Mindent a flexitáriánus étrendről: kevesebb hús, több rost
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
A flexitáriánus étrend remek választás arra az esetre, ha több rosttal és növényi eredetű élelmiszerrel dúsítanád a diétádat, de nem szeretnél teljesen lemondani a húsról és más állati eredetű ételekről.
A flexitáriánus étrend egy olyan étkezési forma, amely elsősorban növényi eredetű ételek fogyasztását támogatja, azonban a vegán étrendnél elnézőbb, hiszen kismértékben megengedi a húst és más állati eredetű termékek elfogyasztását.
A flexitáriánus étrendet Dawn Jackson Blanter amerikai dietetikus állította össze azzal a céllal, hogy segítsen az embereknek kiaknázni a vegetáriánus táplálkozás előnyeit, emellett pedig élvezni a megszokott állati eredetű élelmiszereket – kis mennyiségben. Így született meg az étrend elnevezése is a flexibilis és a vegetáriánus szavak kombinálásából.
Éppen ezért a flexitáriánus étrend követői nem számítanak vegánnak, sem pedig vegetáriánusnak, hiszen míg a vegetáriánusok nem esznek húsféléket (és sokszor más állati eredetű ételeket sem), addig a vegánok semmilyen állati eredetű, vagy állatok közreműködésével gyártott élelmiszert nem fogyasztanak.
Miből áll a flexitáriánus étrend?
A flexitáriánus étrendnek nincsenek szigorú szabályai a kalóriákra vagy tápanyagokra vonatkozóan, azonban ha ezt a diétát követed, akkor az alábbi alapelveket fontos szem előtt tartanod:
- Egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest és teljes értékű (nem finomított) gabonafélét.
- A fő fehérjeforrásod a növények, és ne az állati eredetű ételek legyenek.
- Kis mennyiségben időnként építs be minőségi húsokat és állati eredetű élelmiszereket az étrendedbe.
- Minden élelmiszerből a legkevésbé feldolgozott típust válaszd.
- Kerüld a hozzáadott cukrot és az édességeket.
Ezekre az előnyökre számíthatsz
A flexitáriánus étrendnek, mint sok más növényi alapanyagokat előnyben részesítő diétának, számos előnye ismert. Ugyanakkor mivel nincsen jól meghatározott szabályrendszere, ezeket a pozitívumokat más-más mértékben tapasztalhatod attól függően, hogy az egyes növényi és állati eredetű élelmiszerekből mennyit fogyasztasz.
Egészségesebb szív
Mint a legtöbb rostban és jó zsírokban gazdag étrend követőinél, a flexitáriánusoknál is jóval kisebb százalékban alakulnak ki szívbetegségek. Ennek oka, hogy sokkal több antioxidánst fogyasztanak, amelynek vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása is ismert.
Normál testsúly
Az étrend követői gyakran számolnak be fogyásról, és arról, hogy az elért testsúlyukat tartósan képesek megőrizni. Ennek oka szintén a sok rostban keresendő (a rostok fontosságáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz részletesebben), illetve abban, hogy a teljes értékű alapanyagokkal sokkal kevesebb kalóriát fogyasztanak el, hiszen természetüknél fogva kevesebbet tartalmaznak, mint a többszörösen feldolgozott ételek.
Cukorbetegség megelőzése és kezelése
Máig a legnagyobb tévhit, hogy a cukorbetegség fő kiváltó oka a sok cukor, hiszen a cukornak sok zsírra is szüksége van ahhoz, hogy igazi károkat okozzon az emberi szervezetben. A rostban és vitaminokban gazdag, és egészségtelen zsírokban és feldolgozott cukrokban szegény étrend csodákra képes. Egy 200 000 fő bevonásával készült tanulmány is ezt támasztja alá: azoknál, akik főként növényi ételekkel táplálkoznak, 20%-kal kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség.
A környezetnek is jót teszel
Az étrend nemcsak számodra hasznos, hanem a természetnek is. A húsfogyasztás csökkentésével ugyanis hozzájárulhatsz az üvegházhatású gázkibocsátás mértékének csökkentéséhez, az értékes természeti erőforrások – földterületek és nagy mennyiségű vízkészlet megőrzéséhez.
Fotók: Getty Images