5 tipp, mi készüljön búzadarából: édes és sós étel alapja is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A búzadara sokoldalú, könnyen tárolható alapanyag, amit megéri felfedezni, hisz rengeteg finom fogás készülhet belőle.
A búzadara durvára őrölt gabona, a búza magbelsőjének szemcsés őrleménye, más néven gríz. Hasonlít a lisztre, csak sokkal durvább szemű.
A búzadara filléres, sokoldalúan felhasználható alapanyag, ami száraz, hűvös helyen tárolandó. A dara egészségesebb a fehér lisztnél, mivel benne van a búzaszem magbelsője, és ebben bőven van ásványi anyag és vitaminok. A búzadara hagyományos búzából és szárított kukoricaszemekből is készülhet. A kukoricából lesz a kukoricadara, melyből a puliszka készül.
Mi készüljön belőle?
A búzadara durva és finomra őrölt változatban is elérhető. Érdemes belőle a kamrában tartani, mert sok minden alkotható belőle, sós és édes finomságok egyaránt. A durvább szemcse töltelékek, gombócok készítéséhez ajánlott, míg a finomból inkább puding vagy sütikbe szánt töltelék készülhet.
Házi grízgaluska
A grízgaluska régi kedvelt levesbetét, amit szaftosabb fogások mellé is kínálhatsz. A készítése nem nehéz, csupán arra kell figyelni, hogy a bekevert massza pihenjen 30 percet a hűtőben. A hidegen történt pihentetésnek köszönhetően a grízgaluska textúrája stabilabb, nem esik szét főzés közben. Hogy igazán ízletes legyen, zsírral készítsd és csipetnyi sáfrányt is adj a masszához, a fűszertől csodás aranyló színt kap a galuska.
Kókuszos-búzadarás süti
Az ellenállhatatlan kókuszos sütemény búzadarával és vajjal készül. A süti tésztája sűrű és tömör, mégsem lesz száraz, a joghurt és a cukorszirup szaftosan tartja. Mivel ez egy egyiptomi sütemény, a tésztában olyan különleges alapanyagnak is érdemes helyet szánni, mint a rózsavíz.
Tejbegrízes túrógombóc
A túrógombóc régi kedvenc, mely búzadarából (is) készül. A hagyományos massza akkor lesz tökéletes, ha hűtőben pihen, mielőtt formáznád. A hamis túrógombóc lágy, remegős tejbegrízalappal készül, így a búzadara ennél a receptnél is marad. A gombócot édes lekvárral, tejfölös mézzel vagy porcukorral meghintve kínáld.
Marokkói ezerlyukú palacsinta
A marokkói palacsinta különleges, buborékos felszínével csábít. A palacsinta szerény hozzávalókból készül – búzadara, liszt és élesztő, de folyadék is kerül a tésztába. Hagyományosan vizet használnak, de tejjel is működik a recept. Hogy meglegyen a lyukacsos felszín, csak az egyik oldalán szabad megsütni a palacsintát, nem kell megfordítani!
Búzadarás gnocchi
Az olasz konyha kedvelt, krumplival dúsított tésztája a gnocchi, ami római recept alapján teljesen máshogy készül, mint ahogy azt megszokhattuk. Krumpli helyett egy sós tejbegríz alkotja a gnocchit, amit vajjal és parmezánnal sütnek össze. A grízt érdemes sűrűre főzni, így könnyen formázható a massza, amit még melegen simíts tepsibe. Miután kihűlt, szaggass belőle köröket, amiket parmezánnal és vajjal süss egybe. A gríz fűszerezéséről se feledkezz meg, a szerecsendió mellett parmezán is elfér benne.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors