Méregtelenít és a fogyást is segíti: az almaecetet házilag is elkészítheted

aecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A természetes ecet sokoldalú csodaszer, a paletta igen színes, az egyik legjótékonyabb az almaecet, melyet kellemes zamata miatt is érdemes próbára tenni a konyhában.

Ha ecet, akkor a legtöbben a háztartási, zöld flakonos változatra gondolnak, melyet inkább takarítás során érdemes bevetni. Az ecetkínálat szerencsére széles, érdemes felfedezni, milyenek vannak, kezdésnek az alma a legjobb választás.

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával jön létre, savtartalma alacsony, mindössze 5%. A különleges zamatú ecet igazi kincs, nemcsak azért, mert főzés során különleges aromával ruházza fel a fogásokat, hanem azért is, mert a szervezetre is jótékonyan hat. Mind közül a legismertebb hatása, hogy enyhíti a gyomorégést, javítja az emésztést és a fogyókúrát is támogatja.

aect1

Az almaecet a népgyógyászatban is nagyon kedvelt, A- és C-vitaminban is bővelkedik, és az immunrendszert is acélosabbá teszi. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek megelőzésében is hatékony lehet. A háztartási ecethez hasonlóan az almaecet is gomba- és baktériumölő.

Így illeszd a diétába

Az almaecet régi csodaszernek számít a fogyókúrában, étkezések előtt 10-15 perccel almaecettel (1 evőkanál) kevert vizet (2-3 dl) szoktak inni. Az almaecet felgyorsítja az anyagcserét, vízhajtó és méregtelenítő, valamint csökkenti az étvágyat és a zsír lerakodását is gátolja. Azonban érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott a fogyasztása.

aect4

Emésztési panaszoknál is segít

Az almaecet székrekedés ellen is hatásos, és a puffadást is csökkenti, emellett felgyorsítja az étel lebomlási idejét, így támogatja az emésztést.

Gyomorégésre is megér egy próbát

Az almaecet régóta csodafegyvernek számít a gyomorégés ellen, mivel megakadályozza, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jusson. Fogyasztása étkezések előtt történjen, egy pohár vízbe keverj bele 1 evőkanál almaecetet, majd idd meg. Hatására "lezáródik" a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom, így a gyomorsav nem tud visszacsorogni, nem irritálja a nyelőcsövet. Azonban semmiképp ne fogyaszd hígítás nélkül, mert az még fokozhatja is a savtermelést.

aect3

Használd a főzésnél!

Enyhén pikáns zamata miatt saláták ízesítésénél szokás használni, de ázsiai jellegű ételekben is biztos helye van. Próbáld ki szárnyasból készült ételek ízesítésénél, de különböző szószokba is belekeverheted. Mivel nagyon intenzív az íze, 1-2 evőkanállal bőven elég belőle.

aect5

Házilag is készülhet

Az almaecetet otthon is elkészítheted, több receptje is van. Az egyik legegyszerűbb változathoz 2 liter vizet 20 dkg cukorral forralj fel, majd tedd félre és várd meg, míg teljesen kihűl. Közben az egészséges, hibátlan almákat héjastól alaposan mosd meg és vágd fel úgy, hogy egy 5 literes befőttesüvegbe beleférjenek. A kihűlt lét öntsd rá az üvegbe helyezett almákra, takard le vászonanyaggal, így megóvod az almát a muslicáktól, de oxigént is kap, amire az erjedés miatt szükség van.

Az üveget 22-25 fokos helyen tárold 2-3 hétig, mindennap keverd át. Miután letelt a 2-3 hét, vászondarab segítségével szűrd át, a tiszta lét makulátlan üvegbe töltsd bele. Néhány nap után a lé tetején fehér, kocsonyás réteg keletkezik, ez az ecetágy, melyet minél tovább érlelsz, annál intenzívebb lesz az ecet zamata. Utolsó mozzanatként az ecetágyat szedd le, a folyadékot pedig töltsd tiszta üvegbe.

Az almaecetet a szépségápolásban is próbára teheted, jótékony tulajdonságai közt említendő, hogy feszesíti a bőrt és halványítja az öregedési foltokat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük