé beszerezni egy sodrófát is, amellyel a pitének való tésztát kinyújthatod. Az eszköz akkor jó, ha minél nehezebb, lehetőleg fából készültet vásárolj. A nyújtófa másra is alkalmas, fűszereket, magvakat és kekszeket lehet vele összetörni.
Kézi mixer
Csodálatra méltóak azok az ügyes és hihetetlen erővel bíró hobbicukrászok, akik kézi habverővel verik fel a tojásfehérjét. No, erre a mutatványra nem sokan képesek, elég fárasztó, úgyhogy, hogy megkíméld magad és könnyen menjen a tojáshab és a habtejszín gyártása, érdemes beszerezni kézi mixert, amelynek a habverő feje mellé spirálos dagasztó is jár, ezt kelt tészták készítésénél használhatod.
Habverő
Elfér a fiókban a kézi habverő is, szükség is lesz rá a különböző krémek simára keverésénél, akár a palacsintamassza összeállításánál is jól jön.
Spatula
Ha már a keverők szóba kerültek, nem hiányozhat a listáról a spatula sem, amelyből nem árt, ha több darab van. Egy jó minőségű spatula jó barát a masszák keverésénél, a krémeket könnyedén lehet formába simítani a segítségével, de mázak elkenésénél is jó szolgálatot tesz.
Sütőformák és tepsi
Tepsiből érdemes többet tartani, az egyik legyen kisebb, a másik nagyobb, hagyományos piték, zserbó vagy kekszek és péksütik gyártásánál jól jönnek.
Ma már rengetegféle sütiformát lehet kapni. Fém és szilikonos formák közül lehet válogatni. A szilikonos nagy érdeme, hogy könnyen kiemelhető belőle a kész sütemény, ha muffin-, kuglóf- vagy madeleine-forma, sokkal jobban kiadja a sütemény alakját, hamarabb sül meg benne a tészta. Tortaformából érdemes fémet választani, csatosat, mert könnyebben lehet belőle kiszedni a süteményt. Kerek piteformára is érdemes beruházni, madeleine és hasonló sütemények esetében pedig szilikonos formát válassz, mert az aprólékos kidolgozás jól fog látszódni az elkészült süteményeken.
A kuglóf sok családban nagy kedvenc, készülhet kevert vagy kelt tésztából. Ebből is érdemes a barázdák miatt szilikonosat választani, lehetőleg olyat, amelynek magasabb a fala.
Formák közül olyan klasszikusokra is gondolj, mint az őzgerinc- vagy kenyérforma, sokféle süteménynél veheted majd hasznukat.
Ecset
A kenőecsetek tollból és szilikonból is készülhetnek, ezekkel kenik meg a tészták külsejét tojással, tejjel, olvasztott vajjal. Az ecsetekkel nemcsak a süteményeket, hanem a formákat is kikenheted.
Konyharuha
Több darabot érdemes belőlük tartani, a legjobb, ha mindegyiknek megvan a maga funkciója, mire használod. Az egyikbe piskótákat csavarhatsz, a másikkal lefedheted a kelt tésztákat, de legyen olyan konyharuha is kéznél, amelybe a kezedet törlöd.
Szita
Kisebb és nagyobb fejet is érdemes beszerezni, a kisebbel porcukrot szórhatsz, a nagyobbak gyümölcsök lecsepegtetésénél jöhetnek jól, de még a lisztet is tálba szitálhatod velük, elvégre a legtöbb recept igényli ezt.
Fotók: Getty Images