
Töltve és rántva is isteni lesz a cukkini – 10 kedvenc receptünk, ami a zsenge zöldségből készül

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Az egészséges, lédús zöldség sokoldalúan felhasználható a konyhában. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrás étrendbe is beépíthető.
A cukkini rokonságban áll a tökkel és az uborkával, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, az íze semleges, ezért sokféle ételben fel tudjuk használni. Zsírtartalma 0, tápanyagtartalma magas, élelmi rostokban bővelkedik, a benne található B-vitaminok miatt energiával tölti fel az embert.
A zöldség víztartalma magas, ezért remek hidratáló. A víztartalmának köszönhetően segíti az emésztést, de a puffadás és székrekedés ellen is megoldást nyújt. A héját nem érdemes eltávolítani, alaposan mossuk meg és fogyasszuk bátran, már csak azért is, mert C-vitaminban dúskál és polifenolt tartalmaz.
Az egészséges zöldség hűtőben tárolva 1-2 hétig eláll, rengetegféle ételt készíthetünk belőle - még sütemények tésztájába is kerülhet, mivel nincs intenzív zamata, nem fog dominálni bennük, csupán szaftosabbá, puhábbá teszi a tésztát. A cukkini sütésénél ne használjunk sót, mivel vizes, úgy nem sülni, hanem párolódni fog, elég lesz akkor sózni, mikor elkészült a tepsiben vagy a bő olajban sült zöldség. Képes cikkünkben mutatjuk, milyen finomságok készülhetnek a cukkiniből.
Cover: Getty Images