Laktató receptek a hideg téli estékre: egyszerű serpenyős fogások
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Nemcsak a mosogatnivaló, hanem a befektetett munka mennyisége is fordítottan arányos ahhoz képest, milyen laktató, bőséges fogásokat készíthetsz.
Az egyserpenyős fogások nem feltétlenül azt jelentik, hogy csupán egy darab serpenyőre lesz szükséged az egész főzési folyamat alatt, de magát az ételkészítést már tényleg egy edényben bonyolíthatod le. Ennek nemcsak a mosogatás, hanem az ízek szempontjából is jelentősége van, a hús a szósszal és a körettel együtt sül, így összeérnek az ízek, és nagyon klassz ízkombinációkat kaphatsz. Az sem mellékes, hogy a fogás laktató is lesz, de ha csak zöldséget teszel a hús mellé, mint ennél a kelbimbóval sült csirkénél, akkor a diétádat is támogatod.
Az egyserpenyősök közé tartoznak a csőben sült fogások, avagy a gratin is - ha így készíted, akkor biztosan tökéletes lesz. A tepsis fogásokról se feledkezz meg, itt az összeállítás után tényleg a sütő végzi a munkát, nincs vele sok dolgod. Ha pedig maradnál a serpenyős ételeknél, akkor ebben a válogatásban biztosan találsz kedvedre valót. Ezek a receptek főleg a húsevőknek kedveznek, de azért a végére hagytunk egy vegetáriánus, ráadásul egy igazi retró fogást is.
Csirkecomb fokhagymás-tejszínes szószban
Ha csirkét főzöl, akkor a comb a szaftosabb, de ízlés kérdése, hogy melyik alkatrészt készíted el, ha megfelelő szószban és megfelelő módon készül, nem fog kiszáradni. Sok munkád nem lesz ezzel az étellel, mert ha összeállítottad a mártást, csak egybe kell forgatni a hússal, és főznöd, míg az ízek összeérnek. A fokhagymás-tejszínes szószban sült csirke annál finomabb, minél krémesebb.
Serpenyős csirkecomb zöldségekkel
Tegyél minél többféle színes hozzávalót ebbe az éltelbe, a zöldségekkel sült csirkecomb isteni. Az edény, amelyben készíted, legyen minél nagyobb, hogy mindegyik hozzávaló egyenletesen meg tudjon sülni. A zöldségek tekintetében szabad kezet kapsz, csak arra figyelj, hogy olyanokat tegyél bele, amelyek körülbelül egyenlő ideig készülnek. Ha krumplit is adsz hozzá, akkor biztosan laktatóbb lesz.
Csirke mustáros szószban
Csirkemellből is készíthetsz nagyon elegáns vacsorát úgy, hogy nem töltöd az egész estédet a tűzhely mellett. Jó, ha van otthon jó minőségű fehérborod, tejszíned, és már csak néhány hozzávaló kell, és kész is a szuper fogás. Erre a csirkemellre tejszínes-mustáros szósz kerül, de érdemes előtte a húst picit megpirítani, hogy még intenzívebbek legyenek az ízek.
Brokkolival pirított marhahús
Ne csak szárnyasok szerepeljenek a listában, hiszen a vörös húsoknak is van létjogosultságuk, sőt érdemes beépítened a táplálkozásodba őket, mert fontos tápanyagokat tartalmaznak, vas-, magnézium-, cink-, B- és C-vitamin-források is. Itt találsz szuper marhahúsos recepteket. Télen érdemes minél több brokkolit enni, keverd ezt a zöldséget a hús mellé, ízbomba lesz. A zöldséget ne főzd túl, inkább kicsit roppanjon a fogad alatt. A brokkolival pirított marhahúshoz pikánsabb szósz illik.
Spenótos-paradicsomos csirkemell
A csirkemellfilé, mivel az egyik legszárazabb húsrész, igényli a mártásokat, ahogy ezt a paradicsomos-spenótos szószt is. Arra ügyelj, hogy a spenótot nem szabad túlfőzni, nem kell megvárni, míg teljesen puha lesz, elég egy picit megfonnyasztani. A csirkemellet ebben a receptben sem szabad túlsütni, miután kifehéredett és itt-ott lepirult, érdemes kiszedni egy tányérra, és csak akkor tenni vissza a serpenyőbe, amikor már a szósz is rákerül.
Csirkés tészta
Annyival lesz több dolgod ezzel a recepttel, hogy a tésztát külön kell kifőznöd hozzá. Ha szereted a tésztás ételeket, akkor mindenképpen próbáld ki, nagyon egyszerű és tökéletes ízkombináció a hús, a paradicsomszósz és a zöldfűszerek hármasa. Időben egyébként nem lesz több, mert amíg a tészta elkészül, a húst is meg tudod sütni. A paradicsomos-csirkés tészta igazi megmentő a rohanós hétköznapokon.
Gombával és borral sült csirke
A gombával és borral sült csirke mellé elég, ha főtt rizst kínálsz, úgy is tökéletes lesz. Mielőtt összeforgatnád a szafttal, a csirkemellszeleteket süsd meg lisztes bundában. A serpenyőben készítsd el a gombás ragut, majd tedd vissza a húst, és együtt készítsd őket, míg egészen krémes nem lesz a szaft.
Tejfölös-prézlis karfiol
Ez nem a klasszikus recept, mert először tejfölös-tojásos szósz kerül a karfiolra, és csak utána kell morzsába burkolni, így a végeredmény sokkal szaftosabb lesz, a teteje pedig szépen megpirul. A végén még szeletelni is tudod ezt a tejfölös-prézlis karfiolt. Ez ráadásul húsmentes recept, ha ilyet keresel.
Fűszeres csirkemellkockák krumplival és kelbimbóval
Ebben a receptben kockázd fel a csirkét, mellé pakolj kelbimbót és krumplit, jól süsd meg, és máris kész a laktató vacsora. A kelbimbót sütve még az is meg fogja szeretni, aki eddig ódzkodott tőle, teljesen más ízt kap így a zöldség. A zöldfűszereken kívül más nem is kell a fűszeres csirkemellkockákhoz, így biztosan nem kell a szupermarketbe rohangálnod hozzávalókért.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia /Sóbors