Feldagadt száj, nehézlégzés? Lehet, hogy dióallergia áll a háttérben

dió
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyik legnagyobb ijedtség egy unalmas téli estén ért, amikor dióropogtatás közben azt éreztem, hogy bedagad a torkom és alig kapok levegőt.

Az ijedtség után gyorsan kellett cselekedni, orvoshoz fordultam, aki megállapította, hogy dióallergiám van. Ez az egyik leggyakoribb ételallergia, amely súlyos tüneteket okozhat. Szinte azonnal vagy maximum két órán belül légúti tünetek és gégeduzzanat formájában jelentkezik - ilyenkor azonnal kell cselekedni. 

Mi az ételallergia?

Ha allergiásak vagyunk, a szervezetünk bizonyos ételekre káros anyagként tekint, és antitesteket képez, hogy védekezzen. Ezek az antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyagokkal, összekötődnek, így a szervezetben hisztamin szabadul fel, amely a tüneteket okozza.

Jelen esetben a torok- és szájviszketést, a nyelv megduzzadását, kipirosodott bőrt és ödémát. Van, akinek emésztőrendszeri tünetei is kialakulnak, illetve légzőszervi gondok is keletkezhetnek: az orrnyálkahártya megduzzadása, kötőhártya-gyulladás vagy asztmatikus nehézlégzés. Egészen ritkán úgynevezett anafilaxiás sokk is kialakulhat, amely vérnyomáscsökkenéssel, hörgőgörccsel, beszűkült légutakkal jár, ilyenkor azonnal orvosi ellátásra szorulunk.  

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy az allergiás tünetekre a kalcium a megoldás, de a legújabb orvosi kutatások szerint ez inkább árt, mint használ. Ha nagyon erős az allergiás reakció, az vérnyomáscsökkenést is eredményez, amit a kalcium csak tovább fokoz. Emellett az allergiás tüneteket nem enyhíti. Az egyetlen megoldás, hogy felkeressük az orvost, aki megfelelő gyógyszert ír fel a tünetekre.

dióka

Dióallergia

Az egyik, sokak számára allergiát kiváltó étel a csonthéjas gyümölcs, mint a dió. Ez az allergia egy életen át elkíséri a tőle szenvedőt, legyen az felnőtt vagy gyerek. A tünetek egyébként felnőttkorban is kialakulhatnak. Ritka, hogy valaki csak egyféle héjas gyümölcsre érzékeny, de leggyakrabban a dió és a kesudió okoz allergiás reakciót.

Ha allergiásak vagyunk rá, akkor sajnos ki kell iktatnunk az étrendünkből. Azt is figyelni kell, hogy melyek azok az ételek, amelyek - akár nyomokban - diót tartalmaznak, és azokat is mellőznünk kell az étkezéseink során. Fontos tudni, hogy az allergén fehérje belélegezve vagy a bőrrel érintkezve is okozhat allergiás reakciót. Aki dióallergiás, ő az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia vagy mandula – is jobb, ha nem fogyasztja. 

Ha allergiásak vagyunk valamire, sokszor előfordul, hogy egy teljesen másik étel vagy a fának a termése is kiváltja az allergiás reakciót. Ez a keresztallergia, amikor a szervezet a különböző allergizáló fehérjéket azonosként ismeri fel, és az allergizáló fehérjéhez hasonló fehérje is immunválaszt vált ki. Sajnos ilyenkor ezeket az ételeket is érdemes kerülnünk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon