Mi a különbség a fagylalt és a sorbet között? Melyik a könnyedebb?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ahogy beköszönt a nagy meleg, étkezések után sütemény helyett fagylaltot kíván a szervezet. Legalábbis az enyém. Ahogy főétkezésre, úgy desszertnek sem esnek jól a nehezebb falatok. Ha valakinek a fagylalt is túl tömény lenne, próbálja ki a sorbet-t. 

Mi a fagylalt?

A jó fagylalt tejből, tejszínből, cukorból, tojássárgájából készül, ettől lesz az íze kellően zsíros és selymes. Zsírtartalma minimum 15, de inkább 20 százalék. 

A fagyi története

Valószínűleg a tehetősebb kínaiak fogyasztottak először fagylaltot, 5000 évvel ezelőtt: hóból, tejből és gyümölcsökből kevertek jeges édességet. A fagylalt a földközi-tengeri országokba egyiptomi közvetítéssel került. Az egyik legnagyobb fagylaltimádó a hírhedt Néró császár volt, aki több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

fagylalt

A 19. század végére már a legtöbb magára valamit adó külföldi kávéház árusított fagylaltot. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, így a fagyival sétálni is lehetett, ami tovább növelte népszerűségét. A fagylalt osztrák közvetítéssel került Magyarországra a 18. században, és olyan népszerűvé vált, hogy az 1900-as évek elején már szinte minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. 

Fagylaltkészítés

A fagylaltkészítésnek többféle irányvonala van. A hagyományos vonalba tartoznak a főzött fagylaltok, amelyet a cukrászok az igazinak tekintenek. Az olasz típusú fagyikat főzés nélkül, speciális gépekkel állítják elő. A gyümölcsös változatokhoz friss gyümölcsöt és gyümölcspürét is felhasználhatnak. A lényeg mindegyik esetében az, hogy se ételfestéket, se egyéb adalékanyagot ne tartalmazzanak. 

sorbet

Sorbet, a jeges gyümölcspüré

A sorbet vagy sörbet a perzsa sherbet szóból származik. A friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített jeges édességet valószínűleg a törökök hozták be Magyarországra. Ma a sorbet elnevezés a legismertebb. 

A sorbet-t nem tejjel és tojássárgájával, hanem vízzel készítik, emiatt a kalóriatartalma is elenyésző és zsírtartalma sincs, valamint tejallergiások is fogyaszthatják. A sorbet-ban lévő gyümölcsarány minimum 25 százalék - citrusfélék esetén 15 százalék. 

A sorbet-t nemcsak étkezések után, hanem étkezések közben is lehet fogyasztani, ugyanis segíti az emésztést.  Elkészítése nagyon egyszerű, hiszen csak gyümölcs és jég kell hozzá, ilyenkor érdemes idénygyümölcsöket használni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon