Második lett a magyar csapat a Bocuse d’Or európai döntőjén – Elképesztő ételkölteményeket alkottak

tavasztányér2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Március 23–24-én 17 csapat szállt versenybe Budapesten azért, hogy bejussanak a legrangosabb szakácsverseny, a Bocuse d’Or világdöntőjébe, amelyet minden évben Lyonban rendeznek meg.

A magyar csapat, Dalnoki Bencével az élen ma reggel 9-kor kezdte meg a többórás főzést, majd 14 órakor, illetve 14:35-kor mutatták be a versenyételeiket a zsűrinek. Minden csapatnak egy hústál és egy vegetáriánus melegétel volt a feladata, kötelező alapanyagként pedig kacsamájat, őzgerincet, -combot, tejfölt és túrót, illetve krumplit kellett használniuk.

A pontszámok alapján csak a 10 legjobban teljesítő ország juthatott tovább a lyoni döntőbe, és a magyar csapat a nagyon előkelő és lenyűgöző 2. helyen végzett, szívből gratulálunk nekik az ezüstéremhez! A harmadik helyet Norvégia szerezte meg, első helyen pedig Dánia végzett, akik nemcsak szakmai elismeréssel és egy trófeával gazdagodtak, hanem közel 4,5 millió forintnyi pénzjutalommal is. A legszebb tál és a legszebb tányér is különdíjat kapott, illetve a legjobb commis díjat is odaítélték.

A zsűri nem csak a találás és a kóstolás alapján pontozott, a munkafolyamatokat is értékelte, vagyis hogy a csapat hogyan használta fel a kiválasztott alapanyagokat, mennyire ügyelt a pazarlás elkerülésére, milyen tisztán dolgoztak, valamint a főzés végeztével hogyan adták át a bokszot – olvasható az Index összefoglalójában.

tavasztál

A magyar tányérok

A hústál elnevezése Őz Budapest, amely őzcombot és „kacsamájmozaikot” takar különféle gombákkal, boróka- és tempuragyöngyökkel, illetve őzgerincet és bélszínt kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva. A húst egy mennyei szósz koronázta meg, őzpecsenyelé citromos kakukkfűvel, Sarawak borssal és fűszeres kacsazsírral.

Az egyik kísérőköretet zsenge cékla, zöld alma, hagymadzsem, édeskömény és tokaji borecet alkotja, a másikat Anuschka burgonya, karalábé, tárkony és tavaszi zöldfűszerek. Két köretet a hús mellett, egyet pedig külön tálban kellett felszolgálni, utóbbi egy tavaszi ragu volt, pontosabban túrós „derelye” erdei gombákkal, zamatos turbolyával és vadpetrezselyemmel, zöld spárgával és tejföllel. A köretelemekről ebben a cikkben mutattunk külön-külön fotókat.

hústál

A magyar hústál az összes körettel.

hústál2

Az őz tálalva.

A másik versenytéma – a vegetáriánus tányér – elnevezése Magyar Tavasz lett. Ennek a tányérnak a központi eleme az Anuschka burgonya, amely sült póréhagymával, szarvasgombával és ropogós burgonyavirággal egészült ki. A kísérőköretet zsenge karalábé és mogyorómajonéz, illetve roppanós brokkoliszár alkotta, de került még mellé savanyított gyöngyhagyma, medvehagyma, petrezselyemolaj, lágy sajtos tartlet marinált uborkával, zöldborsó, zöld alma, zöld spárga szárított misóval, ropogós zsemlemorzsa és tavaszi fűszernövények. A vegetáriánus tányért egy isteni szósz koronázta meg, burgonyamártás füstölt sajttal és „csiperkekaviárral”.

tavasztányér3

A vegetáriánus csoda.

További eredmények

Az első helyezet Dánia lett, ők ilyen tányérokkal kápráztatták el a zsűrit:

dánia2

A hústál

dánia

A vegetáriánus fogás

A legszebb tál különdíját Svédország nyerte el:

svédország

A legszebb tányér különdíját az Egyesült Királyság szerezte meg:

unitedkingdom

A legjobb commis díjat pedig szintén Svédország,  Thilda Martensson  vihette haza.

Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldal, Bocuse d'Or Facebook-oldal

Ezt is szeretjük