Megpenészedett az étel? Elég leszedni az érintett részt? Attól függ, milyen élelmiszerről van szó

penész6
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Akármennyire is odafigyel az ember, előfordul, hogy a kibontott tejföl vagy joghurt teteje penészes lesz, esetleg a sajton jelennek meg zöldes foltok. Mi a teendő ilyenkor, meg lehet menteni az ételt?

Bár az élelmiszer-pazarlás egyre nagyobb problémát jelent az utóbbi időben, nem az jelenti a megoldást, ha a lejárt szavatosságú, penészes ételt is elfogyasztod. Lekanalaztad róla a foltokat? Levágtad az érintett részt? Valóban elég ennyi óvintézkedés? A válasz megtalálásában a Healthline volt a segítségünkre.

Mi a penész?

A penész a természetes lebomlási folyamatok következményeként jelenik meg az élelmiszereken, mikroszkopikus gombákból áll. Amellett, hogy a színéről is felismerhető, hiszen jellemzően zöldes, szürkés, fehéres, feketés az árnyalata, más jellegzetessége is van, szőrös, puha, pihés foltként, sokszor telepként tűnik fel az ételeken. Magának az élelmiszernek is megváltozhat a textúrája - puhább lesz - és a színe is.

A penészgombának meleg, nedves környezetre van szüksége a szaporodáshoz, ehhez tökéletes táptalajt biztosítanak az élelmiszerek, főként a magas víztartalmúak. A penész kedveli a savas közeget és a 20-25 fok körüli hőmérsékletet, de nem csak a szobahőrmérsékleten tartott élelmiszereket károsítja, egyes fajtái a hideget is bírják, így a hűtőben tartott ételeket is beboríthatja. A penészgomba felhasználja az élelmiszer összetevőit (mint a víz, szénhidrát, nitrogén, ásványi anyagok), majd olyan anyagcsere-termékeket választ ki, mint a fehérje vagy a toxin. 

penész3

A penésznek oxigénre van szüksége az életben maradáshoz, ezért nem növekednek, szaporodnak levegőtől elzárt helyeken. Sajnos azonban a légmentesen lezárt élelmiszer sem marad örökre érintetlen, ha csak egyszer kinyitod és levegő éri, már be is indulhat a folyamat. A penésszel együtt baktérium is elszaporodhat az élelmiszerekben, amely különböző emésztőrendszeri problémákat okozhat.

Melyik ételeket tilos megenni, ha penészesek?

Ha puha állagú vagy lukacsos, szivacsos szerkezetű élelmiszeren látsz penészt, ki kell dobni: ezek az ételek ugyanis magas nedvességtartalommal bírnak, így a penész könnyen és gyorsan szaporodik a felszín alatt, eljut a belső rétegekbe is, még ha ez szabad szemmel nem is látható. A tartósítószermentes élelmiszerek is hajlamosabbak a penészesedésre. Ha tehát a kenyér elkezdett megpenészedni vagy a tejföl tetején látsz zöldes pontokat, nem elég eltávolítani az érintett részeket, mert már az egész élelmiszerben elszaporodhattak a gombák.

penész2

Ilyen élelmiszerek például:

 • a puha gyümölcsök, mint az eper, paradicsom, uborka,
 • a puha sajtok, mint a krémsajt vagy a cottage cheese,
 • pékáruk,
 • főtt ételek,
 • lekvárok, dzsemek,
 • magvak és magvajak,
 • húsok, felvágottak,
 • joghurtok és tejfölök.

Melyik ételeket lehet megmenteni?

A keményebb, szárazabb, tömörebb állagú élelmiszerekbe nehezebben férkőzik be a penész, nem tud úgy behatolni a rétegek közé, mint egy puha, szivacsos szerkezetnél. Ezeknél elég kivágni az érintett részt plusz a körülötte található 2,5-3 centis területet.

penész5

Kemény élelmiszerek:

 • kemény sajtok, mint a parmezán vagy a gorgonzola,
 • száraz szalámik, szárazon pácolt sonkák,
 • keményebb, roppanós héjú zöldségek, gyümölcsök, mint az alma, répa, kaliforniai paprika.

Léteznek azonban ehető, az egészségre nem káros penészgombák is, ilyen például a nemes penész, az ezzel készült sajtok bátran fogyaszthatók. Nem csak sajtkészítésnél, szójaszósz, ecet és erjesztett italok előállításánál is különböző penészgombákat használnak.

penész4

Hogyan hat a penész az egészségre?

A penész egy mikotoxinnak nevezett méreganyagot termel, amely, ha a szervezetbe jut, allergiás reakciókat okozhat, de más emésztőrendszeri panaszokat is, például hányingert, hányást, hasmenést. A penész az asztmás tüneteket is felerősíti, légzési nehézségeket okozhat, de kiütések is jelentkezhetnek a bőrön. A mikotoxinok egy típusa ráadásul rákkeltő hatású. Ha valaki hosszútávon fogyaszt penészes ételeket, annak az immunrendszere is gyengül, akár akut májkárosodás is kialakulhat nála.

Nem csak a penészes étel fogyasztásával van a probléma, belélegezni sem szabad a spórákat, légzőszervi problémákat idézhet elő.

penész

Hogyan előzhető meg a penész kialakulása?

Fontos, hogy minden ételt légmentesen zárj le és minél előbb tegyél a hűtőbe, hogy a levegőben található spórák ne tudjanak megtelepedni rajtuk. A magas nedvességtartalmú élelmiszereket akár frissen tartó fóliába is csomagolhatod. Ha valamit felbontasz, legyen az lekvár, tejföl, konzerv, mindenképp tedd át olyan edénybe/tálba, amelynek van teteje, légmentesen zárd le, majd rögtön tedd a hűtőbe.

Fontos a rendszeres takarítás, a hűtő belsejét legalább havonta egyszer mosd át, ha pedig penészes ételt találsz benne, azonnal fertőtleníts. Ebben az esetben a mellette található élelmiszereket is vizsgáld át, hogy nem fertőződtek-e meg. A konyharuhát, szivacsot, törlőrongyot gyakran cseréld és mosd, tartsd tisztán, mert azon is megtelepedhetnek a bacik.

Ha egy ételt teljesen ellepett a penész, lezárt zacskóban érdemes kidobni, hogy ne kerüljön a levegőbe a penészgomba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon