7 kedvenc főzelékreceptünk – Hagyományos és alakbarát is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A főzelék a magyar konyha specialitása, a rántással vagy anélkül készített zöldségek népszerűsége olyannyira töretlen, hogy még drága éttermek étlapján is megtalálni őket, igaz, ott már nem a hagyományos formában.
A főzelék önmagában is lehet laktató, de feltét nélkül nem az igazi. Egy egyszerű tükörtojás is tökéletes lesz a tetejére, de készíthetsz mellé fasírtot, akár ezt a tojásosat, vagy pörköltet is.
A főzelék hagyományosan liszttel sűrítve készül, de ma már nyugodtan térj el ettől a módszertől, itt olvashatod el, hányféleképpen tudod lisztmentesen készíteni ezt a fogást. Ki ne emlékezne még a menzás főzelékek ízére és állagára, ahol az étel gyakorlatilag csak csomós rántásból állt, és zöldséget csak elvétve tartalmazott? A főzelék így nem csak hizlalt, cserébe ehetetlen is volt. Ha magával sűríted, nemcsak az alakodnak teszel jót, de a színe és az állaga is jóval élvezhetőbb lesz.
Bár ebben a válogatásban is lesz klasszikus, lisztes recept, ha úgy döntesz, elhagyod belőle, akkor sűrítheted önmagával, zabpehellyel vagy krumplival, illetve keményítővel. A keményítőt, mielőtt a főzelékhez teszed, mindig keverd el egy kevés hideg vízzel, hogy csomómentes legyen. Akárhogy is készíted, a főzeléket iktasd be a mindennapjaidba, nagyon egyszerű, mégis hálás fogás. Igyekezz mindig az idénynek megfelelő zöldséggel dolgozni, de a jó minőségű mirelit is megteszi.
Tökfőzelék
Igazi klasszikus főzelék, amelynél a vita tárgya csak az lehet, hogy kaporral vagy anélkül készüljön. A kapros az igazi, főleg, ha szezonja van, kerüljön jó sok bele. A kapros tökfőzeléket egyáltalán nem kötelező liszttel sűríteni, használj keményítőt, abból sem kell sok. A krémességet tejföllel vagy tejszínnel, a savanykás ízt pedig egy kevés citromlével tudod elérni.
Sárgaborsó-főzelék
Ez az a főzelék, amellyel sokakat a világból is ki lehet kergetni, hiszen elsőre az iskolai, betonkemény változat ugrik be mindenkinek. A sárgaborsó - miután tényleg filléres alapanyag - rendszeresen szerepelt a menzák kínálatában, és szinte nem volt gyerek, aki szerette volna. Pedig ezt az ételt is el lehet jól készíteni, csak el kell felejteni a lisztet mint sűrítőanyagot, hiszen a sárgaborsó besűríti saját magát. Fűszerként pedig elég, ha fokhagymát és babérlevelet adsz a főzelékhez.
Tárkonyos krumplifőzelék
A krumplifőzelék az az étel, ahol érdemes a régi ízeket reprodukálni, persze ezt is egészségesebbé teheted, ha liszt helyett keményítővel, sőt a krumpli esetében önmagával sűríted. A tárkonyos krumplifőzelék pont a hagyományok mentén készül, csak ecet helyett citromlé ízesíti, valamint tárkony is kerül a kihagyhatatlan babérlevél mellé. A habarás lehet tejfölös, és nyugodtan szórj bele pirospaprikát is.
Zöldborsófőzelék
Az én személyes kedvencem a zöldborsófőzelék, de azóta szeretem igazán, mióta liszt nélkül készítem. A színe is sokkal szebb, ha önmagával, plusz egy kevés keményítővel sűríted, egészen intenzív zöld lesz. A zöldborsófőzeléket sűrítheted zabpehellyel is, akkor kicsit rostdúsabb lesz a végeredmény, ez ízlés dolga. Egy biztos, azt a csomós, édes, lisztes löttyöt egy életre elfelejtheted.
Sárgarépa-főzelék
Amennyire szeretem a sárgarépát, annyira nem voltam oda a belőle készült főzelékért, de ezt is a csomós, rántásos emlékeknek tudtam be. Egészen addig, amíg el nem készítettem ezt a kicsit édeskésebb, mézesebb változatot, amelyet kizárólag a zöldséggel sűrítettem. Ha te inkább a pikáns ízekért vagy oda, akkor a sárgarépa-főzeléket is készítheted így, tegyél bele borsot, sőt chilipaprikát is, valamint citromot, hogy kellemesen savanykás legyen.
Tört paszuly
Klasszikus értelemben véve nem főzelék, mégis érdemesnek tartottam betenni a felsorolásba a tört paszulyt, annyira egyszerű és mégis isteni, kicsit talán el is feledett étel. A krémesre tört fehér babhoz nagyon jól passzol az édeskés hagyma.
Lencsefőzelék
Hagyományosan csak újévkor eszünk lencsét, pedig elképesztően egészséges és fehérjegazdag ez a hüvelyes, így mindenkit arra biztatnék, hogy gyakran készítsen belőle akár főzeléket is. A lencsefőzeléket készítheted nyugodtan hagyományos módon, fokhagymás rántással is, a füstölt hús szuperül illik hozzá.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Ács Borbála, Botos Claudia /Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors