Vásárolj egy ebédet, támogasd a rászoruló gyermekeket – Jótékonysági főzés lesz az adventi hétvégén

közösfőzés
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Adventi borozás - akár sörözés -, allergénmentes karácsonyi vásár, jótékonysági főzés: ismét számos gasztroprogram közül válogathatunk, amelyek már az advent jegyében telnek.

Számos izgalmas, beltéri program közül választhatunk az első igazán hideg decemberi hétvégén. Bár egyre hűvösebb az idő, szerencsére a legtöbb eseményt meleg, fedett helyen rendezik meg, úgyhogy bátran mozduljunk ki otthonról és élvezzük az adventi programokat.

10. Mátrai Borszalon

Mátra Múzeum, Gyöngyös - december 7.

A Mátrai Borszalont 10. alkalommal rendezik meg Gyöngyösön, itt a Mátrai borvidék - Mátra volcanic wine region borászaival találkozhatunk. A rendezvény mottója: "Egy estére együtt a Mátrai Borvidék legjobb borai." Természetesen nemcsak a borászokkal, hanem a borokkal is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk, a kínálat széleskörű és izgalmas lesz, minden egyes tételért megéri ellátogatni ide. A borkóstolót - mint minden évben - idén is élőzene kíséri. További részleteket és a jegyvásárlással kapcsolatos információkat itt találjátok

Pécsi Borozó Adventi Borszalon

Pécs - december 7.

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin rendezi meg az Adventi Borszalont, ahol számos pincészet  borait - körülbelül 200 tételt - és más kiállítók termékeit kóstolhatják és vásárolhatják meg az érdeklődők. A borszalonon elsősorban pécsi, villányi, szekszárdi és tolnai borászatok mutatkoznak be, de az ország más borvidékeiről, sőt, külföldről is érkeznek pincészetek. A borkóstolók mellett mesterkurzusok, termékbemutatók, beszélgetések gazdagítják a programot. Az Adventi Borszalon részeként a Zé Fesztet is megrendezik, azaz a Pécsett nemesített zé-fajták (zenit, zefír, zéta, zengő, zeusz) találkozóját. A kiállítók listáját az esemény Facebook-oldalán találjátok. 

Bödön Piac

Szeged Plaza - december 7-8., 14-15., 21-22.

Szeged háztáji és kézműves piaca több éve várja azokat, akik tudatos fogyasztóként igyekeznek minél több adalékanyag-mentes ételt tenni a családjuk elé, és ezzel szívesen támogatnák a helyi gazdákat és kézműveseket. Itt minden egyes vásárlás számít. A piac célja, hogy felhívja a figyelmet a természetes alapanyagokra és arra, hogy nem mindegy, mi kerül az asztalra, az honnan érkezik, hogyan és miből készül. Másrészről az is fontos, hogy a helyi termelők és kézművesek minél szélesebb körben bemutatkozhassanak, így növelhessék vásárlókörüket. További részleteket itt olvashattok.

MadFest III.

Budapest, Mad Scientist - december 7.

A MadFesten a Mad Scientist sörfőzde isteni söreiből kapunk ízelítőt. A főzdével átellenben, meleg és fedett csarnokban rendezik meg a fesztivált. A főzde is bejárható 14 és 16 óra között, utána viszont kezdődnek a MadX tételek. Külön lesz a merch/bottle és a sörcsapoló pult, hogy aki válogatni szeretne, annak legyen ideje, aki pedig csapolt sört szeretne inni, az minél gyorsabban megkapja. Az italok mellé a Zabáljcsak! BBQ  pulled pork szendvicseit kínálják majd. Vendég is érkezik, Bulgáriából a Beer Bastards. További részletek az esemény Facebook-oldalán

BORmedence - Kárpát-medencei borünnep

Festetics Palota - december 7.

A Kárpát-medencei borünnep sétálókóstolóján közel 50 kiállító - anyaországi és külhoni meghívottak -, a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik, és több mint 150 tétel kóstolható korlátlanul. A sokszínűség nem csak a borok terén, de a zenében és a gasztronómiában is megmutatkozik. A sétálókóstoló mellett mesterkurzus is lesz, amely középpontjában a hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták állnak. Lesznek ingyenes bemutató-kóstolók is, például Korpás András felvidéki szőlőnemesítő különleges keresztezéseiről és Somló kincséről, a juhfarkról. További részletek és jegyárak az esemény Facebook-oldalán

Csak a Mentes Karácsonyi Vásár

Duna Palota - december 7-8.

A Csak a Mentes Karácsonyi vásárán mindenféle allergénmentes terméket beszerezhetünk, akár a gyerekek Mikulás csomagjához, az ünnepi menühöz vagy az ajándékokhoz. Ünnepi termékeket, szaloncukrokat, péksütiket és isteni bejgliket vásárolhatunk meg mentes verzióban, de lesznek natúrkozmetikumok, öko tisztítószerek, zero waste termékek is. A vásárok mellett előadások és workshopok is várják az érdeklődőket, hogy saját magunknak is el tudjuk készíteni a mindenmentes ünnepi menüt. Adománygyűjtés is lesz, az ételallergiás gyermekeknek gyűjtenek a szervezők, ahol várnak minden felajánlást mentes, tartós élelmiszerre, alapanyagra. További részletek az esemény Facebook-oldalán. 

Jótékonysági Sütés-Főzés Újlipótvárosban

Szent István park - december 8.

Az újlipótvárosi rendezvény célja, hogy segítsen a gyengéknek, az elesetteknek, a rászorulóknak, rajtuk keresztül pedig rengeteg gyereknek. Több mint százan fogtak össze, hogy az önkormányzati 3 ezer forintos utalványukat, illetve magánadományokat használjanak arra, hogy létrejöhessen egy közös, jótékonysági főzés. Az ebédre és a sok süteményre meghívják a környékbelieket, akik a menü megvásárlásával az Adománytaxi Á-lom Programját támogatják majd. Az idei főzés célja, hogy minőségi alvóhellyel lássa el azokat a gyermekeket, akiknek anyagi helyzetük és lakhatási körülményeik nem tudják biztosítani a megfelelő alváshoz szükséges feltételeket. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük