Ezért érdemes minél több savanyúságot fogyasztani: 12 szuper receptet is mutatunk

savanyúság
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vasárnapi pörkölt vagy rántott hús mellől nem hiányozhat egy finom savanyú. Ezt nem csak az íze miatt lenne érdemes fogyasztani, jótékony élettani hatásai is jelentősek.

Természetesen az, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a savanyúság, attól is függ, hogy mi van savanyítva, uborka, cékla, karfiol vagy káposzta és még sokáig lehetne sorolni a változatokat. Az alábbi cikkben általánosan nézzük meg a savanyúságok jótékony tulajdonságait.

Bár szinte minden kultúra más savanyítási módszerre esküszik, a savanyúságokat leggyakrabban fermentálással készítik. Ekkor sós lében erjesztik a zöldséget, az erjedés az alapanyag saját baktériumainak segítségével jön létre. Itthon a víz-ecet-cukor-só felöntőlé használata is gyakori, azonban ebben az esetben más jótékony hatásokról beszélhetünk.

A fermentálással készült savanyúság hatásai

Helyreállítja a bélflórát

A fermentálással készült savanyúságban - tehát a sós lében eltett zöldségekben - található élő mikroorganizmusoknak, vagyis a probiotikumoknak jelentős szerepük van a szervezet megfelelő működésében. Nagyon fontos, hogy a bélrendszerben egyensúlyban legyenek a különböző baktériumok, ha a káros bacik elszaporodnak, emésztési problémák, fertőzések alakulhatnak ki. A probiotikumok elősegítik a jó bélbaktériumok működését, így helyreállítják a bélflórát, serkentik az emésztést és az anyagcserét.

savanyúság6

Stresszoldó hatása van

A probiotikumok az emberi viselkedésre is hatással vannak, stresszoldó lehet a fogyasztásuk. A jó baktériumok ugyanis megnövelik a GABA nevű kémia anyag szintjét a szervezetben, amelynek szorongásfeloldó hatása van.

Gyulladáscsökkentő

A probiotikumok az immunrendszert is nyugtatják, így csökkenthetik a gyulladásokat, az allergiás tüneteket és a megfázást, erősítik az immunrendszer védekezőképességét. 

savanyúság3

Az ecetes lében eltett savanyú hatása

Szabályozza a vércukorszintet

Az ecetalapú sóoldat segíthet csökkenteni az étkezés utáni vércukoszintet, főleg azoknak érdemes fogyasztaniuk, akiknél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Oldja az izomgröcsöket

Medicine & Science in Sports and Exercise-ben megjelent tanulmány szerint az ecetes savanyúlé hatással lehet az izomgörcsökre, megszüntetheti az izomfájdalmakat. Ezt valószínűleg az ecetnek köszönheti, amely kis mennyiségben ízületi fájdalomcsillapítóként funkcionál.

savanyúság5

Mindkettőre igaz

Diétásak

A savanyúságok kalóriatartalma igen alacsony, mégis eltelítik az embert. Rost- és probiotikum-tartalmuk miatt megdolgoztatják az emésztőrendszert, így kalóriát éget el a fogyasztásuk. Ha savanyút eszel, nem fogod kívánni utána az édeset, úgyhogy fogyókúra alatt különösen ajánlott a fogyasztásuk.

Antioxidánsban gazdagok

Mivel a zöldségek nyers formában, hőkezelés nélkül kerülnek a lébe, bennük marad minden vitamin és ásványi anyag, a savanyú közeg megőrzi például a C-vitamint is. Így a savanyúságok immunerősítő hatása is jelentős, a zöldségekben található antioxidánsok is teljes mértékben megmaradnak. 

savanyúság2

Receptek

Ha meghoztuk a kedvedet savanyúságkészítéshez, ezeket a recepteket ajánljuk:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük