Igazi téli bor a cabernet sauvignon: mutatjuk, milyen húshoz és zöldséghez illik

cabernet-sauvignon
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cabernet sauvignon francia eredetű kékszőlő-fajta, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a legismertebb a világon. Bordeaux-ból indulva Európát és az Újvilágot is meghódította, és mára már szinte az összes borvidéken jelen van.

Délnyugat-Franciaországból származik, először a 17. században említik írásos források. Neve a francia „sauvage” (azaz „vad”) szóból ered, ami a kialakulására utal, hiszen a cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő kereszteződésének eredményeképp jött létre.

A bordeaux-i borvidéken a francia cabernet sauvignon ültetvények mintegy 60%-a található. Az itt népszerű bordeaux-i házasítások minden komoly borrajongó számára ismertek: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux. Az innen származó borok a világ legdrágább palackjai között vannak.

cabernet-sauvignon-3

Az újvilági borvidékeken is előszeretettel telepítették, hiszen a cabernet sauvignon a meleg, napsütéses területeket kedveli, így a fajta tökéletesen érzi magát Kaliforniában, Ausztráliában, Dél-Amerikában vagy Dél-Afrikában. Érdekesség, hogy az amúgy inkább a hazai szőlőfajtákat preferáló Olaszországba, közelebbről Toszkánába az 1970-es években telepítettek Bordeaux-ból hozott cabernet sauvignont. Az ezzel készült házasítások, amiket szupertoszkánnak neveznek, hamar a luxusborok közé kerültek.

Nem kényes fajta

Viszonylag egyszerű termeszteni, nem kényes fajta, fagytűrő, vastag héja ellenállóvá teszi a betegségek, a rothadás ellen. Hosszan érik és későn lehet szüretelni, ezért is fontos számára a meleg klíma, a magas csersavtartalma miatt pedig az, hogy teljes érettségben szedjék le. A bora hosszan érlelhető, és bírja még az új kis fahordót is. Fajtaborként is palackozzák, és házasításokhoz is alkalmas. Nagy testű, magas alkohol- és tannintartalmú bor.

cabernet-sauvignon2

Mihez illik?

Ha a gasztronómiában keressük a helyét, akkor a legklasszikusabb választás a steak. De persze karakterisztikájából adódóan bármilyen vörös húshoz illik, legyen az egy marhasült, bárányragu vagy vadhús. Ha valaki vegetáriánus, akkor cékla, padlizsán, gombák és kelfélék mellé választhatja, vagy akár érett, kemény, hegyi sajtokhoz.

Sauska Cabernet Sauvignon Villány 2018

A beérkezett szőlő feldolgozás után 8 hónapos érlelést kapott, 80%-a tartályban, 20%-a hordóban pihent. Érett illat- és ízjegyek jellemzik, fekete bogyós gyümölcsök, főleg fekete ribizli. A hordó finom fűszeressége mellett az érett tanninok adják a korty hosszát.

sauska (1).png

Günzer Cabernet Sauvignon 2020

A villányi pincészet majd 61 hektárnyi területtel rendelkezik a borvidék legkiválóbb dűlőiben. Az itt megszokott vörösborhangsúlyos portfólió egyik kiemelt tétele a cabernet sauvignon. Még fiatalnak mondható, ízében sok-sok piros bogyós gyümölccsel és finom pörkölési aromával. 

günzer.png

Bodri Szekszárdi Cabernet Sauvignon „Dűlő” Válogatás 2020

A szekszárdi Faluhely-dűlőben termett cabernet sauvignonból készült ez a válogatás. A bort intenzív illat és íz jellemzi, érett erdei gyümölcsökkel és szilvával, édes fűszeres aromákkal a kortyban. Akár el is teheted még pár évre a palackot, meghálálja a pihentetést.

bodri.png

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük