![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 tipp, mi készüljön búzadarából: édes és sós étel alapja is lehet
![Búzadara felhasználása cover](https://kep.index.hu/1/0/5623/56233/562330/56233077_4157791_dcb3328ef44aca454a58e4b5cadb5413_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A búzadara sokoldalú, könnyen tárolható alapanyag, amit megéri felfedezni, hisz rengeteg finom fogás készülhet belőle.
A búzadara durvára őrölt gabona, a búza magbelsőjének szemcsés őrleménye, más néven gríz. Hasonlít a lisztre, csak sokkal durvább szemű.
A búzadara filléres, sokoldalúan felhasználható alapanyag, ami száraz, hűvös helyen tárolandó. A dara egészségesebb a fehér lisztnél, mivel benne van a búzaszem magbelsője, és ebben bőven van ásványi anyag és vitaminok. A búzadara hagyományos búzából és szárított kukoricaszemekből is készülhet. A kukoricából lesz a kukoricadara, melyből a puliszka készül.
![Búzadara felhasználása ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56233/562330/56233091_e168477d950fa05a6005201f8ecccc46_wm.jpg)
Mi készüljön belőle?
A búzadara durva és finomra őrölt változatban is elérhető. Érdemes belőle a kamrában tartani, mert sok minden alkotható belőle, sós és édes finomságok egyaránt. A durvább szemcse töltelékek, gombócok készítéséhez ajánlott, míg a finomból inkább puding vagy sütikbe szánt töltelék készülhet.
Házi grízgaluska
A grízgaluska régi kedvelt levesbetét, amit szaftosabb fogások mellé is kínálhatsz. A készítése nem nehéz, csupán arra kell figyelni, hogy a bekevert massza pihenjen 30 percet a hűtőben. A hidegen történt pihentetésnek köszönhetően a grízgaluska textúrája stabilabb, nem esik szét főzés közben. Hogy igazán ízletes legyen, zsírral készítsd és csipetnyi sáfrányt is adj a masszához, a fűszertől csodás aranyló színt kap a galuska.
![49840776 68a6f7e0bc546acb12728b7ba33bd097 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56232/562329/56232933_c8f9423327ccbbeb2fe542a8ced69cd7_wm.jpg)
Kókuszos-búzadarás süti
Az ellenállhatatlan kókuszos sütemény búzadarával és vajjal készül. A süti tésztája sűrű és tömör, mégsem lesz száraz, a joghurt és a cukorszirup szaftosan tartja. Mivel ez egy egyiptomi sütemény, a tésztában olyan különleges alapanyagnak is érdemes helyet szánni, mint a rózsavíz.
![47686668 1129406dde463d3ad1d77f40fc462ca8 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56232/562327/56232727_b9adb444f038e518cae9d7e525b6e82d_wm.jpg)
Tejbegrízes túrógombóc
A túrógombóc régi kedvenc, mely búzadarából (is) készül. A hagyományos massza akkor lesz tökéletes, ha hűtőben pihen, mielőtt formáznád. A hamis túrógombóc lágy, remegős tejbegrízalappal készül, így a búzadara ennél a receptnél is marad. A gombócot édes lekvárral, tejfölös mézzel vagy porcukorral meghintve kínáld.
![Búzadara felhasználása ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56233/562332/56233233_573174a2ce4b1f032d202e11a0761983_wm.jpg)
Marokkói ezerlyukú palacsinta
A marokkói palacsinta különleges, buborékos felszínével csábít. A palacsinta szerény hozzávalókból készül – búzadara, liszt és élesztő, de folyadék is kerül a tésztába. Hagyományosan vizet használnak, de tejjel is működik a recept. Hogy meglegyen a lyukacsos felszín, csak az egyik oldalán szabad megsütni a palacsintát, nem kell megfordítani!
![47125836 d4b60b8962c89a2cc0898b05b00c4fe4 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56232/562327/56232797_4ed4f4779f893cfa3c767b1531ec3419_wm.jpg)
Búzadarás gnocchi
Az olasz konyha kedvelt, krumplival dúsított tésztája a gnocchi, ami római recept alapján teljesen máshogy készül, mint ahogy azt megszokhattuk. Krumpli helyett egy sós tejbegríz alkotja a gnocchit, amit vajjal és parmezánnal sütnek össze. A grízt érdemes sűrűre főzni, így könnyen formázható a massza, amit még melegen simíts tepsibe. Miután kihűlt, szaggass belőle köröket, amiket parmezánnal és vajjal süss egybe. A gríz fűszerezéséről se feledkezz meg, a szerecsendió mellett parmezán is elfér benne.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors