
Gyulladásgátló, segíti az emésztést és fejfájásra is jó a torma: teát is főzhetsz belőle

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A torma megosztja az embereket, sokan jellegzetes, semmihez nem hasonlítható csípősségéért szeretik, de ugyanennyien pont a zamata miatt kerülik.
Neked mi jut eszedbe a tormáról? A többségnek a húsvét, ilyenkor kerül a leggyakrabban az asztalra főtt sonka mellé, pedig egész évben kapható, izgalmas alapanyag óriási erővel, épp ezért érdemes lenne gyakrabban fogyasztani.
A torma a Volga és a Don folyó környékéről származik, azon a környéken az életerő jelképének tartják.
Régen főleg gyógynövényként használták, ma az ínyencek éltetik, persze az egészséges csemege gyógyító ereje nem veszett el, csak feledésbe merült, szinte csak ünnepnapon jut az emberek eszébe.

A torma nagyon strapabíró, a kemény téli fagyokat is átvészeli, de azért nem árt óvatosnak lenni a termesztésével, jól meggondolni, hol lesz a helye, mert a kiirtása nem egyszerű. A torma hűtőben sokáig tárolható, pincében homok közé rakva évekig is eláll.
A gyógy- és fűszernövény híres a baktérium- és vírusölő hatásáról. Gyökerét évezredek óta használják. Nem csak ételekbe csempészve, külső használatra borogatás is készülhet belőle. A borogatást reumás panaszok, fejfájás esetén ajánlott kipróbálni.

A könnyfacsaró ínyencség fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, bővelkedik C-vitaminban, nátha idején különösen ajánlott a fogyasztása. Rostban is gazdag, kalóriatartalma alacsony, így diétába is bátran be lehet illeszteni.
Immunerősítő
Frissen reszelve az egyik legerősebb vírus- és baktériumölő, C-vitamin-tartalma miatt antioxidáns hatással is bír. A népgyógyászat nem csak fogyasztásra ajánlja a tormát, pakolásként is használják, valamint nátha, légúti betegségek esetén illóolajának belélegzése tisztító hatású.

Gyomorbántalmak és fertőzések ellen
A torma rendszeres fogyasztása különböző gyomorproblémák ellen nyújt megoldást. Segít hasfájás esetén, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést és serkenti az étvágyat. Antibakteriális, így húgyúti fertőzések, gyulladások ellen hatásos, és még vizelethajtó is.

Mibe kerülhet torma?
Zsenge levele remekül illik salátákba. Gyökerét próbáld ki mártásokban, remek ízt ad a szószoknak. Sült húsok, sonka és halételek mellé is passzol. Maradj az egyszerűség vonalán, akár a házi készítésű majonézt is izgalmasabbá teheted tormával, vagy csempészd krémlevesekbe, legyen az krumpli, fokhagyma vagy karfiol, elképesztően feldobja a fogásokat.
Reszelt gyökerét akár mindennap fogyaszthatod, még pestóban is elfér, de akár húsok töltelékébe is keverheted. Reszelve káposztasaláta mellett is helyet kaphat, sokkal erőteljesebb lesz úgy a zamata.

Mivel gyógyhatásai miatt kezdetben gyógyszerként alkalmazták, gyógytea is készülhet belőle. 1-2 evőkanál reszelt tormát forrázz le 2 dl vízzel, fedd le és 10 percig hagyd állni, majd citrommal és mézzel ízesítve fogyaszthatod. Megfázás, köhögés esetén kiváló ellenszer. Erőteljes aromája mézzel enyhíthető, így a gyerekek is fogyaszthatják, a zord idővel járó betegségek idején nagyon jól jön a szervezetnek.
Fotók: Getty Images