Terítéken az édesburgonya: 10 kedvenc receptünket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Pirított hagyma házilag: ropogós feltét 3 hozzávalóból
Szilvás papucs leveles tésztából: villámgyors, megúszós desszert
Krémes, tejszínes-gombás penne: pillanatokon belül tálalhatod
Az édesburgonya az ősz sztárja, finom és egészséges. Érdemes felfedezni, úgyhogy mutatunk is néhány receptet, amit mindenképp próbálj ki!
Az édesburgonya béta-karotinban gazdag, remek C-vitamin-forrás és még B- és E-vitaminokban is dúskál. Hogy ezen értékei jól érvényesüljenek, a legjobb, ha párolva fogyasztod, de természetesen más módon is a tányérra kerülhet a batáta.
Az édesburgonyát bátran használhatod a hagyományos krumpli helyett. Finom sütve, grillezve, pürésítve, és még ízletes krémleves is alkotható belőle. A batáta süteményekbe is kerülhet, ilyen az édesburgonyafánk vagy a pite. Pékáruk masszájában is elfér, a klasszikus krumplis pogácsa tésztája is megalkotható édesburgonyából.
Ha eddig még nem próbáltad, akkor itt az ideje felfedezni és izgalmassá varázsolni az étrendedet! Erre mutatunk most receptötleteket, melyek garantáltan elnyerik a család és barátok elismerését.
Tejszínes édesburgonya-püré
Az édesburgonyából nagyon finom püré készülhet, mely tökéletes köret húsok mellé. Ha eddig még nem próbáltad, akkor ideje letesztelned! Az édesburgonya ízletes, fűszeres lében puhul, így valami fantasztikus. A selymes textúráról a tejszín gondoskodik, de tejjel és tejföllel is történhet a pürésítés. Ha picit merészebben kínálnád a köretet, akkor chilivel vagy gyömbérrel bolondítsd meg.
Édesburgonya-gratin
A gratin a francia konyhaművészet csodája. A mutatós és nagyon finom rakottas bármilyen zöldségből készülhet. A leggyakrabban krumpliból megalkotva kerül az asztalra, de karfiol, brokkoli vagy cukkini is készülhet gratin módra. Most édesburgonyával ajánljuk. A lényeg, hogy a batátát szép vékonyra szeleteld, majd öntsd rá a fűszeres tejszínt, amelyben megpuhul. Ha hiányolnád a húst, akkor szalonnakockákkal is feldobhatod a fogást.
Édesburgonyaszósz tésztához
Krumpli és tészta? Most sokan a krumplis tésztára gondolnak, és igen, ez az étel is hasonló, csak a hagyományos burgonya helyett batátával készül, sokkal előkelőbb módon. A szósz alapja főtt édesburgonya, ami kesuvajjal és sörélesztőpehellyel készül. Különleges, ízletes, tápláló ebéd, amit a vegetáriánusok és a húsevők is örömmel fogyasztanak.
Édesburgonyás falafel
A falafel az egyik legnépszerűbb közel-keleti fogás. A finomság hagyományosan csicseriborsóból készül, de lehet cifrázni a recepteket, rengeteg izgalmas falafelváltozat létezik. Ha te is szereted a falafelt, akkor érdemes kipróbálnod brokkolival, cukkinivel vagy édesburgonyával dúsítva. Az édesburgonyás falafel látványban pont olyan, mint a klasszikus változat, ízben azonban finomabb és jóval szaftosabb.
Egybefasírt édeskrumplival
A mutatós egybefasírt kihagyhatatlan finomság, ott a helye a hétvégi családi ebédi asztalon, és az ünnepi lakomára is betervezheted. Az édesburgonya reszelve kerül a fasírt masszájához, így sokkal finomabb és szaftosabb az egyben sült. A finomságra még egy ízekben gazdag paradicsomos mártás is kerül. Kínáld valamilyen körettel, vagy dobj össze belőle egy jó kis szendvicset.
Füstös, sütőben sült édesburgonya
A sült édesburgonya elképesztően finom. Most egy sütőben pirult változatot ajánlunk, melyben a batáta belül krémesre sül, kívül pedig ropogós. Az egyszerű, mégis különleges édesburgonya-hasábok ropogós textúrája a kukoricadarának köszönhető. A krumplira füstölt paprika is kerül, ettől a fűszertől nagyon ízletes. Kínáld húsok mellé, vagy nasiként falatozd mártogatóssal.
Héjában sült édesburgonya
Maradjunk még a sütőben pirult burgonyánál. A hagyományos krumplit héjában sütve szokás elkészíteni, és ezt a módszert az édesburgonyánál is alkalmazhatod. A batáta héjában sütve nagyon finom, ám az elkészítése időigényes, sokkal lassabban fog megpuhulni, mivel masszív a szerkezete. Hogy kicsit gyorsíts a folyamaton, érdemes félbevágni, így sütni. Az elkészült burgonyát feltétlen kend meg krémsajttal, tejföllel, és pirult szalonnakockákat vagy kolbászt is szórhatsz rá. Így kínálva ellenállhatatlan, önálló fogásként is megállja a helyét.
Édesburgonyás buci
Az édesburgonyás buci tökéletes választás kenyér helyett. A házi finomság tésztája finom, foszlós. Simán csak vajjal kenve is mennyei, de bátran pakolhatsz bele sonkát, szalámit, zöldségeket, vagy kend meg valamilyen kencével. A buborékos tésztájú finomság egyszerűen készül, csupán arra érdemes nagyobb figyelmet szentelni, hogy a tészta dagasztásánál rugalmas tésztát hozz össze. Ha ragacsos, adj hozzá lisztet, de ne ess túlzásba!
Zöldséges, leveles tésztás pizza
Az édesburgonyával készült pizza gyorsan elkészül. Mutatós és finom, remek partiétel baráti összejövetelekre, egyenesen Jamie Olivertől! A pizza alapja leveles tészta, erre kerülnek a zöldségek. A vegetáriánus pizzán édesburgonya az úr, mellé kerül még lila hagyma, koktélparadicsom és kaliforniai paprika. A pizzán sajtnak is jut hely, de nem sok, így nem nyomja el a zöldségek ízét.
Tepsiben sült csirkemell és zöldségek
A tepsiben sült ebéd gusztusos, finom és kiadós. Ezzel bizony egy hadsereg is jóllakik! A kényelmi étel összeállításával nincs sok gond, csak pakolj mindent a tepsire, aztán told a sütőbe pirulni. A fogásban csirkehús és zöldségek kapnak helyet. Zöldek közül az őszi kedvencek dominálnak, ilyen a sütőtök és az édesburgonya. A fogás fűszerezése izgalmas, amit bátran elvihetsz picit csípősebb irányba. A fogás koronája a feta sajt, de helyette kecskesajttal is kipróbálhatod.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Kapitány Beáta / Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors