A 10 legjobb recept almával: nem csak süteményekbe, sós ételekbe is kerülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az alma egész évben elérhető gyümölcs, mégis ősszel és télen van igazán szezonja. Legtöbbször süteménytésztába kerül, pedig húsok mellé, de akár levesként is isteni.
Ha más gyümölcs nem is, alma majdnem mindig van itthon, jólesik magában ropogtatni, de rengeteg finomság is készülhet belőle.
Az almát sokan unalmasnak tartják, pedig nem csak nagyon egészséges, de sokoldalúan felhasználható a konyhában is. Lehet édes vagy sós előételek alapja, de készülhet belőle főétel és rengetegféle sütemény is, pite, piskóta, sütés nélküli édesség.
Az alábbi válogatásban a 10 kedvenc receptünket szedtük egy csokorba, van köztük leves, saláta, hús és sok-sok süti.
Mézes almasaláta zöldekkel
Egy könnyed, gyomorkímélő recepttel indítjuk a sort, az almasaláta nem csak szuper előétel lehet, egy laza vacsoraként is megállja a helyét. Az almát legtöbbször gyümölcssalátába teszik, pedig sós alapanyagokkal - sajt, spenót, dió - is isteni, tökéletes lesz az édes és a sós ízek harmóniája. Ha egy különleges, mézes-ecetes vinaigrette-tel koronázod meg a salátát, ez lesz az egyik legizgalmasabb fogás az étkezőasztalon.
Joghurtos csirkesaláta almával
A salátáknál maradva meg kell említeni a joghurtos csirkesalátát is. Ez a laktató, mégis könnyű fogás görög joghurtos-majonézes dresszinggel készül, így nem annyira alakbarát, mint az előző recept, azonban biztosan eltelít, ebédként is megállja a helyét. A csirkemell mellé vörösáfonya és alma is kerül, ettől friss lesz az összhatás, az édes és a sós ízek is jelen vannak a salátában.
Almás fehérrépa-krémleves
Almából nem csak édes gyümölcsleves készülhet, zöldségek mellé is nagyon jól passzol. A fűszeres, karakteres fehérrépa ízét szuperül ellensúlyozza az édes, savanykás alma, tökéletes lesz az összhatás. Hogy igazán selymes legyen a krémleves, tejszín is kerül bele, ez az ízeket is lágyítja, miközben az állagán is javít. Ha nem félsz a különleges ízkombinációktól, mindenképp próbáld ki ezt a levest!
Sült zöldségek és gyümölcsök
A zöldség-gyümölcs párosításánál maradva nem hiányozhat a felsorolásból a sütőben sült verzió sem. Igaz, ebben a receptben nem csak az alma dominál, de elképesztően jól passzol az olyan zöldségekhez, mint az előbb említett fehérrépa, a sárgarépa, a cékla vagy a krumpli. Ha nyakon öntöd őket mézes-kakukkfüves olajjal, a máz rásül majd a zöldségekre és az almára, isteni finom lesz.
Sült csirkecomb almával
Amennyire jól működik az alma karakteres ízű zöldségekkel együtt, annyira jól passzol húsok mellé is. Csirkecombbal sütve isteni, puhára, szinte krémesre sül, de a fűszerezése sem mindegy. Az almához nagyon jól mennek a melegítő fűszerek, mint a fahéj vagy a szerecsendió, de a zöldfűszerek sem ártanak neki, ebben a receptben rozmaringgal készült.
Almás csirkeragu
Ha krémesebb formában készítenéd el az almás húst, készíts joghurtos ragut belőle. A receptben - az előzőhez hasonlóan - szintén a csirke és az alma kapják a főszerepet, de ezúttal nem sütni kell őket, hanem egy krémes szószban főnek puhára. A szósz alapját édeskés kókuszital és curry képezi, de egy kevés joghurttal még selymesebbé lehet tenni.
Almás piskóta
Ideje áttérni a sütik világába. Almából rengeteg édesség készülhet, de talán a piskóta a legegyszerűbb és legnépszerűbb választás. Az almától sokkal szaftosabb és izgalmasabb lesz a süti tésztája, napokig puha marad, érdemes akár lereszelni, hogy minél jobban érvényesüljön az íze és az állaga is. Az édesség nagyon egyszerűen készül, csak mindent össze kell keverni, majd mehet is a sütőbe 30 percre, sütheted tepsiben, de akár tortaformában is.
Almás pite
Nem maradhat ki a felsorolásból a klasszikus almás pite sem. Az omlós, vajas tészta közé fahéjas-almás töltelék kerül, annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni. Melegen, tejszínhabbal vagy vaníliafagyival érdemes kínálni, de hidegen, másnap is isteni lesz. A töltelékből ne sajnáld az almát, minél gyümölcsösebb, annál finomabb lesz.
Almás kókuszgolyó
Sütés nélkül készül ez az egyszerű, mégis isteni almás-fahéjas golyó, szinte csak gyümölcsből áll, a fahéj mellé egy kevés méz kerül, kötőanyagként pedig a darált keksz funkcionál. Utóbbi helyett darált dió is használható, ha még gyümölcsösebb élményre vágysz. A kész, almától szaftos golyókat kókuszreszelékben kell meghempergetni, ettől nem csak finomabb, de látványosabb is lesz az édesség.
Almás palacsinta
Nem csak a magyar palacsintának érdemes bizalmat szavazni, a németek sütőben sült almás palacsintája, vagyis a dutch baby is isteni. Bár sok mindenben eltér az általunk ismert palacsintától, érdemes adni neki egy esélyt, könnyű, habos a tésztája, ráadásul gyorsan elkészül, nem kell a tűzhely mellett álldogálni. Érdemes dupla adagot bekeverni belőle, pillanatok alatt el fog fogyni.
Fotók: Getty Images; Sági Zsófia, Szász Eszter/Sóbors