Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között? Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárga a tavasz kedvence, és szerencsére egyre többen ismerik és készítenek belőle különféle finomságokat.  A szezonja április végétől júniusig tart, érdemes mindenféle formában kipróbálni, mert amellett, hogy nagyon finom, szinte alig van benne kalória, vitamin viszont annál több. A legismertebb a zöld és a fehér spárga, illetve már néhány helyen lilát is lehet kapni.

Az, hogy milyen színe lesz a spárgának, függ a növényt érő fénymennyiségtől, illetve attól, hogy melyik növekedési stádiumban szedik le. Ami a földfelszín alatt növekszik, fehér színű lesz, de amint kinő és fény éri, bezöldül. 

Mitől fehér és mitől zöld?

A zöld spárga a napfény hatására válik teljes egészében zölddé. Ez a fajta erőteljesebb, frissebb, karakteresebb, élénkebb ízű. A másik nagy előnye, hogy nem kell meghámozni, csak az alsó harmada környékén kell a szárát letörni, és ott fog elpattanni, ahol kell. Az elkészítése is egyszerűbb, sőt, még nyersen is fogyasztható. 

A fehér spárga lágyabb, enyhébb ízvilágú, de az előkészítése bonyolultabb, mert minden esetben pucolni kell. A növény legízletesebb része a csúcsa. Ezt egy késsel vágjuk le a csúcs alatt maximum egy centiméterrel, és tegyük félre. A megmaradt szár két végét fogjuk meg, és óvatosan hajlítsuk meg. Az alapján fog eltörni, hogy melyik a frissebb és melyik a keményebb rész: a csúcshoz közelebbi oldal a zsengébb, a másik fele a fásabb. Ez utóbbi részt alaposan meg kell pucolni, de szezon vége felé már nem is használható, annyira fás. A többi részt elég vékonyabban hámozni. 

sparga pucolas

Mindkét fajta spárga legértékesebb része a csúcsa, a fej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A spárga nagyon érzékeny zöldség, ezért vásárlásnál mindenképpen ellenőrizzük. Ha a színe halványsárga vagy zöld, akkor jó, ha barnás elszíneződést látunk, akkor ne vegyük meg. A túl vastag spárgával vigyázni kell: könnyen előfordulhat, hogy túl későn szedték le, és egyrészt fás lesz, másrészt ehetetlenül keserű.

Ügyeljünk arra is, hogy fonnyadtat ne vegyünk meg, a jó spárga szára levet ereszt, nyugodtan nyomkodjuk meg egy kicsit a boltban. Ha hazavittük, akkor is maradjon nedves környezetben. Lehetőség szerint használjuk fel azonnal, de ha mégsem sikerül, akkor csavarjuk nedves ruhába, és így maximum egy hétig eltartható a hűtőszekrényben.

sparga

Nem csak finom, egészséges is

A spárga amellett, hogy finom, számos jó tulajdonsággal bír. Alacsony az energia- és szénhidráttartalma - 100 grammban mindössze 17 kalória van, ami gyakorlatilag semmi -, de annál több benne a tápanyag, a rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

A legnagyobb arányban C- és E-vitamin található benne. Jelentős mennyiségű A-provitamin és B-vitamin tartalma is, az ásványi anyagok közül a cink mértéke a legjelentősebb. A spárga a népi tapasztalatok szerint afrodiziákum is. 

A spárgában rendkívüli mennyiségű folsav található: 1 grammban 1 mikrogramm, ami azt jelenti, hogy 100 gramm elfogyasztása már fedezi a napi szükségletet. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt, vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor alacsony a nátriumtartalma. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük