Tojásfőzés: a lágyabb sárgájú és a keménytojás titkai
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hány perc alatt marad még lágy, lekvárszerű a sárgája, és mikor lesz már egészen kemény? Egyáltalán hogyan kell jól megfőzni és megpucolni a tojást?
Nem voltam igazán odáig sem a főtt, sem a tükörtojásért, míg rá nem jöttem, hogy nem teljesen megsütve vagy megfőzve, hanem lágyra készítve szeretem őket. Azóta csak így csinálom, de ez nem mindig olyan egyszerű: néhány másodpercnyi lankadó figyelem és vége, a tojás túlkészül.
Tükörtojás esetében teljesen egyszerű a dolgunk, hiszen látjuk a saját szemünkkel a sárga állagának alakulását. A főtt tojás viszont sokkal trükkösebb dolog, hiszen nem látunk be a héj alá, nagyon oda kell figyelni az órára és arra is, mennyire lobog a víz. Szerintem nincs olyan, hogy tökéletes főtt tojás: van, aki keményebbre, van, aki lágyabbra főzve szereti. Ahhoz, hogy mindenki tudja, melyik fokozathoz hány percig kell főnie a tojásának, most elvégeztem egy kísérletet.
Így főztem
Az sem mindegy, hogyan főzzük a tojást. Én a következőképpen csináltam:
Felforraltam annyi vizet, hogy bőségesen ellepje a tojásokat. Egy szűrőkanál segítségével óvatosan a vízbe süllyesztettem a tojásokat. Fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így kevésbé valószínű, hogy szétrepednek a hirtelen hőmérséklet-változástól. A víz folyamatosan gyöngyözzön, ne lobogva forrjon, de ne is legyen egészen csendes. Én ezt úgy értem el, hogy a legalacsonyabb lángon volt a fazék, viszont lefedtem. Stoppert állítottam be, és mikor letelt az idő, a tojásokat azonnal jéghideg víz alá tettem, majd hagytam 15 percig ebben a vízben hűlni, mielőtt pucolni kezdtem.
A képek kedvéért a négy tojást egyszerre kezdtem főzni, viszont négy különböző pillanatban vettem ki.
Hatperces tojás
Nyolcperces tojás
Tízperces tojás
Tizenkétperces tojás
Fotók: Ács Bori/Sóbors