Őszi vitaminbomba a csipkebogyó: a belőle készült tea is nagyon egészséges
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
A csipkebogyó ajándék a rossz időben, az egyik legfontosabb vitaminforrás, megfázás idején különösen ajánlott a fogyasztása a benne található C-vitamin miatt.
Persze ez a pici bogyó nem csak C-vitaminban bővelkedik, viszont abban kiemelkedő, egy szem apróság sokkal többet tartalmaz, mint egy darab citrom.
A csipkebogyó áldásos erejéről ódákat lehet zengeni. Erős antioxidáns hatása miatt remek immunerősítő, nyugtatja az idegeket, könnyen emészthető. Jótékony tulajdonságai közt említendő, hogy erősíti a vérerek falát, szabályozza a vérnyomást, védi a szívet, felveszi a harcot a fertőző betegségekkel szemben, a népgyógyászat régóta használja.
Az apróság a csontokat is erősíti, tápértéke akkor a legmagasabb, ha szedés után azonnal felhasználod.
A csipkebogyó A-, B-, K-vitaminban bővelkedik, magjában E-vitamin található. Nem csak a megfázás ideje alatt ajánlott a fogyasztása, megelőzés céljából is, felvértezi a szervezetet.
Soha nem szabad forrázni a csipkebogyót!
Sokan csak a C-vitamin-tartalma miatt ismerik és fogyasztják a csipkebogyóteát, amely nem úgy készül, mint a hagyományos változatok, ugyanis nem szabad forrázni, mert akkor elvész a C-vitamin ereje. Ha bogyóból készíted a teát, 1 evőkanálnyira önts egy bögre (2,5 deciliter) hideg vizet, fedd le és hagyd állni 6–8 órát, majd leszűrve ihatod is. Persze lehet kapni filteres verziót is, amelynek az elkészítési módját megtalálod a dobozon. A kevert fajtákat forrázva szokás szervírozni.
Erre figyelj a szedésnél
A csipkebogyót erdők mentén is szedheted. A gyűjtögetés során közepesen érett, piros bogyókat tegyél a kosaradba, vizsgáld meg őket, a túlérett szemeket kerüld, mert azokban már nincs annyi C-vitamin.
Mi készülhet belőle?
A tél kincsét nem csak tea formájában fogyaszthatod, számos receptben helyet kaphat. Zamata savanykás, frissen és szárítva is eheted. A leggyakrabban lekvár és szörp készül belőle, de pálinka és leves is összedobható a bogyóból. Szedés után azonnal dolgozd fel, mert nagyon hamar romlásnak indul.
Szárítsd!
Ha nem akarod azonnal felhasználni, akkor tartósítsd szárítással. A szárítás előtt érdemes a bogyókat átöblíteni, majd vágd ketté őket, a magját szedd ki (nem muszáj, akár benne is hagyhatod), terítsd tepsire, szobahőmérsékleten vagy radiátor közelében (ahogy lehetőséged engedi) szárítsd 5–10 napig. Az eljárás sütőben is végezhető, 30-40 fokon száríts: a mennyiségtől és a sütőtől függ, mennyi idő kell neki (5-10 óra is lehet), úgyhogy nézz rá, forgasd át, látni fogod, mikor lesz jó.
Ha nincs kedved a hosszabb szárítással vesződni, akkor húsdarálón daráld le. A darálást végezheted friss bogyóból, vagy a szárítottat zúzd le, a törmelékben is megmarad a C-vitamin.
Fotók: Getty Images