![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ilyen borokat kínálj a tavaszi idényzöldségek mellé: köbre emelik az étel ízét
![tavaszi-borok](https://kep.index.hu/1/0/4848/48482/484821/48482146_3696330_5b442002fb567553d5f9e9af5b245edd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tavasszal nem csak a természet borul zöldbe: mi is egyre gyakrabban fordulunk meg a virágboltban, visszük haza a cserepes zöldfűszereket a konyhaablakba, keressük a friss idényzöldségeket és üde salátákat a piacon, és az ehhez a hangulathoz illő könnyed fehérborok is gyakrabban kötnek ki a bevásárlókosarunkban.
Áprilisban már bízhatunk a szép időben, a napsütésben, a kint tartózkodás napról napra vonzóbbnak tűnik. A természet körülöttünk már zöld, és a boltok polcain, a piacok standjain is válogathatunk a friss saláták, a spárga, a medvehagyma, a retek, az újhagyma és a zöldborsó között. A petrezselyem, a spenót, a sóska, a snidling, a madársaláta, a rukkola, a lestyán, a bazsalikom, a zsenge karalábé mind-mind arra várnak, hogy isteni fogásokat varázsolj belőlük az asztalra.
Mi a helyzet a borokkal?
A szőlőterületeken ekkorra már feléledtek téli álmukból a tőkék, a borászok kész vannak a metszéssel, és az első rügyek, hajtások, apró levelek is megjelentek. A borok terén pedig tavaszi trend, hogy leváltjuk a nagy vörösborokat, és hirtelen jobban érdekelnek minket az üde fehérborok, könnyed rozék.
Noha a portugáloknál van konkrétan egy vinho verde, ami szó szerint zöld bort jelent, az nem a bor színére utal, hanem a stílusára. Friss, üde, gyümölcsös, magasabb savakkal, lendületes karakterrel. Pont olyan, amilyet a tavaszhoz elképzelünk. Ilyen szőlőfajták lehetnek a sauvignon blanc (spárgával együtt kötelező megkóstolni!), a zöld veltelini, a budai zöld, a zenit, az Irsai Olivér, a tramini.
![tavaszi-borok2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48482/484821/48482156_4a878063f2b27286cb7446e8e2012fc4_wm.jpg)
Folly Budai Zöld 2021
A balatoni pincészet a Badacsonyi borvidéken található, így akár hétvégi programnak sem utolsó meglátogatni őket és a csodás arborétumot. 2021-es Budai Zöld borukat élénk savérzet jellemzi, fehér húsú gyümölcsökkel, citrussal és virágokkal. A borvidékre jellemző mineralitást is megtalálni a kortyban. Friss zöldsalátával, halakkal kísérve is próbáld ki.
![folly 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48482/484820/48482024_063eeab4b1a69196b45755487186e83e_wm.jpg)
Bujdosó Csomó Sauvignon Blanc 2022
A dél-balatoni családi borászat kedvenc hobbijukról, a vitorlázáshoz kapcsolódó szavakról nevezi el borait, amelyek így egy kis balatoni életérzést is csempésznek a poharadba. A sauvignon blanc-ban intenzív zöldfűszerességet érezni, üde citrusokkal és némi trópusi felhanggal. A pince gasztrotippje hozzá például a spárga hollandi mártással vagy a csalános rizottó.
![bujdosó](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48482/484820/48482026_b13a12532e340cdece1fa62a1487626a_wm.jpg)
Fotó: Dancsecs Ferenc
Stubenvoll Zöldveltelini 2021
Az Orosz testvérek a Soproni borvidéken kezdtek el borászkodni 2020-ban, régi családi tradíciót emelve egy új szintre. Pincészetük a Stubenvoll-házról kapta a nevét, ahol az őseik borkimérést üzemeltettek. Kiemelt fehér fajtájuk a zöld veltelini, amelyben érett sárga húsú gyümölcsöket, gyógynövényeket és a hordó adta krémes karaktert érezni. Szívesen ajánljuk egy zsenge zöldborsófőzelékhez, sült feta sajttal körítve.
![stubenvoll 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4848/48482/484820/48482036_bb2c1a23bda6424650ddcb2c4b28119c_wm.jpg)
Fotó: Mészáros Márk
Cover és első fotó: Getty Images