Volt olyan, hogy elvitték előled a félbehagyott fogást? Így jelezz az evőeszközökkel az étteremben

étteremetikettcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Veletek is előfordult már, hogy még nem végeztetek a fogással az étteremben, de elvitték előletek a tányért? Vagy éppen fordítva?

Velem sajnos előfordultak már a fent említett esetek, sokáig nem voltam jártas az étteremetikettben. Persze, vannak olyan helyek, ahol megkérdezik, hogy elvihetik-e a félbehagyott fogást, de ez nem mindenhol van így. 

Érdemes megtanulni az alapvető jelzéseket, hiszen többféle dolgot is ki tudunk fejezni az evőeszközeink segítségével, amelyek az étteremben nagyon hasznosak lehetnek. Az éttermi etikett alapja ugyanis az evőeszközök megfelelő használata és elhelyezése. Ezzel a magunk és a felszolgálók dolgát is megkönnyíthetjük, elkerülhetjük a kellemetlen és kínos félreértéseket.

Az evőeszközökkel való jelzés is a nonverbális kommunikáció része, amelyet minden felszolgáló ismer - viszont nem minden étterembe járó ember. Jelezhetjük azt, hogy még folytatjuk az étkezést, ízlett az étel, nem tetszett a fogás, befejeztük az étkezést vagy jöhet a következő adag. Legalább ezt az öt alapvető fontosságú jelzést érdemes megtanulni, mielőtt legközelebb étterembe megyünk. 

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai
A Femina Klub októberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: www.femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2019. október 7. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

1. Még folytatom az evést

Ha jó nagy adagot kaptunk a fogásból, vagy teleettük magunkat az előétellel és tartanánk egy kis pihenőt, az evőeszközökkel jelezhetjük, hogy megesszük még a maradékot. Formáljunk az evőeszközökből egy piramist, egy háromszöget, az evőeszközök feje a tányér teteje felé mutasson, de ne keresztezzék egymást. A keresztbe tett evőeszközök ugyanis azt jelentik, hogy nem ízlett az étel. 

evoeszkoz

2. Várom a következő fogást

Ha befejeztük az ételt és nem bánnánk, ha jönne már a következő fogás, akkor tegyük a kést és a villát keresztbe a tányéron úgy, hogy a tányér közepénél találkozzanak. Az evőeszközöknek egy plusz jelet kell alkotniuk. Fontos, hogy a villa feje felfele mutasson.  Ezzel a jelzéssel elkerülhetjük, hogy két fogás között sokat kelljen várakoznunk, ugyanis a felszolgálónak rögtön szemet szúr majd a minta.

evoeszkoz2

3. Befejeztem az étkezést

Az evőeszközöket tegyük párhuzamosan egymás mellé a tányér közepén úgy, hogy a fejük felfelé álljon. Ez a jelzés akkor lehet hasznunkra, ha nem ettük meg az egész fogást, de már jól laktunk, vagy nem kívánunk többet belőle. 

evoeszkoz4

4. Finom volt

Szavak nélkül is kifejezhetjük, hogy ízlett az étel. Tegyük az evőeszközöket merőlegesen a tányér közepére úgy, hogy a fejük jobbra mutasson. Ebből nemcsak az lesz egyértelmű, hogy elviheti a felszolgáló az ételt, hanem az is, hogy elégedettek vagyunk a felszolgált fogással. Ez nagy bók a szakácsoknak, úgyhogy ha tényleg ízlett az étel, ne röstelljük kifejezni. 

evoeszkoz3

5. Nem ízlett az étel

Ha valami problémánk volt az étellel, azt is jelezhetjük az evőeszközök segítségével. Az első jelzéshez hasonlósan tegyük a kést és a villát piramis alakba, de úgy, hogy a villa ágai keresztezzék a kés élét. Ez mégiscsak burkoltabb véleménynyilvánítás, mintha a felszolgáló szemébe mondanánk, hogy nem ízlett az étel, de azért számítsunk arra, hogy rá fognak kérdezni, mi volt a probléma. 

evoeszkoz5

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük