Különlegesen finom furmintok: a kedvenceink voltak februárban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Februárban furmint, ezt már minden borszerető tudja, de miért intenénk búcsút a fajtának, csak azért, mert ugrik egyet a naptár? 

Tíz éve már, hogy Kézdy Dániel kitalálta a Furmint Február koncepcióját, és azóta számtalanszor bebizonyosodott, hogy nagy az érdeklődés a Kárpát-medence bora iránt. A pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételektől a tartalmasabb, hordós érlelésű borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig, sokféle stílusú bor készíthető belőle. Ezért egyaránt kedvelt a gasztronómiában és a fogyasztók körében is.

Aki a furmintokkal akar ismerkedni, annak igazán van miből válogatnia: borászatok, borvidékek, éttermek és borbárok csatlakoznak minden évben ehhez a kezdeményezéshez, és különféle programokkal, borkóstolóval készülnek az érdeklődőknek. A Vajdahunyad várában megrendezett Nagy Kóstolón mi is kiválasztottuk az idei kedvenceinket.

Szóló Borászat – Thesis 2017

A tállyai butikborászatnál Éless Tímea készíti az izgalmasabbnál izgalmasabb borokat, nem kis részben a férjének köszönhetően, aki fáradhatatlanul bújja a szakirodalmat, hogy aztán előálljon egy újabb hajmeresztőnek tűnő ötlettel, ami végül telitalálatnak bizonyul. A 2017-es Thesis érdekessége például az, hogy nem pörkölt, hanem főzött hordóban érlelődött a furmint, amiben emiatt még visszafogottabbak a fűszeres jegyek. A sárga húsú gyümölcsök, grépfrút és egres mellett ásványosságot, vadvirágos aromákat érzünk, a bor egyedisége és eleganciája egyből megfog.

furmintfebruar2

Fotó: Miklóska Zoltán

Barta Pince – Öreg Király Furmint 2017

A mádi pincészetnél Ujvári Vivien borászkodik, aki újra meg újra bebizonyítja, milyen remek érzéke van a borokhoz, és a néha szikárnak tűnő furmintok is gyümölcsös és kifinomult borokká válnak a kezei között. A borvidék egyik legkiválóbb területéről, az Öreg Király-dűlőről szüretelt 2017-es furmint friss citrusos karaktere mellett sárga húsú gyümölcsöket és minerális aromákat érezni. Lendületesség és feszes savak jellemzik, olyan bor, amit igazán jó kinyitni egy szép, napos szombat délutánon, például rizottó mellé ajánljuk.

Csite Családi Birtok – Toplec Furmint 2016

Aki részt vett már a nyaranta megrendezett Bor, Mámor, Bénye... fesztiválon, az minden bizonnyal járt Csite Norbert pincéjénél is. A fák alatt felállított zománcos kádban hűlnek a különböző évjáratú borok, két koncert között mindenki kortyolja a furmintokat, és kiválasztja, hogy abban az évben melyik a kedvence. A 2016-os Toplec Furmint alapanyagát közel 100 éves tőkékről szüretelték. Egyedi karakterű, izgalmas bor, amiben a magasabb alkohol mellett élénk sav és még némi maradék cukor is található. A citrusos, érett gyümölcsös karakterhez a hordófűszerek már most szép komplexitást adnak. Vitatkozhatunk azon, hogy most igyuk vagy tegyük el pár évre, mindkettő mellett szólnak érvek.

Árpád-hegy Pince – Furmint Veresek-dűlő 2017

A pincészet Szerencsen található, a szőlőterületek pedig olyan kiemelt dűlőkben, mint a Király, a Veresek vagy a Zafír. Varkoly Ádám fiatal kora ellenére 2017-ben már elnyerte a Gál Tibor Emlékdíjat, amit az év legjobb fiatal borászának adnak. A borban elsőre a finom citrusos, virágos karakter tűnik fel, ízben ezt követik a zöldfűszeres, ásványos, fehér teás jegyek. A battonage technika krémességet ad a kortynak, ami visszafogott és elegáns. Feszes savak és egyensúlyos szerkezet jellemzik – tovább nem is dicsérjük, de kihagyhatatlan.

furmintfebruar

Fotó: Kikelet Pince Facebook-oldal

Kikelet Pince – Tokaj Dry Váti Dűlő 2017

Berecz Stéphanie Franciaországban született és Bordeaux-ban szerzett borász végzettséget. Szerencsénkre nálunk, Tokaj-Hegyalján hozták létre a családi, 4,5 hektáros birtokukat a férjével együtt. Stéphanie borait – aki a Borászok Borásza díjjal is büszkélkedhet – a  Michelin-csillagos éttermek is keresik és tartják, és összefoglalva talán a légies jelző illik leginkább a tételeire. Ahogy erre a 2017-es furmintra is, amely kedves, virágos, citrusos illatával és friss, zöld almás gyümölcsösségével könnyedén elvarázsol minket.

Ezt is szeretjük