Ilyen borokat kínálj a tavaszi idényzöldségek mellé: köbre emelik az étel ízét

tavaszi-borok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tavasszal nem csak a természet borul zöldbe: mi is egyre gyakrabban fordulunk meg a virágboltban, visszük haza a cserepes zöldfűszereket a konyhaablakba, keressük a friss idényzöldségeket és üde salátákat a piacon, és az ehhez a hangulathoz illő könnyed fehérborok is gyakrabban kötnek ki a bevásárlókosarunkban.

Áprilisban már bízhatunk a szép időben, a napsütésben, a kint tartózkodás napról napra vonzóbbnak tűnik. A természet körülöttünk már zöld, és a boltok polcain, a piacok standjain is válogathatunk a friss saláták, a spárga, a medvehagyma, a retek, az újhagyma és a zöldborsó között. A petrezselyem, a spenót, a sóska, a snidling, a madársaláta, a rukkola, a lestyán, a bazsalikom, a zsenge karalábé mind-mind arra várnak, hogy isteni fogásokat varázsolj belőlük az asztalra.

Mi a helyzet a borokkal?

A szőlőterületeken ekkorra már feléledtek téli álmukból a tőkék, a borászok kész vannak a metszéssel, és az első rügyek, hajtások, apró levelek is megjelentek. A borok terén pedig tavaszi trend, hogy leváltjuk a nagy vörösborokat, és hirtelen jobban érdekelnek minket az üde fehérborok, könnyed rozék.

Noha a portugáloknál van konkrétan egy vinho verde, ami szó szerint zöld bort jelent, az nem a bor színére utal, hanem a stílusára. Friss, üde, gyümölcsös, magasabb savakkal, lendületes karakterrel. Pont olyan, amilyet a tavaszhoz elképzelünk. Ilyen szőlőfajták lehetnek a sauvignon blanc (spárgával együtt kötelező megkóstolni!), a zöld veltelini, a budai zöld, a zenit, az Irsai Olivér, a tramini.

tavaszi-borok2

Folly Budai Zöld 2021

A balatoni pincészet a Badacsonyi borvidéken található, így akár hétvégi programnak sem utolsó meglátogatni őket és a csodás arborétumot. 2021-es Budai Zöld borukat élénk savérzet jellemzi, fehér húsú gyümölcsökkel, citrussal és virágokkal. A borvidékre jellemző mineralitást is megtalálni a kortyban. Friss zöldsalátával, halakkal kísérve is próbáld ki.

folly 1

Bujdosó Csomó Sauvignon Blanc 2022

A dél-balatoni családi borászat kedvenc hobbijukról, a vitorlázáshoz kapcsolódó szavakról nevezi el borait, amelyek így egy kis balatoni életérzést is csempésznek a poharadba. A sauvignon blanc-ban intenzív zöldfűszerességet érezni, üde citrusokkal és némi trópusi felhanggal. A pince gasztrotippje hozzá például a spárga hollandi mártással vagy a csalános rizottó.

bujdosó

Fotó: Dancsecs Ferenc

Stubenvoll Zöldveltelini 2021

Az Orosz testvérek a Soproni borvidéken kezdtek el borászkodni 2020-ban, régi családi tradíciót emelve egy új szintre. Pincészetük a Stubenvoll-házról kapta a nevét, ahol az őseik borkimérést üzemeltettek. Kiemelt fehér fajtájuk a zöld veltelini, amelyben érett sárga húsú gyümölcsöket, gyógynövényeket és a hordó adta krémes karaktert érezni. Szívesen ajánljuk egy zsenge zöldborsófőzelékhez, sült feta sajttal körítve.

stubenvoll 1

Fotó: Mészáros Márk

Cover és első fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon