Bélgyulladás, bélfertőzés? Miket együnk és miket kerüljünk ebben az időszakban?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ősszel különösen gyakori a bélgyulladás, -fertőzés, gyomorrontás, de az alábbi diéta segít átvészelni ezt az időszakot.
Ősszel sokkal több a vírus, főként a bélfertőzés a gyakori, ami hasmenéssel, akár hányással is járhat. Ilyenkor különösen oda kell figyelni arra, mit eszünk, nem szabad túlterhelni a gyomrot.
A diéta célja a gyomor megkímélése és a bélnyálkahártya egészségének visszaállítása, ezért érdemes szigorúan betartani, amíg teljesen helyre nem jön a gyomrunk. A gyakori, de kis mennyiségű étkezés javasolt ilyenkor, illetve fontos, hogy ne legyen se túl meleg, se túl hideg az étel.
Az első szakasz
Mivel a bélfertőzések esetén hasmenés gyötri az embert, az elsődleges szempont a folyadékpótlás és a sóbevitel. Tehát az első szakaszban pótoljuk az elvesztett folyadékot és ásványi anyagot. Ilyenkor még nem feltétlenül kívánunk szilárd táplálékot, de ez nem baj, nem is szabad erőltetni. Igyunk sok natúr gyógyteát, főként kamillát vagy hársfát, illetve sok vizet - szénsavmenteset. Kiszáradás szempontjából az idősek és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, így az ő esetükben még jobban oda kell figyelni a folyadékpótlásra.
Bélhurut esetén a konyhasó, magnézium, kálium és vitaminok ürülnek ki a szervezetből, ezeket kell pótolnunk. Ha már úgy érezzük, hogy tudunk szilárd táplálékot enni, próbálkozzunk a zöldségleves leszűrt levével - alaposan megsózva -, sós kekszekkel. A répából készült krémleves vagy főzelék szuper káliumforrás, az ásványvíz pedig az elvesztett ásványi sókat pótolja.
A második szakasz
A második szakaszban magas keményítőtartalmú, energiát adó ételeket együnk, például főtt krumplit, krumplipürét - szigorúan csak vízzel készítve -, pirítóst, ropit, rántott levest, főtt rizst, esetleg háztartási kekszet, de a cukorral és az édességekkel még vigyázzunk. Pektintartalmú ételeket is érdemes ilyenkor fogyasztani, ugyanis a pektin olyan szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok át tudják alakítani olyan vegyületekké, amelyek védik a bélnyálkahártyát és elősegítik az egészséges működését. Az egyik legjobb választás diéta esetén a pektinben gazdag alma.
A harmadik szakasz
A harmadik szakaszban már fogyaszthatunk sovány húsokat, halat, felvágottat, sovány sajtot, tehéntúrót, kevésbé puffasztó zöldségféléket, esetleg tojást, de zsírosabb tejterméket és sima tejet még nem ajánlott ekkor sem. Kivételt képeznek a savanyított tejtermékek, mint a kefir, joghurt, ugyanis az élőflórával dúsított ételek sokat tesznek a bélflóra normál működéséért. Főtt és párolt ételeket nyugodtan ehetünk, de zsiradékon semmiképp ne főzzünk vagy süssünk.
A negyedik szakasz
Az utolsó szakaszban már szinte bármit ehetünk, vegyes étkezésre állhatunk át, elkezdhetjük visszaszoktatni a gyomrunkat. Arra figyeljünk, hogy zsírszegény és változatos ételeket vigyünk be a szervezetünkbe, ne nagyon használjunk zsiradékot. Ezt kikerülhetjük alufólia, sütőzacskó, teflonedény használatával. Továbbra se együnk túl fűszeres vagy túl csípős ételeket, illetve a tejtermékekkel is óvatosan bánjunk.
Az, hogy ezek a szakaszok meddig tartanak, egyénenként és a betegség típusától függően változhatnak. Van, akin 1-2 nap alatt átmegy, de gyötörheti az embert akár 4-5 napig is, viszont mindenképpen napról napra jobbnak kell lennie, ha tartjuk a diétát.
Tiltólistás ételek hasmenés esetén
- Tej és tejtermékek, magas tejcukortartalmú ételek és italok
- Rostos italok
- Csípős ételek, erős fűszerezésű fogások
- Cukros ételek, édességek, lekvár, dzsem
- Zsíros vagy füstölt húsok
- Apró magvas gyümölcsök
- Főzelékek
- Alkohol
- Kávé
Fotó: Getty Images