Miért olyan egészséges a csontleves? Ezzel főzz víz helyett!

husleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húslevesfüggőség az egyik leghasznosabb szenvedély, pláne, ha csont is kerül bele - azt is elmondjuk, miért.

Anyukám úgy hívja a húslevest, hogy életmentő leves, és ez nagyon gyakran így is van. A mai napig egész télen egymás után főzi a kondérnyi adagokat, ez pedig már nálunk is hasonlóan megy. Különösen, ha beteg valaki, akkor gondolkodás nélkül az első, hogy felteszünk egy húslevest.

Ahogy nőnek a gyerekek, az igény is egyre nagyobb rá, a télen szintet léptünk, és már egy 15 literes fazékban fő minden héten. Hogy mindez mennyire nem csupán lelki dolog vagy gasztronómiai élvezet, azt egyre többen bizonyítják tudományos körülmények között is.

Nemrégen az Édes Pofa blogon jelent meg egy interjú Szabó Gál Bence tápanyagszakértővel, aki az erőlevesek magas kalciumtartalmát emelte ki, és azt javasolta, főzzünk minden mást is csontlevessel, így annak ásványianyag-tartalmát minden ételhez hozzáadhatjuk, akkor is, ha egy szimpla rizst vagy krumplit főzünk.

Ennek kapcsán összeszedtük, mi mindenben tesz csodát a szervezettel egy szimpla csontleves. Akinek húslevest főzöl, az tudni fogja, hogy szereted, a szeretet pedig gyógyít. Ezt persze mindenki tudja, ezért itt van a további magyarázat.

Kalcium

Ahogy azt az interjúban is elmondta a szakértő, a lassan főtt csontlevesben olyan sok kalcium található, hogy még akkor sem kell aggódnunk a kellő mennyiség bevitelével kapcsolatban, ha nem eszünk tejterméket. Ráadásul a csontlevesben található kalcium lassabban szívódik fel, mint a táplálékkiegészítőkből bevitt, így semmilyen veszélyes mellékhatása nincs. Ez egy újabb ok arra, hogy alaplevekkel főzzünk mindent, a főzelékeket, zöldségleveseket és gabonákat is, hogy ez a gazdag lé nem csak ízben, de ásványi anyagban is felturbózza a fogást.

csontleves cikkhez

Kollagén

A kollagén a csontokból fő ki, ez adja a kocsonya zselés állagát is, ez található meg nagy mennyiségben a sertésbőrben, amiből aztán a zselatin is készül. A kollagén tele van aminosavakkal, amelyek a fehérjék építőelemei. Aszerint állapítható meg egy fehérjeforrásról, milyen értékű, mennyire hasznos, hogy milyen az aminosavtartalma. A levesben található kollagén magas esszenciális aminosavtartalma ezentúl az ízületeket is védi. 

A bélrendszer

A feljebb említett aminosavak közül a glutamin nevezetű - egyre több kutatási eredmény szerint - nagyon jót tesz az immunrendszernek, ugyanis a kiegyensúlyozott bélflórának jelentős szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, amellett, hogy segíti a sérülések, traumák utáni gyógyulást is. 

csontleves cikkhez2

Egyéb előnyei

Mindezen túl a csontleves jóllakat, eltelít, átmelegít, könnyen emészthető, ugyanakkor nagyon tápláló, szinte minden betegségből segít kilábalni. 

Így készül

A csontleves ideális arányai a következők: 2-3 kiló csont, ami akkor a legjobb, ha akad rajta maradvány porc-bőr és hús is. Lehet sertés, marha vagy szárnyas, az teljesen mindegy, sőt, akár keverékből is készülhet. Érdemes megkérdezni a hentest, milyen csontokat tett félre, én pult alól szoktam szerezni a legjobbakat. Ezt kell felönteni körülbelül 5 liter hideg vízzel, és lassan, nagyon lassan, egész nap főzni, hogy legyen idejük az értékes tápanyagoknak kiválasztódni. 

Kedvenc húsleveseink:

A kuktás leves

A vietnami pho

A ramen

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük