![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pho házilag: kedvenc vietnámi tésztalevesünk hajszálvékonyra szelt hátszínnel
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Levesfüggőségem nem csak, hogy romlik a kor előrehaladtával, de fertőző is. Már az egész család levesezni vágyik minden hétvégén, úgyhogy ideje volt itthon is elkészíteni a saját verziónkat.
Az erős, sűrű marhahúsleves fűszerektől, gyömbértől, csillagánizstól, fahéjtól illatos, benne csúszós rizstészta, marhahússzeletek és friss fűszerek vannak, és csepegtethetünk még rá lime-ot is, sőt, be is csípősözhetjük.
Ez a leves eredetileg reggeli, és bár ez a mi kultúránkban furcsa lehet, tényleg nincs jobb dolog ennél se reggel, se délben.
A hús, a csont és a lé
Sose kaptam még nagyobb bókot hentestől, mint mikor ehhez a vietnámi marhahúsleveshez összeválogattam az alapanyagokat, azt mondta, ez a leves a legtökéletesebb lesz, amit el tud képzelni, maga sem válogatta volna össze másképp. Azt nyilván nem tudta, hogy végül egészen másképp csináltam, mint ahogy ő készítette volna, és rizstésztával meg friss zöldekkel, csípősen, savanykásan ettük.
Ez tulajdonképpen nem is számít, csak a lé a fontos: hogy legyen benne csont, leveshús, valamint olyan hús is, amit levesbetétként lehet használni.
És a technológia: hagyni, hogy a csont szépen, lassan adja át az ízeit a lének. Érdemes tehát időt szánni a levesre, legalább egy nappal hamarabb feltenni, úgy lesz a legjobb. Ennek pedig az is nagy előnye, hogy aznap, mikor elkészül, már nem kell vele dolgozni, csak kifőzni a tésztát, és összeállítani az elemekből a levest.
Házi pho leves
![pho-kartya - 1](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291017/29101717_b3d6a85c2d8691d15b6533b9fedf8482_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Leves
- 1 kilogramm marhacsont
- 500 gramm marhaszegy
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál halszósz
- 50 gramm gyömbér
- 10 darab szegfűszeg
- 2 darab fahéjrúd
- 5 darab csillagánizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
Betétek
- 500 gramm marhahátszín
- 1 csomag újhagyma
- ízlés szerint friss koriander/menta/bazsalikom
- 2 darab lime
- 500 gramm rizstészta
Elkészítés:
A csontot lábosba tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Alacsony lángon kezdjük főzni, és otthagyjuk minimum 4-5 órát, de ha lehet, inkább egy éjszakán át.
Egy serpenyőt nagyon forróra hevítünk, félbe vágjuk a fokhagymafejet, a gyömbért és a hagymát, és szenesre pirítjuk őket a vágott oldalukkal lefelé. Ha színt kaptak, belesüllyesztjük őket a levesbe. A fűszereket is mind megpirítjuk a serpenyőben, majd őket is a leveshez adjuk, sózzuk, adunk hozzá halszószt, majd a szegyet is beletesszük. Alacsony lángon fűzzük további három órán keresztül, míg a hús meg nem puhul.
Ekkor óvatosan leszűrjük a levest. Tálaláskor előbb hajszálvékony szeleteket vágunk a nyers hátszínből, és szétosztjuk a tányérokban a főtt rizstésztával együtt. Erre merjük a tűzforró levest, majd ki-ki magának egészíti ki zöldfűszerrel, zöldcitrommal, újhagymával.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!