Elképesztően egészséges és még finom is – 10 céklás receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A téli fény- és vitaminszegény hónapokban sokkal nehezebb elegendő és minőségi tápanyaghoz juttatni a szervezeted, szerencsére a céklának pont ilyenkor van szezonja.
A cékla nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, sok benne az A-, B- és C-vitamin, jelentős a kálium-, a kalcium-, a nátrium-, a foszfor-, a kén- és a vastartalma is. A cékla jellegzetes bordó színe már messziről virít a piacon és a zöldségesnél, és az is köztudott, hogy pucolás közben megfog mindent, a kezedet és a ruhádat is. Ezekkel a természetes módszerekkel hatékonyan leszedheted a kezedről a foltokat.
A céklának zömmel a gyökere fogyasztható, de ha zsenge a levele, akkor azokat nyugodtan teheted salátába. A céklának valóban földíze van, ami miatt esetleg idegenkedhetsz tőle, de ha sütve eszed, akkor ezt az ízt nem fogod érezni, és ha megszereted, nyugodtan kezdd el nyersen is használni. Ha túl intenzívnek találod az ízét, akkor a répa és az alma szuperül ellensúlyozza, de zellert és gyömbért is tehetsz bele, mint ebbe a turmixba. Elképesztően egészséges zöldség, és ha sportolsz, még inkább érdemes beiktatni az étrendedbe, mert a teljesítményedet is fokozza.
Nagyon változatos fogások készülnek belőle, még édességbe is gyúrhatod.
Házi savanyított cékla
Talán a legnépszerűbb módja a céklafogyasztásnak, ha savanyítva, üvegben teszed el. Ezt a savanyúságot aztán főételekhez, húsokhoz eheted, így ebben a formában is nagyon egészséges marad a zöldség. Arra figyelj, hogy mindig élénk színű, kemény zöldséget vegyél, amelyet igyekezz minél hamarabb felhasználni.
Céklasaláta fetával és görög joghurttal
A cékla főzve vagy sütve az egyik legjobb saláta-alapanyag. Ha sütöd, a vitaminok jobban benne maradnak, viszont tovább tart az elkészítése. Ha főzöd, érdemes a főzővizéből is félretenni. Ez a saláta annyira egyszerű, és annyira finom, hogy legszívesebben mindennap elkészíteném. A cékla édessége, a feta sajt sóssága és a görög joghurt krémessége tökéletes hármast alkot. Érdemes pár órát hűtőben pihentetni fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Céklás caprese saláta
Nemcsak a paradicsomhoz, hanem a céklához is tökéletesen passzol a puha mozzarella sajt, természetesen a fűszerezést se hagyd le róla. A céklás caprese saláta a paradicsomos téli változata, és ugyanolyan szemet gyönyörködtető és egészséges. A céklát ebben az esetben érdemes sütőben sütni, és nem főzni.
Céklás hummusz
A kedvenc mártogatósomat, a csicseriborsóból készült hummuszt is tudod még tovább fejleszteni, ha egészséges céklával turmixolod össze. A lassan felszívódó szénhidrát és a vitamindús cékla keveredik ebben a gyönyörű színű céklás hummuszban, amelyet szendvicsekbe is tehetsz, vagy kínáld mártogatósnak.
Céklás gnocchi
Gnocchit, vagyis olasz krumplinudlit egyáltalán nem nehéz házilag készíteni, így semmi nem indokolja, hogy a bolti kész változatot vedd meg. Utána már csak egy kis szószt kell hozzá készítened, és kész a laktató vacsora vagy ebéd. A semleges ízű nudlit feldobja minden erőteljesebb ízű zöldség, amelyet megfőzve és pürésítve kell a tésztába gyúrni. Így az édeskés cékla is, amely gyönyörű színt ad neki. Ha csak vajon lepirítod, már tökéletes fogást kapsz.
Céklakrémleves
Bár leves, de annyira laktató ez a céklás, hogy főételként is megállja a helyét. Ahogy már említettük, a cékla intenzív ízét lágyíthatod, ha például répát és krumplit is keversz bele. Ettől lesz igazán laktató. A leveshez is nagyon jól illik a feta, érdemes ezzel a sós sajttal párba állítani az édeskés céklát.
Sült céklakrém tahinivel
Ha nem szeretnél hummuszt készíteni, akkor a megsült céklát szezámmagpasztával, vagyis tahinivel turmixold, aminek a végeredménye egy fehérjegazdag krém lesz. A tahinis céklakrémnek kicsit diós ízvilága van, nagyon szerethető lesz sok-sok zöldséggel tálalva.
Sült cékla fokhagymával
Amilyen egyszerűen készül, olyan finom ez a fokhagymával sült cékla, amelyet csak be kell tolnod a sütőbe, és megvárni, amíg krémesre sül. A fűszereket ne feledd mellőle, valamint a balzsamecetet se, attól lesz még krémesebb a végeredmény.
Hamburgerpogácsa céklából
Ha eszel húst, akkor is, de ha vega vagy, akkor meg pláne jó ötlet ez a céklából készült hamburgerpogácsa. Nem fogsz csalódni, ez a pogácsa is nagyon tartalmas és laktató, a masszába sok-sok zöldség, barna rizs és fűszerek is kerülnek.
Céklás brownie
Az amerikaiak kedvenc édessége, a ragacsos, szaftos brownie még izgalmasabb lesz, ha cékla is kerül a tésztájába. Az élénk színű zöldség még meg is színezi a tésztát, de még puhábbá, sőt tovább eltarthatóvá is teszi. Ha szereted ezt a csupa csokis desszertet, akkor mindenképpen készítsd el ebben a változatban is.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors