
Vigyázz, ezek az ételek tejet tartalmaznak: laktózérzékenyként óvatosan fogyaszd

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Joghurtos krumplisaláta ropogós zöldségekkel: köretként is mennyei

Puha, légies sárgarépaszuflé: különleges húsvéti desszertet mutatunk

Egyszerű, omlós vajas keksz: kedvedre formázhatod, szaggathatod

Dijoni mustárral sült krumpli: ízletes és gyors köret húsok mellé

Ropogós, aranybarna morzsában sült skót tojás: egyszerű az elkészítése
Vannak ételek, amelyekről nem is feltételezzük, hogy tejet tartalmaznak: laktózérzékenység esetén többször is ellenőrizd az összetevőlistát.
A tej vagy a jégkrém esetében senki nem lepődik meg azon, hogy laktózt tartalmaznak, azonban az olyan egyszerű ételeknél is érdemes duplán ellenőrizni az összetevőlistát, mint a kenyér, a margarin vagy az étcsoki.
Ha laktózérzékeny vagy, esetleg növényi étrendet követsz, akkor érhetnek meglepetések, ha belefutsz az alábbi élelmiszerek valamelyikébe, ezért jó tudni, miből készülnek. Sajnos a „tejmentes” címke nem garancia arra, hogy az adott termék nem tartalmaz tejszármazékokat, hiszen az olyan összetevők, mint a tejsavópor vagy az író szürke zónásnak számítanak.
Margarin
A margarint többnyire a vaj olcsóbb, növényi alapú alternatívájaként használjuk, azonban ez az egyik legbecsapósabb élelmiszerünk, ha a tejszármazékok minden formájától mentesen étkeznél. Sok változata annak ellenére is tartalmaz tejszármazékokat – tejsav, tejsavópor, írópor néven találod meg őket –, hogy növényi élelmiszerként árulják. Ha számodra nem férnek bele ezek az összetevők, akkor válaszd a növényi vajalternatíva néven futó, vegán címkével ellátott termékeket, ezek kizárólag növényi olajokból készülnek.

Csokoládé
Bár a tejcsokiról és a fehér csokiról mindenki tudja, hogy tejjel készülnek, az étcsoki egy teljesen más kategória. Vannak olyan magas kakaótartalmú változatai, amelyek gyártásakor semmiféle tejszármazékot nem adnak a csokoládémasszához, azonban ezek rendszerint olyan üzemekben készülnek, ahol tejet is tartalmazó termékek is. Így súlyosabb laktózérzékenység esetén ezek fogyasztását is kerüld.
Pékáruk
Bár hagyományosan a kenyér vízben felfuttatott élesztővel vagy kovásszal készül, azért vásárlás előtt ellenőrizd a címkét, vagy kérdezz rá az eladónál. Egyes esetekben előfordul ugyanis, hogy tej vagy laktóz is szerepel a receptben, így hozzáadott cukor nélkül lesz édesebb a pékáru.

Kekszek, chipsek és más ropogtatnivalók
A vaníliás keksz, a csavart rúd vagy akár a sós ropogtatnivalók is gyakran tartalmaznak tejet vagy vajat, más termékek pedig joghurtot, tejfölt vagy épp sajtport. Így a tésztabundába forgatott földimogyoró, az ízesített chipsek és a krékerek sem tejmentesek.
Zacskós levesek, instant krumlipüré
Ha főzés nélküli, gyors vacsorát szeretnél, akkor bármilyen hívogatónak is tűnnek egy hosszú nap végén, a zacskós levesek és az instant krumplipüré nem a legjobb választás. A legtöbbjükbe ugyanis tejfehérje vagy tejcukor is kerül, így még akkor sem lesznek tejmentesek, ha vízzel vagy valamilyen növényi itallal (tejjel) készíted el.
Fotók: Getty Images