Ezeket az ételeket kerüld, ha cukorbeteg vagy – Az alkohollal is vigyázni kell
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
A legfinomabb gyümölcskenyér: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Gyors, mézeskalácsos muffin: krémmel is megkoronázhatod
Vaníliás tejpuncs téli estékre: krémes kortyolnivaló rummal
Szaftos, sajtos fasírtgolyók: sütőben sülnek aranybarnára
Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
Ha cukorbeteg vagy, akkor extrán oda kell figyelned az étkezésedre, főként az egészséged, de a súlyod miatt is, hiszen nem minden étel hat egyformán a vércukorszintedre, amelynek ingadozása súlyos panaszokat is okozhat.
A 2-es típusú cukorbetegséggel és az inzulinrezisztenciával élők tudják, hogy folyamatosan oda kell figyelniük az étkezésükre, hiszen mindegyik étel másképp hat a vércukorszintjükre. Sajnos a 2-es típusú cukorbetegeknél nagy számban előfordul túlsúly, ami miatt még inkább előtérbe kellene kerülnie az egészséges és helyes táplálkozásnak. Nemcsak a kilókat, a testtömegindexet (BMI) kellene figyelembe venni, hanem a derékbőséget is, hiszen a hasi zsírpárnák többek között a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulnak.
A különféle ételek, akár külön, akár együtt fogyasztva különböző szintű vércukorszint-emelkedést idéznek elő. A GI, vagyis a glikémiás index azt mutatja meg, hogy az élelmiszerekben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Alapnak a glükóz tekinthető, amely azonnal felszívódik. A skála 0–100-ig terjed.
Ha nincs egyéni ételérzékenységed vagy intoleranciád, akkor is figyelned kell azokra az ételekre, amelyek nagyon gyorsan megemelik a vércukorszinted, inkább kerüld őket. Az ételek szénhidráttartalma kevésbé gyorsan szívódik fel, ha rostban, fehérjében vagy zsírban gazdagabbak.
GI- helyett GL-számolás
A cukorbeteg étrendjében annak is szerepelnie kell, hogy egy adott étel mennyi szénhidrátot tartalmaz. Erre való a glikémiás terhelés, vagyis a GL, amelyet úgy számolhatsz ki, hogy a 100 gramm ételben lévő szénhidrátmennyiséget felszorzod a glikémiás indexszel, majd elosztod százzal. Ha 10 alatti értéket kapsz, az alacsonynak, a 20 feletti érték pedig magasnak számít, tehát így érdemes kiválasztanod a megfelelő élelmiszereket.
Amikor vásárolsz, nagyon alaposan olvasd el és értelmezd a címkéken található összetevők listáját, mert sokszor becsapósak lehetnek. Arra is érdemes odafigyelni, hogy vannak olyan elkészítési módok, mint például a pürésítés, amely az egyébként lassú felszívódású ételek GI-jét felgyorsítják. Ezekre is nagyon figyelj, ha cukorbeteg vagy.
Ezeket az ételeket kerüld
Előre elkészített és gyorséttermi ételek
Nemcsak cukorbetegként, de teljesen egészségesen sem ajánlott előre elkészített ételeket fogyasztani, mert sokszor nem tudod ellenőrizni a pontos összetevőiket. Ugyanígy kerüld a gyorséttermeket, mert az ott elfogyasztható ételek magas kalória- és sótartalmúak, valamint finomított szénhidrátokat tartalmaznak, és tele vannak hozzáadott cukrokkal.
Finomított gabonák
A finomított gabonák és az ebből készült péksütemények, kenyerek nagyon gyors felszívódású ételek, gyorsan megemelik a vércukorszinted, és nagyon gyorsan éhes is leszel utánuk. Ezekből a gabonákból eltávolítják a héjat és a csírát, így a rosttartalmuk is jóval kevesebb lesz.
Zöldségek magas keményítőtartalommal
A zöldségek szerepe nagyon fontos az egészséges táplálkozásban, hiszen rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Egyedül a magas keményítőtartalmú fajtákkal bánj óvatosabban, mert a krumpli és a kukorica gyorsan megemeli a vércukorszintet, így ezeket csak ritkán és kis mennyiségben edd, ha cukorbeteg vagy. Ha eszel belőlük, semmiképpen ne önmagában tedd, tehát egy tál sült krumpli biztosan nem jó választás, de ha sovány húsokkal kombinálod, akkor kis mennyiségben mégis beleférhet az étrendedbe. Ha egészségesebb alternatívát keresel, akkor válaszd az édesburgonyát, amely magasabb rosttartalmánál fogva lassabban emeli meg a vércukrot, és lassabban is emészted meg. Itt találsz szuper édeskrumplis recepteket.
Azt, hogy milyen gyümölcsöket nem szabad enni, ebben a cikkben szedtük össze. Az sem mindegy, hogy a megengedett gyümölcsöket mely napszakban fogyasztod.
Üdítőitalok, alkohol
A cukros üdítőitalokat nemcsak cukorbetegség esetén, hanem általánosságban is kerülni kellene. Az üdítők villámgyorsan megemelik a vércukorszintet, így ha valakinek hirtelen leesik, gyorsan ehhez nyúl, hogy visszaállítsa az eredeti állapotot, és elindul egy visszafordíthatatlan folyamat. Az üdítőitalokban csak cukor van, se fehérjét, se zsírt, se rostot nem tartalmaznak, így a szénhidrát nagyon gyorsan szívódik fel. Igyál inkább vizet, amit citrommal nyugodtan ízesíthetsz. Itt találsz alternatívákat az egészségtelen üdítők helyett.
Az alkohollal is vigyázz, bár mértékkel lehet fogyasztani, nem mindegy, hogy mikor iszod. Étkezés előtt fogyasztva csak még éhesebb leszel tőle, így ha meginnál egy pohárkával, inkább étkezés közben vagy annak a lezárásaként tedd.
Fotó: Getty Images