Mindent a flexitáriánus étrendről: kevesebb hús, több rost

Flexitarianus-etrend-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A flexitáriánus étrend remek választás arra az esetre, ha több rosttal és növényi eredetű élelmiszerrel dúsítanád a diétádat, de nem szeretnél teljesen lemondani a húsról és más állati eredetű ételekről.

A flexitáriánus étrend egy olyan étkezési forma, amely elsősorban növényi eredetű ételek fogyasztását támogatja, azonban a vegán étrendnél elnézőbb, hiszen kismértékben megengedi a húst és más állati eredetű termékek elfogyasztását.

A flexitáriánus étrendet Dawn Jackson Blanter amerikai dietetikus állította össze azzal a céllal, hogy segítsen az embereknek kiaknázni a vegetáriánus táplálkozás előnyeit, emellett pedig élvezni a megszokott állati eredetű élelmiszereket – kis mennyiségben. Így született meg az étrend elnevezése is a flexibilis és a vegetáriánus szavak kombinálásából.

Éppen ezért a flexitáriánus étrend követői nem számítanak vegánnak, sem pedig vegetáriánusnak, hiszen míg a vegetáriánusok nem esznek húsféléket (és sokszor más állati eredetű ételeket sem), addig a vegánok semmilyen állati eredetű, vagy állatok közreműködésével gyártott élelmiszert nem fogyasztanak.

Flexitarianus-etrend-1

Miből áll a flexitáriánus étrend?

A flexitáriánus étrendnek nincsenek szigorú szabályai a kalóriákra vagy tápanyagokra vonatkozóan, azonban ha ezt a diétát követed, akkor az alábbi alapelveket fontos szem előtt tartanod:

  • Egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest és teljes értékű (nem finomított) gabonafélét.
  • A fő fehérjeforrásod a növények, és ne az állati eredetű ételek legyenek.
  • Kis mennyiségben időnként építs be minőségi húsokat és állati eredetű élelmiszereket az étrendedbe.
  • Minden élelmiszerből a legkevésbé feldolgozott típust válaszd.
  • Kerüld a hozzáadott cukrot és az édességeket.
Flexitarianus-etrend

Ezekre az előnyökre számíthatsz

A flexitáriánus étrendnek, mint sok más növényi alapanyagokat előnyben részesítő diétának, számos előnye ismert. Ugyanakkor mivel nincsen jól meghatározott szabályrendszere, ezeket a pozitívumokat más-más mértékben tapasztalhatod attól függően, hogy az egyes növényi és állati eredetű élelmiszerekből mennyit fogyasztasz.

Egészségesebb szív

Mint a legtöbb rostban és jó zsírokban gazdag étrend követőinél, a flexitáriánusoknál is jóval kisebb százalékban alakulnak ki szívbetegségek. Ennek oka, hogy sokkal több antioxidánst fogyasztanak, amelynek vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása is ismert.

Flexitarianus-etrend-2

Normál testsúly

Az étrend követői gyakran számolnak be fogyásról, és arról, hogy az elért testsúlyukat tartósan képesek megőrizni. Ennek oka szintén a sok rostban keresendő (a rostok fontosságáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz részletesebben), illetve abban, hogy a teljes értékű alapanyagokkal sokkal kevesebb kalóriát fogyasztanak el, hiszen természetüknél fogva kevesebbet tartalmaznak, mint a többszörösen feldolgozott ételek. 

Cukorbetegség megelőzése és kezelése

Máig a legnagyobb tévhit, hogy a cukorbetegség fő kiváltó oka a sok cukor, hiszen a cukornak sok zsírra is szüksége van ahhoz, hogy igazi károkat okozzon az emberi szervezetben. A rostban és vitaminokban gazdag, és egészségtelen zsírokban és feldolgozott cukrokban szegény étrend csodákra képes. Egy 200 000 fő bevonásával készült tanulmány is ezt támasztja alá: azoknál, akik főként növényi ételekkel táplálkoznak, 20%-kal kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség.

Flexitarianus-etrend-3

A környezetnek is jót teszel

Az étrend nemcsak számodra hasznos, hanem a természetnek is. A húsfogyasztás csökkentésével ugyanis hozzájárulhatsz az üvegházhatású gázkibocsátás mértékének csökkentéséhez, az értékes természeti erőforrások – földterületek és nagy mennyiségű vízkészlet megőrzéséhez.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon