![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi a különbség a fagylalt és a sorbet között? Melyik a könnyedebb?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ahogy beköszönt a nagy meleg, étkezések után sütemény helyett fagylaltot kíván a szervezet. Legalábbis az enyém. Ahogy főétkezésre, úgy desszertnek sem esnek jól a nehezebb falatok. Ha valakinek a fagylalt is túl tömény lenne, próbálja ki a sorbet-t.
Mi a fagylalt?
A jó fagylalt tejből, tejszínből, cukorból, tojássárgájából készül, ettől lesz az íze kellően zsíros és selymes. Zsírtartalma minimum 15, de inkább 20 százalék.
A fagyi története
Valószínűleg a tehetősebb kínaiak fogyasztottak először fagylaltot, 5000 évvel ezelőtt: hóból, tejből és gyümölcsökből kevertek jeges édességet. A fagylalt a földközi-tengeri országokba egyiptomi közvetítéssel került. Az egyik legnagyobb fagylaltimádó a hírhedt Néró császár volt, aki több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.
![fagylalt](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290892/29089251_a5522bac269872b964bd6211aee6ef05_wm.jpg)
A 19. század végére már a legtöbb magára valamit adó külföldi kávéház árusított fagylaltot. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, így a fagyival sétálni is lehetett, ami tovább növelte népszerűségét. A fagylalt osztrák közvetítéssel került Magyarországra a 18. században, és olyan népszerűvé vált, hogy az 1900-as évek elején már szinte minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.
Fagylaltkészítés
A fagylaltkészítésnek többféle irányvonala van. A hagyományos vonalba tartoznak a főzött fagylaltok, amelyet a cukrászok az igazinak tekintenek. Az olasz típusú fagyikat főzés nélkül, speciális gépekkel állítják elő. A gyümölcsös változatokhoz friss gyümölcsöt és gyümölcspürét is felhasználhatnak. A lényeg mindegyik esetében az, hogy se ételfestéket, se egyéb adalékanyagot ne tartalmazzanak.
![sorbet](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29093/290934/29093429_4944ee8b1cd1f314c77423bdb2b1e40d_wm.jpg)
Sorbet, a jeges gyümölcspüré
A sorbet vagy sörbet a perzsa sherbet szóból származik. A friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített jeges édességet valószínűleg a törökök hozták be Magyarországra. Ma a sorbet elnevezés a legismertebb.
A sorbet-t nem tejjel és tojássárgájával, hanem vízzel készítik, emiatt a kalóriatartalma is elenyésző és zsírtartalma sincs, valamint tejallergiások is fogyaszthatják. A sorbet-ban lévő gyümölcsarány minimum 25 százalék - citrusfélék esetén 15 százalék.
A sorbet-t nemcsak étkezések után, hanem étkezések közben is lehet fogyasztani, ugyanis segíti az emésztést. Elkészítése nagyon egyszerű, hiszen csak gyümölcs és jég kell hozzá, ilyenkor érdemes idénygyümölcsöket használni.
Fotó: Getty Images