Finomak, C-vitaminban gazdagok és illatosak: 7 citrusféle, amit érdemes gyakran fogyasztani

cfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vitaminban dúskáló gyümölcsök nem csak magukban fogyasztva finomak, használd őket sütésnél és főzésnél, zamatukkal sokkal izgalmasabbá teheted az ételeket.

Minden szezonban megvannak a kedvenc gyümölcsök és zöldségek, télen az illatos citrusfélék a legnépszerűbbek, színük és aromájuk színt visz a legszürkébb hétköznapokba is.

A vitamindús gyümölcsöket hűtőben érdemes tárolni, magában fogyasztva, de különböző salátákban is kiválók, jól passzolnak desszertekhez, csokiba mártva vagy piskótatésztába keverve. A zsírosabb ételek könnyebben emészthetővé válnak, a párolt zöldségeket is feldobják, halas fogások mellé pedig kötelező citromot kínálni.

cfct1

Mikor vásárolsz, mindig olyat válassz, ami a méretéhez képest nehezebb, mert azok a példányok lédúsabbak. Sok olyan receptet találni, melyben a citrusfélék héját is fel kell használni, ilyenkor mindig bio gyümölccsel dolgozz, de még akkor sem árt alaposan, folyó, meleg víz alatt átsikálni. Így nem csak a héjat tisztítod meg, sokkal lédúsabb lesz a gyümölcs. A héjat mindig figyelmesen reszeld, az alatta lévő fehér hártyát soha ne gyaluld le, mert keserű az íze.

Mutatjuk, milyen citrusféléket érdemes fogyasztani a téli vitaminpótlás végett, ízletesek, vitaminban bővelkednek, erősítik az immunrendszert, építsd be őket a mindennapokba.

Citrom és lime

A lime és a citrom egész évben helyet foglal a legtöbb konyhában, italokban és különböző fogásokban is bérelt helyük van. A legegyszerűbb főtt tésztát is sokkal izgalmasabbá teheted, ha pár csepp citromlével is egybeforgatod.

A C-vitamin-bomba erősíti az immunrendszert, sütésnél és főzésnél is hasznát veheted, sőt, még takarításnál is érdemes bevetni.

cfct2

A lime a citrom kis testvére, zöldcitromnak is szokták nevezni, főleg italokban van bérelt helye, illetve a dél-amerikai konyhában nagyon népszerű alapanyag. Annyiban különbözik a nagy tesótól, hogy más a színe és sokkal lédúsabb, valamint a cukortartalma is magasabb. Különböző salátákban, húsételeknél és desszerteknél is használhatod. A héjával ugyanúgy érdemes bánni, mint a citroméval.

Narancs és vérnarancs

A narancs a téli vitaminpótlás egyik legszerethetőbb gyümölcse, magában falatozva vagy facsarva, és még izgalmas desszertekben is ott a helye. Nem csak a húsa, a héja is felhasználható.

A C-vitamin mellett A- és B-vitamint is tartalmaz, fontos szerepet tölt be az emésztésben, megszünteti a székrekedést. A fizikai panaszok mellett a hangulatra is jó hatással van, látványa és illata biztosan feldob.

cfct6

A vérnarancs kisebb, mint a narancs, héja és húsa piros színű az antocián nevű növényi színanyag miatt. Ez az anyag nem csak a színért felelős, gyulladáscsökkentő, rákellenes, és a vérnyomásra is hatással van. A vérnarancsból frissítő, téli salátákat készíthetsz, sokkal izgalmasabb lesz az összhatás. A narancs lekváralapanyagnak is tökéletes, a legjobb, ha sevillait használsz erre a célra.

Mandarin

A Mikulás zsákjában is biztos a helye, magában falatozva az egyik legfinomabb citrusféle, de sütésnél és főzésnél is lehet használni, minden ételt feldob.

A mandarint mininarancsnak is szokták nevezni, színben hasonlóak, a héja puhább, mint nagyobb testvéréé. Több fajtája ismert és kedvelt, mézédesen a legfinomabb, nagyon egészséges citrusféle. Gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, rosttartalmának köszönhetően helyreállítja az emésztést. 

cfct5

Grapefruit

A narancstól jóval méretesebb gyümölcs húsa kicsit fanyar a limonoid típusú keserű anyagok miatt. A citrusféle vastag héját nem szokás felhasználni, magjából azonban olajat sajtolnak. A grapefruitmagkivonat természetes méregtelenítő, immunerősítő, külsőleg és belsőleg is hatásos.

A leggyakrabban a levét szokás fogyasztani, frissen facsarva a legfinomabb, de más citrusfélékkel is lehet kombinálni. A grapefruit saláták és desszertek készítésénél is remek választás, de naranccsal vegyítve lekvár is készülhet belőle, amit nemcsak édességek, hanem sültek mellé is kínálhatsz pikáns zamata miatt.

cfct4

A citrusféléknek hűtőben a helyük, kivéve a grapefruitnak, ezt szobahőmérsékleten 10 napig tárolhatod, hűtőben veszít az élvezeti értékéből. 

Pomelo

Az egzotikus gyümölcs az összes citrusféle közül a legméretesebb. A héja vastag, a zamata édes, itt olvashatsz róla bővebben.

Az ázsiai konyhában előszeretettel használják desszertek és mártások készítésénél. A hatalmas citrusféle B1-, B2- és C-vitaminban gazdag, zsírégető enzimet is tartalmaz, ezért diétába is beilleszthető.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük