![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Finomak, C-vitaminban gazdagok és illatosak: 7 citrusféle, amit érdemes gyakran fogyasztani
![cfcover](https://kep.index.hu/1/0/4147/41471/414713/41471323_3165501_5b161294a90acf024ae206ff642b4bf0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vitaminban dúskáló gyümölcsök nem csak magukban fogyasztva finomak, használd őket sütésnél és főzésnél, zamatukkal sokkal izgalmasabbá teheted az ételeket.
Minden szezonban megvannak a kedvenc gyümölcsök és zöldségek, télen az illatos citrusfélék a legnépszerűbbek, színük és aromájuk színt visz a legszürkébb hétköznapokba is.
A vitamindús gyümölcsöket hűtőben érdemes tárolni, magában fogyasztva, de különböző salátákban is kiválók, jól passzolnak desszertekhez, csokiba mártva vagy piskótatésztába keverve. A zsírosabb ételek könnyebben emészthetővé válnak, a párolt zöldségeket is feldobják, halas fogások mellé pedig kötelező citromot kínálni.
![cfct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4147/41471/414713/41471343_66e374199326db02bfb394a80b1340fc_wm.jpg)
Mikor vásárolsz, mindig olyat válassz, ami a méretéhez képest nehezebb, mert azok a példányok lédúsabbak. Sok olyan receptet találni, melyben a citrusfélék héját is fel kell használni, ilyenkor mindig bio gyümölccsel dolgozz, de még akkor sem árt alaposan, folyó, meleg víz alatt átsikálni. Így nem csak a héjat tisztítod meg, sokkal lédúsabb lesz a gyümölcs. A héjat mindig figyelmesen reszeld, az alatta lévő fehér hártyát soha ne gyaluld le, mert keserű az íze.
Mutatjuk, milyen citrusféléket érdemes fogyasztani a téli vitaminpótlás végett, ízletesek, vitaminban bővelkednek, erősítik az immunrendszert, építsd be őket a mindennapokba.
Citrom és lime
A lime és a citrom egész évben helyet foglal a legtöbb konyhában, italokban és különböző fogásokban is bérelt helyük van. A legegyszerűbb főtt tésztát is sokkal izgalmasabbá teheted, ha pár csepp citromlével is egybeforgatod.
A C-vitamin-bomba erősíti az immunrendszert, sütésnél és főzésnél is hasznát veheted, sőt, még takarításnál is érdemes bevetni.
![cfct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4147/41471/414713/41471345_345bf105b210677327e00fc20eac1bed_wm.jpg)
A lime a citrom kis testvére, zöldcitromnak is szokták nevezni, főleg italokban van bérelt helye, illetve a dél-amerikai konyhában nagyon népszerű alapanyag. Annyiban különbözik a nagy tesótól, hogy más a színe és sokkal lédúsabb, valamint a cukortartalma is magasabb. Különböző salátákban, húsételeknél és desszerteknél is használhatod. A héjával ugyanúgy érdemes bánni, mint a citroméval.
Narancs és vérnarancs
A narancs a téli vitaminpótlás egyik legszerethetőbb gyümölcse, magában falatozva vagy facsarva, és még izgalmas desszertekben is ott a helye. Nem csak a húsa, a héja is felhasználható.
A C-vitamin mellett A- és B-vitamint is tartalmaz, fontos szerepet tölt be az emésztésben, megszünteti a székrekedést. A fizikai panaszok mellett a hangulatra is jó hatással van, látványa és illata biztosan feldob.
![cfct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4147/41471/414713/41471363_353b2e27a705d21892ed24368d95d95c_wm.jpg)
A vérnarancs kisebb, mint a narancs, héja és húsa piros színű az antocián nevű növényi színanyag miatt. Ez az anyag nem csak a színért felelős, gyulladáscsökkentő, rákellenes, és a vérnyomásra is hatással van. A vérnarancsból frissítő, téli salátákat készíthetsz, sokkal izgalmasabb lesz az összhatás. A narancs lekváralapanyagnak is tökéletes, a legjobb, ha sevillait használsz erre a célra.
Mandarin
A Mikulás zsákjában is biztos a helye, magában falatozva az egyik legfinomabb citrusféle, de sütésnél és főzésnél is lehet használni, minden ételt feldob.
A mandarint mininarancsnak is szokták nevezni, színben hasonlóak, a héja puhább, mint nagyobb testvéréé. Több fajtája ismert és kedvelt, mézédesen a legfinomabb, nagyon egészséges citrusféle. Gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, rosttartalmának köszönhetően helyreállítja az emésztést.
![cfct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4147/41471/414713/41471349_8bdf792a622fbcad0dd1edb470a0ea72_wm.jpg)
Grapefruit
A narancstól jóval méretesebb gyümölcs húsa kicsit fanyar a limonoid típusú keserű anyagok miatt. A citrusféle vastag héját nem szokás felhasználni, magjából azonban olajat sajtolnak. A grapefruitmagkivonat természetes méregtelenítő, immunerősítő, külsőleg és belsőleg is hatásos.
A leggyakrabban a levét szokás fogyasztani, frissen facsarva a legfinomabb, de más citrusfélékkel is lehet kombinálni. A grapefruit saláták és desszertek készítésénél is remek választás, de naranccsal vegyítve lekvár is készülhet belőle, amit nemcsak édességek, hanem sültek mellé is kínálhatsz pikáns zamata miatt.
![cfct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4147/41471/414713/41471353_b079bfb378aff4c0856e0aa1baba1a02_wm.jpg)
A citrusféléknek hűtőben a helyük, kivéve a grapefruitnak, ezt szobahőmérsékleten 10 napig tárolhatod, hűtőben veszít az élvezeti értékéből.
Pomelo
Az egzotikus gyümölcs az összes citrusféle közül a legméretesebb. A héja vastag, a zamata édes, itt olvashatsz róla bővebben.
Az ázsiai konyhában előszeretettel használják desszertek és mártások készítésénél. A hatalmas citrusféle B1-, B2- és C-vitaminban gazdag, zsírégető enzimet is tartalmaz, ezért diétába is beilleszthető.
Fotók: Getty Images