10 isteni édes és sós túrós finomság: a kedvenc receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
A túró kedvelt alapanyag a magyar konyhában, rengeteg édes és sós finomság kerülhet belőle az asztalra. Nagy kedvencek a palacsinta, vargabéles, csusza és társaik.
A túró a hazai konyha egyik legkedveltebb tejterméke. A rögös magyar túró igazi különlegességnek számít, a Kárpát-medencén kívül sehol sem kapható.
A túró tehén- és juhtejből is készülhet, sovány és zsírosabb változatban is beszerezhető: mindegyik egészséges, fehérjében és B-vitaminban gazdag. A sovány túrót diétába is be lehet illeszteni, mivel a kalóriatartalma csekély. A tejtermék magnéziumban is bővelkedik, ez pedig jó hatással van a szívre és vércukorszintre.
Az alapanyag izgalmasan felhasználható, édes és sós finomságok is készülhetnek belőle: próbáld ki süteményekben vagy húsok töltelékeként. Mutatjuk kedvenc receptjeinket, amiket érdemes letesztelni!
Lekváros, túrós kifli
A gusztusos kifli eteti magát, olyan finom, érdemes dupla adaggal gyártani. A finomság édes töltelékkel készül, házi lekvárral az igazi. A tészta finom, porhanyós, túró, tejföl és vaj gazdagítja. Tökéletes állagát napokig megőrzi, persze, senki nem garantálja, hogy marad is belőle. A kisült kifliket porcukorral vagy vaníliás cukorral hintve kínáld.
Túrófelfújt
A túrófelfújt könnyen elkészíthető kevert sütemény, ami nagyon finom és krémes. Egyszerű hozzávalókból készül, a recept nem nehéz, kezdők is bátran kipróbálhatják. A finomság gazdag, puha textúrájáról a tejföl és a baracklekvár gondoskodik. A masszába citromhéj is kerül, de narancs reszelt héjával is kipróbálható.
Könnyű túrófánk
Az aranybarna színben csábító túrófánk belül krémes és ízletes, egyszerűen ellenállhatatlan. A fánk megalkotása nem nehéz, de oda kell figyelni néhány dologra, hogy tökéletes legyen. A légies textúra érdekében a túrót ajánlott szitán áttörni vagy botmixerrel pürésíteni. Nem szabad túlsütni, mert akkor oda az álompuha fánk. A finomságot porcukorral meghintve kínáld, és persze valamilyen édes krém is elfér mellé.
Mandulába forgatott túrógombóc
A túrógombóc régi kedvenc, a finomság mindig nyerő választás, érdemes a hagyományos recept mellett új változatokban is kipróbálni. A mandulás ruhát viselő túrógombóc egyszerűen összedobható, még lobogó vízben se kell főzni. Csak keverd egybe a hozzávalókat, formázd, forgasd mandulába, és már kínálható is a csodás desszert.
Túró rudi muffin
A túró rudi klasszikus magyar édesség, amit mindenki szeret. A csokival bevont finomságot nem csak magában falatozhatod, sütikészítésnél is érdemes kipróbálni. A muffin egyszerűen összedobható, csak keverd egybe a tészta hozzávalóit, majd miután formába adagoltad, mehet a közepébe a túró rudi. A finomság mindenféle plusz nélkül jólesik, de tejszínhabbal is megkoronázhatod, vagy csorgass a muffin tetejére karamellöntetet vagy csokiszószt.
Túrós, hamis Raffaello
A Raffaello hagyományosan tejporból készül, de más változat szerint is érdemes összedobni a kedvelt édességet. A receptben túró és darált keksz alkotja a finomságot, a belseje pedig meglepetést rejt: a sütés nélkül készült golyó közepébe mandula vagy mogyoró is kerülhet. Hogy az íze még pompásabb legyen, citrom reszelt héja és vanília is kerülhet bele.
Porhanyós túrós-sajtos kocka
A túrós-sajtos kocka kedvelt sós vendégváró, ami nem hiányozhat a baráti összejövetelekről. A finomság tésztája puha, ez a textúra napokig élvezhető. A sós süti tetejét érdemes valamivel gazdagítani, ilyen a reszelt sajt vagy a magvak. Persze egy kis játékosság is csempészhető bele, 1 teáskanálnyi Cayenne-nel bolondítva sokkal pikánsabb ízben élvezhető.
Túróval töltött cukkinitekercs
A mutatós cukkinitekercs könnyed ebédként is kínálható, és ízletes köretként is megállja a helyét. A fantasztikus fogás eredetileg ricottás töltelékkel készül, de túróval is működik a recept. Az elkészítése időigényes, de megéri belevágni, mert a végeredmény fantasztikus. Amire érdemes figyelni, hogy a túróból krémeset használj, ne a rögöset, mert akkor nem lesz jó az állaga. Ha pedig lehetőséged engedi, friss fűszernövényekkel gazdagítsd.
Serpenyős túrós csusza
A túrós csusza népszerű hazai étek, amely jó sok tejföllel és pirult szalonnával a legfinomabb. A hagyományos kedvencet érdemes házi tésztával kínálni, így még jobb, de a bolti is megteszi, ha nincs kedved tésztát gyúrni. A fogás fűszerezésénél légy merész, mehet bele fokhagyma, kapor vagy füstölt paprika. Serpenyő helyett pedig sütőben is összedobhatod.
Túrós-tojásos nokedli
A tojásos nokedli tavaszköszöntő fogás, amely mellé ecetes saláta dukál. Az egyszerű étek háztartásonként máshogy kerül az asztalra, van, ahol sült hússal és annak zsírjával egybeforgatva kínálják. A nokedli masszáját érdemes plusz alapanyagokkal feldobni, ilyen a túró, amitől sokkal lágyabb és ízletesebb.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors