A fejes saláta hidratál és csökkenti a gyulladást: mutatjuk, miért fogyaszd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A friss, ropogós fejes saláta kiváló zöldség, amely sokféleképpen fogyasztható, és egészséges is. Nyáron érdemes minél többször az étrendbe iktatni!
A fejes saláta szinte mindig nyersen kerül a tányérra, pedig ízletes leves és meleg saláta is készülhet belőle. Igaz, nyersen fogyasztva sokkal egészségesebb, jobban érvényesülnek a tápanyagok.
Beköszöntött a nyár, a jó idő pedig az étrendre is hatással van. Ilyenkor a hűsítő finomságok és a friss zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre. A nagy hőségben jólesnek a könnyebb saláták, de egy kiadósabb bográcsos fogás mellé vagy grillen sült hús mellé is jólesik a saláta.
Az egyik nagy kedvenc az ecetes fejes saláta: ez szendvicsekbe is tehető, vagy más salátákba is keverhető. Könnyen beszerezhető, akár mindennap fogyasztható. Megéri beiktatni az étrendbe a zöldet, mert amellett, hogy finom, jó hatással van a szervezetre.
Érvek a fejes saláta fogyasztása mellett
A zöld tele van vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez:
- A fejes saláta K-vitaminban dúskál, amely erősíti a csontokat.
- A szemre is igazi áldás a zöld, mivel luteintartalma magas. A szem megóvása mellett segít megújítani a sejteket, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárul.
- Az E-vitamin-tartalmának hála csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét, és növeli az UV-védelmet.
- A fejes saláta serkenti a hajnövekedést, a tápanyagok táplálják a hajat a gyökerektől kezdve.
- A saláta antioxidáns-tartalma is figyelemre méltó, ezért a gyulladásos betegségek megelőzésében is segítséget nyújt.
- A zöld kalóriatartalma csekély, ezért a fogyókúrás étrendben is ott a helye.
- A saláta 95%-a víz, ezért a szervezetet a hidratálásban is segíti, ami a nyári hőségben különösen jól jön.
Fotók: Getty Images
Ropogós ecetes saláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej fejes- vagy jégsaláta
- 1 csipet só
- 2 deciliter víz
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál ecet
Elkészítés:
A salátaleveleket egyenként, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd helyezzük a leveleket egy nagy tálba és engedjünk rájuk hideg vizet. A leveleket tálalásig tartsuk ebben.
A 2 deciliter vizet töltsük bele egy kis üvegbe, amelynek teteje is van, tegyük bele a sót, cukrot és ecetet. Csavarjuk rá a tetejét és alaposan rázzuk össze úgy, hogy a cukor rendesen feloldódjon.
A leveleket tetszőleges méretűre tépkedve helyezzük salátástálba, majd öntsük rá az ecetes levet, utána tálalhatjuk is a salátát.