Jót tesz a vérnyomásnak és az idegeket is nyugtatja: a bazsalikom a mediterrán konyha kedvence

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos, zöld leveleket fűszerként szokás használni, zamata a szegfűszeghez és a mentához hasonlítható, picit fanyar és édes egyszerre.

A mediterrán konyhában kedvelt fűszernövényt, a bazsalikomot nem csak a jellegzetes aromája miatt érdemes fogyasztani, sokféle jótékony hatóanyagot tartalmaz, amelyek az egészséget szolgálják.

A fűszernövény őshazája India, innen terjedt el, mint kerti növény. Régen Egyiptomban nagy becsben tartották a bazsalikomot, temetéseken a növényből készítettek koszorúkat, ez a szokás a görögöknél a mai napig megmaradt.

bct3

Bazsalikomtea

Az aromás növényt a népgyógyászatban is használják: hajdanán a bazsalikom leveleit borba áztatták és frissítőként itták, napjainkban pedig bazsalikomteát szokás kortyolni.

A bazsalikomtea jót tesz az emésztésnek, hatásos émelygés ellen, csökkenti a gyomorégést és még az idegrendszerre is jó hatással van. Az egyszerűen készülő teát nem csak az idegek megnyugtatása végett érdemes fogyasztani, ha köhögés gyötör, arra is alkalmazható, erősíti az immunrendszert, csökkenti a menstruációs fájdalmat, enyhe migrénes fejfájás ellen is bevethető. A teát friss bazsalikomból a legjobb készíteni, de szárított bazsalikomból is kivitelezhető. Ha szárítottból készítenéd, 1 teáskanálnyit forrázz le 3 deciliter vízzel, hagyd állni 3 percet, majd szűrd le és már ihatod is.

bct4

Mire jó még?

A növény levele olyan illóolajokat tartalmaz, melyek gyulladásgátló és antibakteriális hatással rendelkeznek. A bazsalikom A-vitaminban bővelkedik, amely a látást javítja. Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz, káliumtartalma miatt karbantartja a vérnyomást és a szívműködést.

A bazsalikomot borogatásra is lehet használni gyulladt bőrfelületen, pattanások kezelésére is alkalmas. Szellemi fáradtság ellen is bevethető, csökkenti az álmatlanságot.

Felhasználása

A bazsalikomból érdemes mindig frisset vásárolni, cserépben a konyhádban is tarthatod, kellemes illatától és szép látványától a kedved is jobb lesz. Persze őrölt formában is érdemes belőle kéznél tartani, bár a minősége meg sem közelíti a frisset.

bct1

A fűszernövényt hasonlóan érdemes használni főzés során, mint a petrezselymet, utolsó mozzanatként kell az ételekhez adni, mivel főzés során veszít az aromájából. A mediterrán konyhában nagyon kedvelt alapanyag, remekül illik a paradicsomos ételekhez, mindenféle salátába belecsempészhető, a pesto fő alapanyaga, pácokban is érdemes használni, a főzésen kívül pedig ételek dekorálásánál is hasznát lehet venni.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük