Kamrakaják: levesek, amiket meg tudsz főzni abból, ami tuti van otthon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Olyan levesrecepteket gyűjtöttünk, amiket bármikor el tudtok készíteni kevés alapvető hozzávalóból, ráadásul nem is bonyolultak.
Leves nélkül nem nagyon érdemes élni, nálunk ez teljesen átlagos hétköznapokon is így van, de most különösen. A főétel leves nélkül nem laktat eléggé, a leves plusz folyadék, melegíti a lelket és rengeteg zöldséget bele lehet csempészni, így gyerekek etetésekor alapsegítség.
Az egész valószínűleg csak megszokás kérdése: én úgy nőttem fel, hogy minden egyes nap volt leves ebédre, így a gyerekeim is megszokták, már nincsenek is meg nélküle. Teljesen kétségbeesnek, ha azonnal főételt látnak maguk előtt. Arra viszont nincs idő, hogy minden nap ilyen-olyan, sok összetevős, kifinomult leveseket gyártsunk, ezért muszáj egyszerűsíteni. Összegyűjtöttem azokat a leveseket, amik heti, de legalább kétheti rendszerességgel fordulnak elő nálunk, nem kell hozzájuk sok alapanyag és mindenki szereti őket.
Nokedlis borsóleves
Néhány kamrazöldség és fagyasztott zöldborsó kell a kedvenc levesünkhöz: ebből érdemes akár több napnyi adagot is lefőzni, mert nagyon szereti mindenki.
Krumplileves
A krumplilves sem unalmas, sőt: bármivel el lehet készíteni, ami éppen akad otthon, különösen a különböző szárított zöldfűszereket és a tejfölt kedveli. Leggyakrabban mégis kolbásszal és jó savanyún készül.
Tojásleves
Van, aki nem viszolyogva, hanem nosztalgiával gondol gyerekkorunk tojáslevesére, ami nagyon jól tud esni, ha valami melegre vágyunk, de éppen kiürültek az alapanyagkészleteink. Ráadásul körülbelül 10 perc alatt elkészül.
Savanyú káposztaleves
Korábbi receptünk ugyan nem hagyományos savanyú káposztával, hanem koreai kimcsivel készül, de ha van otthon teljesen hétköznapi verziónk, akkor bátran elkészíthetjük belőle.
Paradicsomleves
A paradicsomleves a végletekig variálható, lehet klasszikus, édeskés változatban készíteni, betűtésztával vagy nokedlivel, vagy kókusztejjel és gyömbérrel, esetleg zöldfűszerekkel, mindenhogy nagyon jó.
Krumpligombócleves
Valamiért nem annyira divatos leves, mi mégis imádjuk. Itt egy zöldséglevesbe kevertük és főztük az apró, kerek, puha gombócokat, de eredetileg egy szimpla rántottleves-alapba kerülnek, ha épp nincs már otthon zöldségünk, akkor is laktató, csodás leves lehet belőle.
Krémleves bármilyen zöldségből
Bármiből készülhet krémleves, amink épp van otthon, itt írtuk le a trükköket, amivel répából és zellerből, gesztenyéből vagy brokkoliból, esetleg különböző zöldségek keverékéből is készülhet szuper krémleves. Ha pedig épp nincs ötletünk a betéthez, itt gyűjtöttünk hozzá olyan ötleteket, amikre talán elsőre nem is gondolnánk.
Frankfurti leves
A kelkáposzta nagyon jól eláll: ha előre tervezünk hosszú távú menüt, érdemes bekészíteni egy jó nagy adag frankfurti leveshez valót is, amihez a káposztán túl csak virsli kell és néhány alapvető leveszöldség.
Fotók: Ács Bori/Sóbors