Fokhagymás, tavaszi salátaleves: krémes fogás 30 perc alatt

Fokhagymás salátaleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az üde salátaleves igazi tavaszköszöntő finomság, mely ízekben gazdag, köszönhetően a póré- és a fokhagymának.

A salátaleves kedvelt régi fogás, az egyszerű étel eredetileg kicsit füstös és savanykás zamatú. A füstös aromát a pirított szalonna adja, míg a fanyar ízt az ecetnek köszönheti. Én most változtattam a régi recepten, póréhagymát és fokhagymát pirítottam alá, és még krumplit is csempésztem a levesbe, hogy tartalmasabb legyen.

A salátalevest ma gyakran simára turmixolva kínálják, így a gyerekek sem jönnek rá, hogy salátát esznek. Ebben a formában sokkal kívánatosabb, főleg, ha még sült szalonna és egy kis pirított kenyérkocka is kerül a tetejére. Ha frissítőbbé tennéd az összhatást, akkor nyers, vékonyra vágott salátacsíkokat is pakolhatsz rá.

Készítési tipp

A salátaleves lelke a fokhagyma, ezért főzés során érdemes kóstolni, ha úgy ítéled, bátran növeld a mennyiségét. Tejföl helyett pedig tejszínt is használhatsz.

Fokhagymás salátaleves

Fokhagymás salátaleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db fejes saláta
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 darab krumpli
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz vagy zöldségalapé
  • 300 g tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A salátát szedjük leveleire és alaposan mossuk meg. (Ha szeretnénk, a salátát darabokra is vághatjuk.)

Egy mélyebb edényben egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd szórjuk rá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután dobjuk rá a finomra vágott póréhagymát, a közepes kockákra vágott burgonyát és a zúzott fokhagymát, pirítsuk 4-5 percig.

A zöldségekre öntsük rá a vizet vagy az alaplét, fűszerezzük sóval és borssal, és főzzük 15-20 percig. Ezután adjuk hozzá a salátaleveleket, és főzzük 5 percig.

A levesből merjünk ki 1-2 evőkanálnyit, és keverjük össze a tejföllel, majd csorgassuk a leveshez. Ezután botmixerrel turmixoljuk simára, és tálalhatjuk is ropogósra sült baconnel vagy krutonnal, esetleg friss salátalevéllel.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük