5 tipp, mi készüljön búzadarából: édes és sós étel alapja is lehet

Búzadara felhasználása cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A búzadara sokoldalú, könnyen tárolható alapanyag, amit megéri felfedezni, hisz rengeteg finom fogás készülhet belőle.

A búzadara durvára őrölt gabona, a búza magbelsőjének szemcsés őrleménye, más néven gríz. Hasonlít a lisztre, csak sokkal durvább szemű.

A búzadara filléres, sokoldalúan felhasználható alapanyag, ami száraz, hűvös helyen tárolandó. A dara egészségesebb a fehér lisztnél, mivel benne van a búzaszem magbelsője, és ebben bőven van ásványi anyag és vitaminok. A búzadara hagyományos búzából és szárított kukoricaszemekből is készülhet. A kukoricából lesz a kukoricadara, melyből a puliszka készül.

Búzadara felhasználása ct2

Mi készüljön belőle?

A búzadara durva és finomra őrölt változatban is elérhető. Érdemes belőle a kamrában tartani, mert sok minden alkotható belőle, sós és édes finomságok egyaránt. A durvább szemcse töltelékek, gombócok készítéséhez ajánlott, míg a finomból inkább puding vagy sütikbe szánt töltelék készülhet.

Házi grízgaluska

grízgaluska régi kedvelt levesbetét, amit szaftosabb fogások mellé is kínálhatsz. A készítése nem nehéz, csupán arra kell figyelni, hogy a bekevert massza pihenjen 30 percet a hűtőben. A hidegen történt pihentetésnek köszönhetően a grízgaluska textúrája stabilabb, nem esik szét főzés közben. Hogy igazán ízletes legyen, zsírral készítsd és csipetnyi sáfrányt is adj a masszához, a fűszertől csodás aranyló színt kap a galuska.

49840776 68a6f7e0bc546acb12728b7ba33bd097 wm

Kókuszos-búzadarás süti

Az ellenállhatatlan kókuszos sütemény búzadarával és vajjal készül. A süti tésztája sűrű és tömör, mégsem lesz száraz, a joghurt és a cukorszirup szaftosan tartja. Mivel ez egy egyiptomi sütemény, a tésztában olyan különleges alapanyagnak is érdemes helyet szánni, mint a rózsavíz.

47686668 1129406dde463d3ad1d77f40fc462ca8 wm

Tejbegrízes túrógombóc

A túrógombóc régi kedvenc, mely búzadarából (is) készül. A hagyományos massza akkor lesz tökéletes, ha hűtőben pihen, mielőtt formáznád. A hamis túrógombóc lágy, remegős tejbegrízalappal készül, így a búzadara ennél a receptnél is marad. A gombócot édes lekvárral, tejfölös mézzel vagy porcukorral meghintve kínáld.

Búzadara felhasználása ct1

Marokkói ezerlyukú palacsinta

A marokkói palacsinta különleges, buborékos felszínével csábít. A palacsinta szerény hozzávalókból készül – búzadara, liszt és élesztő, de folyadék is kerül a tésztába. Hagyományosan vizet használnak, de tejjel is működik a recept. Hogy meglegyen a lyukacsos felszín, csak az egyik oldalán szabad megsütni a palacsintát, nem kell megfordítani!

47125836 d4b60b8962c89a2cc0898b05b00c4fe4 wm

Búzadarás gnocchi

Az olasz konyha kedvelt, krumplival dúsított tésztája a gnocchi, ami római recept alapján teljesen máshogy készül, mint ahogy azt megszokhattuk. Krumpli helyett egy sós tejbegríz alkotja a gnocchit, amit vajjal és parmezánnal sütnek össze. A grízt érdemes sűrűre főzni, így könnyen formázható a massza, amit még melegen simíts tepsibe. Miután kihűlt, szaggass belőle köröket, amiket parmezánnal és vajjal süss egybe. A gríz fűszerezéséről se feledkezz meg, a szerecsendió mellett parmezán is elfér benne.

Fotók: Getty Images,  Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon