Pho házilag: kedvenc vietnámi tésztalevesünk hajszálvékonyra szelt hátszínnel

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Levesfüggőségem nem csak, hogy romlik a kor előrehaladtával, de fertőző is. Már az egész család levesezni vágyik minden hétvégén, úgyhogy ideje volt itthon is elkészíteni a saját verziónkat.

Az erős, sűrű marhahúsleves fűszerektől, gyömbértől, csillagánizstól, fahéjtól illatos, benne csúszós rizstészta, marhahússzeletek és friss fűszerek vannak, és csepegtethetünk még rá lime-ot is, sőt, be is csípősözhetjük.

Ez a leves eredetileg reggeli, és bár ez a mi kultúránkban furcsa lehet, tényleg nincs jobb dolog ennél se reggel, se délben. 

A hús, a csont és a lé

Sose kaptam még nagyobb bókot hentestől, mint mikor ehhez a vietnámi marhahúsleveshez összeválogattam az alapanyagokat, azt mondta, ez a leves a legtökéletesebb lesz, amit el tud képzelni, maga sem válogatta volna össze másképp. Azt nyilván nem tudta, hogy végül egészen másképp csináltam, mint ahogy ő készítette volna, és rizstésztával meg friss zöldekkel, csípősen, savanykásan ettük. 

Ez tulajdonképpen nem is számít, csak a lé a fontos: hogy legyen benne csont, leveshús, valamint olyan hús is, amit levesbetétként lehet használni.

És a technológia: hagyni, hogy a csont szépen, lassan adja át az ízeit a lének. Érdemes tehát időt szánni a levesre, legalább egy nappal hamarabb feltenni, úgy lesz a legjobb. Ennek pedig az is nagy előnye, hogy aznap, mikor elkészül, már nem kell vele dolgozni, csak kifőzni a tésztát, és összeállítani az elemekből a levest.

Házi pho leves

pho-kartya - 1

Hozzávalók 6 adaghoz:

Leves

  • 1 kilogramm marhacsont
  • 500 gramm marhaszegy
  • 1 evőkanál
  • 3 evőkanál halszósz
  • 50 gramm gyömbér
  • 10 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéjrúd
  • 5 darab csillagánizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma

Betétek

  • 500 gramm marhahátszín
  • 1 csomag újhagyma
  • ízlés szerint friss koriander/menta/bazsalikom
  • 2 darab lime
  • 500 gramm rizstészta
Recept idők

Elkészítés:

A csontot lábosba tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Alacsony lángon kezdjük főzni, és otthagyjuk minimum 4-5 órát, de ha lehet, inkább egy éjszakán át.

Egy serpenyőt nagyon forróra hevítünk, félbe vágjuk a fokhagymafejet, a gyömbért és a hagymát, és szenesre pirítjuk őket a vágott oldalukkal lefelé. Ha színt kaptak, belesüllyesztjük őket a levesbe. A fűszereket is mind megpirítjuk a serpenyőben, majd őket is a leveshez adjuk, sózzuk, adunk hozzá halszószt, majd a szegyet is beletesszük. Alacsony lángon fűzzük további három órán keresztül, míg a hús meg nem puhul.

Ekkor óvatosan leszűrjük a levest. Tálaláskor előbb hajszálvékony szeleteket vágunk a nyers hátszínből, és szétosztjuk a tányérokban a főtt rizstésztával együtt. Erre merjük a tűzforró levest, majd ki-ki magának egészíti ki zöldfűszerrel, zöldcitrommal, újhagymával.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük