A 10 legjobb egytálétel, hogy ne kelljen a köreten gondolkodni: biztosan jóllaksz velük
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Ha nem szeretnél mindennap a konyhában ácsorogni, készíts egy finom egytálételt, így pár napig megspórolhatod a főzést, és a köreten sem kell aggódnod, hogy sok vagy kevés lett.
Ebben a válogatásban a kedvenc egytálételeinket szedtük egy csokorba, találsz lassabb és gyorsabb recepteket is, de az biztos, hogy nem kell a köreten törnöd a fejed, ha ezeket készíted el. Nagy előnyük, hogy hatalmas adagban készülnek, és másnap is ugyanolyan, ha nem még finomabbak, mint frissen, úgyhogy előre is megfőzheted őket, így pár napig nem kell majd a konyhában állnod.
Indiai lencsefőzelék
Ha szereted a hagyományos lencsefőzeléket, mindenképp adj egy esélyt az indiai változatnak, a dahlnak, a melegítő fűszerekkel készült ragu illatos és isteni finom. Ez a változat krumplival és spenóttal egészült ki, az alapját pedig vörös lencse képezi, amelynek nagy előnye, hogy kevésbé puffaszt és pillanatok alatt megfő. A dahlban paradicsom is helyet kap, ennek a savasságát kókusztej lágyítja.
Marhahús káposztával, paradicsommal
Alig kell valami ehhez a laktató egytálételhez, ráadásul viszonylag gyorsan és kevés munkával készül. Az alapja darált marhahús, mellé répa, káposzta, hagyma, paradicsom kerül, ahogy az ízek összeérnek, tökéletes fogás születik. A fűszerezést nem kell túlgondolni, de ha egy kevés petrezselymet is keversz bele, picit frissebbé teheted az összhatást.
Brassói
Egy igazi klasszikussal folytatjuk az egytálételek sorát, a brassói hatalmas kedvenc, amely legtöbbször sertésből készül, és érdemes mellé szalonnát is keverni, hogy igazán szaftos legyen. A sült krumplival egybeforgatott húst nem lehet nem szeretni, ha eddig még nem készítettél brassóit, itt az idő.
Chilis bab
A chilis bab az egyik kedvenc egytálételem, amellett, hogy laktató és finom, nem nehéz az elkészítése sem. Vannak, akik kukoricával dúsítják a ragut, de ami nem hiányozhat belőle, az a bab, a paradicsom, a darált hús és a karakteres fűszerek. A római kömény és a chili kötelező eleme, de sokan étcsokit is főznek bele, hogy picit különlegesebb legyen.
Bácskai rizses hús
Ismét egy nagyiféle recept, a bácskai rizses hús is nagy kedvenc, ha eddig csak a menzás változatot kóstoltad, készítsd el házilag is. Lényegében egy sűrű, szaftos pörköltet kell főzni, majd a rizzsel egybeforgatni, nem lehet elrontani. Hogy igazán finom legyen a ragu, érdemes paradicsomot és paprikát is főzni bele, akár hegyes erőset, hogy csípősebb legyen.
Francia sólet
Ha szereted a sóletet, a francia változatot, a cassoulet-t is imádni fogod, ugyanúgy lassú lángon, sokáig fő, a sütőben érnek össze az ízek. A kóser sóletben nem lehet disznóhús, a francia receptbe viszont épphogy sertéslapocka, szalonna és kolbász kerül, picit füstös és nagyon gazdag ízvilágú lesz.
Brokkolis-csirkés egytál
Ha egy kicsit különlegesebb egytálételt készítenél, próbáld ki ezt a csirkés-brokkolis változatot, a hús és a zöldség rizzsel együtt sül, így nem kell a köreten gondolkodnod. A fogás tetejét pirult sajt koronázza meg, mennyei lesz a végeredmény. Amellett, hogy laktató és isteni, nagy előnye, hogy másnap is finom, nyugodtan elkészítheted több napra előre.
Csicseriborsós-kolbászos ragu
Olyan laktató, mint a sólet, mégis más ez a ragu, ahogy a neve is sugallja, bab helyett csicseriborsó gazdagítja, mellé kolbász, kelkáposzta és paprika kerül. Utóbbit érdemes megsütni, hogy egy kis füstösséget csempésszen a fogásba. Ha több lével készíted, tartalmas levesként is megállja a helyét, így is-úgy is jóllakat.
Rakott krumpli
Ha egytálétel, a rakott krumpli nem maradhat ki a sorból, a magyaros fogás jó sok kolbásszal és tejföllel a legfinomabb, úgy lesz igazán szaftos. Akár maradékmentő receptnek sem utolsó, ha nem fogyott el a főtt krumpli vagy a tojás, nyugodtan szeld bele. Átmelegítve még finomabb, úgyhogy készíts egy jó nagy tepsivel, másnap is kínálhatod.
Krumpliszeletek alatt sült ragu
A húsos-zöldséges ragu önmagában is finom, de ha pirult krumpliszeletek borítják, egészen fenséges egytálételt tálalhatsz. Darált marhahús az étel alapja, amely ahogy összesül a zöldségekkel a sütőben, mennyei lesz. A fűszerezése minimalista, egy kevés kakukkfű ízesíti csak, de ha szeretnéd, chilivel is gazdagíthatod.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors