A fejes saláta hidratál és csökkenti a gyulladást: mutatjuk, miért fogyaszd

salata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A friss, ropogós fejes saláta kiváló zöldség, amely sokféleképpen fogyasztható, és egészséges is. Nyáron érdemes minél többször az étrendbe iktatni!

A fejes saláta szinte mindig nyersen kerül a tányérra, pedig ízletes leves és meleg saláta is készülhet belőle. Igaz, nyersen fogyasztva sokkal egészségesebb, jobban érvényesülnek a tápanyagok.

Beköszöntött a nyár, a jó idő pedig az étrendre is hatással van. Ilyenkor a hűsítő finomságok és a friss zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre. A nagy hőségben jólesnek a könnyebb saláták, de egy kiadósabb bográcsos fogás mellé vagy grillen sült hús mellé is jólesik a saláta.

Az egyik nagy kedvenc az ecetes fejes saláta: ez szendvicsekbe is tehető, vagy más salátákba is keverhető. Könnyen beszerezhető, akár mindennap fogyasztható. Megéri beiktatni az étrendbe a zöldet, mert amellett, hogy finom, jó hatással van a szervezetre.

Hungarian salad ct

Érvek a fejes saláta fogyasztása mellett

A zöld tele van vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez:

  • A fejes saláta K-vitaminban dúskál, amely erősíti a csontokat.
  • A szemre is igazi áldás a zöld, mivel luteintartalma magas. A szem megóvása mellett segít megújítani a sejteket, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárul.
  • Az E-vitamin-tartalmának hála csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét, és növeli az UV-védelmet.
  • A fejes saláta serkenti a hajnövekedést, a tápanyagok táplálják a hajat a gyökerektől kezdve.
  • A saláta antioxidáns-tartalma is figyelemre méltó, ezért a gyulladásos betegségek megelőzésében is segítséget nyújt.
  • A zöld kalóriatartalma csekély, ezért a fogyókúrás étrendben is ott a helye.
  • A saláta 95%-a víz, ezért a szervezetet a hidratálásban is segíti, ami a nyári hőségben különösen jól jön.

Fotók: Getty Images

Ropogós ecetes saláta

esct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej fejes- vagy jégsaláta
  • 1 csipet
  • 2 deciliter víz
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál ecet
Recept idők

Elkészítés:

A salátaleveleket egyenként, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd helyezzük a leveleket egy nagy tálba és engedjünk rájuk hideg vizet. A leveleket tálalásig tartsuk ebben.

A 2 deciliter vizet töltsük bele egy kis üvegbe, amelynek teteje is van, tegyük bele a sót, cukrot és ecetet. Csavarjuk rá a tetejét és alaposan rázzuk össze úgy, hogy a cukor rendesen feloldódjon.

A leveleket tetszőleges méretűre tépkedve helyezzük salátástálba, majd öntsük rá az ecetes levet, utána tálalhatjuk is a salátát.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon