Tortacsata és rizsdobálás: esküvői gasztroszokások a nagyvilágból

ecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A közös mulatozás összehozza az embereket, a jeles napokon nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, az esküvőkön különösen nagy figyelmet fordítanak a menüsorra.

Mindenki eljut minimum egy lagzira élete során, bár a mulatságot inkább szeretni szokták, van, aki messziről elkerüli, ha lehet. Bárhogy is legyen, a lakomára még a kevésbé lelkesek is kíváncsiak.

Ha esküvő, akkor a legfontosabb elintéznivalók közé tartozik a menyasszonyi ruha kiválasztása, a dekoráció, a muzsika és természetesen az enni-, innivalók megszervezése. Sokan már napokkal a lagzi előtt éheztetik magukat, készülnek a nagy lakomára. A hagyományos esküvőkön kötelező a terülj-terülj asztalkám, de napjainkban kedvelt a kevésbé klasszikus menü is, ilyenkor húsleves helyett krémleves kerül az asztalra, a régi sátras sütik helyett muffint kínálnak, de a svédasztalt is szeretik.

ect3

A világ sokszínű, mindenhol más a hagyomány, legyen szó akár az esküvői szokásokról. Könnyedén megismerhetsz más kultúrákat, ha részt veszel egy másik nemzet esküvőjén, előfordulhat, hogy megtetszik egy-egy mozzanat. Gondolj csak bele, hogy mennyi olyan esküvői szokás van, ami Magyarországon régebben nem volt divat, mára azonban teljesen beépült. Az egyik ilyen a rizsdobálás. 

Jólét és sok utód

Az ázsiai országokból eredő rizsszórás hagyománya mára az egész világot meghódította. Régebben a templomból távozó párt virág- vagy konfettiesővel éljenezte a tömeg, manapság rizzsel dobálják inkább őket. Az apró szemű rizs a jólét és a termékenység szimbóluma, ezért kap a nyakába rizsesőt a szerelmespár.

ect6

Vannak olyan országok, ahol még azt is meg szokták számolni, hogy a menyasszonynak és a vőlegénynek hány szem rizs ragadt a hajába, a hiedelem szerint ugyanis annyi gyerekük lesz.

Érdekesség még, hogy a Távol-Keleten a rizsből készült ételeket kötelező elfogyasztani, mivel a maradék rizs éhezést és nélkülözést hoz a friss házasok életébe.

Rossz ómen

Ha japán esküvői lakomán veszel részt, óvatosan bánj az evőpálcikával, soha ne állítsd az ételbe, mert úgy nagyon hasonlít a temetéseknél használt füstölőre. Ez illetlen gesztus, a babonásak körében pedig a halál jövendölését jelenti. A japánoknál az is szokás, hogy az ifjú pár a szertartás után szakét kortyol ugyanabból a pohárból, ezzel fejezik ki az összetartozásukat.

Só és kenyér

Vidéki lagzikon még ma is tradíció, hogy az ifjú párt kenyérrel és sóval köszöntik, amelyből mindketten esznek is egy falatot. A kenyér és a só az örökkévalóság szimbóluma, alaptáplálék, amelyekből mindenképpen kell lennie a friss házasok otthonában, ha nincsen, veszekedéssel kezdik a közös életüket.

ect9

Méz az édes életért

A török esküvői szokások újabban nagyon népszerűek lettek a szappanoperáknak köszönhetően. A török esküvőn a méz és a cukor kötelező résztvevő, amit az anyós az ara ajkára ken, hogy mindig édes legyen a menyasszony élete az új családjában. Újabban ez a szokás változott egy kicsit, ma már egy falat mézzel etetik meg az arát.

ect7

A torta szerepe

Már a középkori lakodalmakon is ismert volt a torta, eredete a középkori Angliába nyúlik vissza, ekkor már emeletes csodákat is készítettek, sőt, olyan művészi alkotásokkal remekeltek a mesterek, melyeknek látványától még a lélegzet is elakadt, a belsejükbe pedig élő galambokat rejtettek. Ha a szerelmesek az emeletes torta felett úgy tudták egymást megcsókolni, hogy a torta nem dőlt össze, akkor boldog házasságot jósoltak nekik. A középkorban a fehér esküvői torta nagy divat volt, amely az ara tisztaságát és a családja gazdagságát jelképezte.

ect2

A torta a világ minden táján az esküvő fénypontja. A szép édesség nagy jelentőséggel bír, egyes hagyományok szerint minél díszesebb a torta, annál édesebb lesz a pár közös élete és a gólya is gyakori vendég lesz náluk.

Peruban egy úgynevezett tortahúzási szokásnak hódolnak. A lényege, hogy a tortából szalagok lógnak ki, ezekre apró medálokat kötöznek, az egyiken pedig egy játék eljegyzési gyűrű lóg. A lakodalmon résztvevő hajadon lányok húzhatják ki a tortából kilógó szalagokat, az a hölgy örülhet, aki a játékgyűrűt húzza ki, ő lesz ugyanis a következő menyasszony.

A torta felvágásának is nagy hagyománya van. A szeletelést hosszú évekig a menyasszony kezdte, mára már az ifjú pár közösen végzi a feladatot. A kést együtt tartják, ez az összetartozásukat szimbolizálja. A hiedelem szerint az viseli majd a nadrágot a közös életük alatt, akinek a keze felül van a szeletelésnél.

ect1

Az első szelet vagy falat az ifjú páré. A régi szokást tartva a pár megeteti egymást, ettől elvileg tartós lesz a boldogságuk, ha pedig elég merészek, akár váratlanul egymás képébe is kenhetik a tortát. Ez a fura szokás az 1800-évek Angliájából Amerikába vándorolt cigányok körében nagyon népszerű, egy ilyen lagzin nem ritka, ha tortacsata alakul ki.

Főleg Amerikában, újabban pedig más országokban is az emeletes torta legfelső szintjét vagy egy szeletet lefagyaszt az ifjú pár, majd az 1 éves évfordulójukon, miközben felidézik az emlékeiket, előveszik a tortát és felelevenítik az estét. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük