Brokkolis-csirkés egytálétel pirult sajttal megkoronázva: krémes rizs az alapja

casserole2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell attól félni, hogy a rizs száraz vagy íztelen lesz, ugyanis alaplében fő, majd sajtos besamelmártással sül össze.

A casserole, vagyis ez a nagyon laktató egytálétel amellett, hogy tartalmas és isteni, másnap is tökéletes, úgyhogy érdemes nagy tepsiben készíteni. Habár az alapanyagokat elő kell készíteni, így nem egy tálban készül, ahogy a neve sugallja, nem lesz vele sok munkád, a részfolyamatok is gyorsan megvannak.

Az alábbi egy téli változat, ugyanis brokkolival készült, de más zöldséggel is isteni lesz. Fontos, hogy a csirkét elő kell sütni, picit megpirítani, ugyanis a szószban már inkább csak főni fog, ahogyan a rizst is el kell készíteni előre. Maga a mártás egy nagyon sajtos besamel, amely a kétféle sajttól, a hagymától és a mustártól lesz különleges.

Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, a tepsis fogás tetejét szórd meg pirított zsemlemorzsával vagy apróra tört sós keksszel, a ropogós elem jól áll a krémes fogásnak.

Brokkolis-csirkés egytálétel

casserole

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 darab csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk chilipehely
  • 2 ek olívaolaj
  • 700 ml alaplé
  • 350 gramm rizs (hosszú szemű)
  • 500 gramm brokkoli
  • 30 gramm vaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 180 ml tej
  • 3 ek krémsajt
  • 250 gramm cheddar sajt
  • 1 tk mustár
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az oregánót, bazsalikomot és a chilit – utóbbi el is hagyható. Alaposan keverjük össze a húst a fűszerekkel.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd nagy lángon pirítsuk meg a csirkemellkockák minden oldalát. Még a sütőben is sülni fog, nem baj, ha belül nem sül át teljesen. Szedjük egy tányérra.

A serpenyőbe öntsük bele az alaplevet, amikor forr, adjuk hozzá a rizst. Vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le, majd addig főzzük, míg meg nem puhul és magába nem szívja a folyadékot. Tegyük félre.

A brokkolit szedjük apró rózsákra, majd főzzük félpuhára 2-3 perc alatt. Szűrjük le, tegyük félre.

A vajat melegítsük meg egy serpenyőben, dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc után a lisztet. Keverjük egybe a liszttel, majd kezdjük el lassan felönteni a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Amikor a szósz sűrűsödik, adjuk hozzá a krémsajtot, a reszelt sajt felét, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. Főzzük addig, míg a sajt el nem olvad teljesen. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy nagy tálban keverjük össze a csirkét, a brokkolit, a rizst és a szószt. Öntsük egy kivajazott sütőtálba, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot.

Toljuk az egészet a sütőbe 20-30 percre, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük