A furmint változatos stílusai: mutatjuk, melyik fajta milyen ételhez illik

furmint3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Február van, a furmint hónapja, ami évek óta számtalan lehetőséget kínál arra – gasztronómiai és boros rendezvényeken keresztül –, hogy jobban megismerd ezt a szőlőfajtát.

Visszanyúlva a gyökerekhez, a furmint – mint az egyik alapja a tokaji aszúnak és édes szamorodninak – anno édes boros fajta volt. 2000 környékén kezdett el ez változni Tokajban, nem kis mértékben a nemzetközi trendeknek köszönhetően. Ebben az évben készült el a Királyudvar Pincészetnél az első prémium dűlőszelektált száraz furmint, amely aztán utat nyitott ennek a kategóriának.

Részben szükségszerű volt a váltás piaci szempontból is, hiszen az édes borok, főleg az aszú nem is készíthető minden évjáratban, sokkal kitettebb az időjárásnak. Másrészt a természetes édes borok fogyasztása világszinten is visszaesett, és valamivel pótolni kellett az így létrejövő kiesést.

A furmint stílusai

A furmint is azokhoz a szőlőfajtákhoz tartozik, amelyek több borstílusban is abszolút megállják a helyüket. A korábban szüretelt fürtök alkalmasak élénk savú, száraz, tradicionális eljárással készült pezsgőkhöz, illetve akár habzóborokhoz, pét-natokhoz is. Könnyed, gyümölcsös alapborként a hétköznapokhoz is jól passzol, de a belőle készülő komoly, dűlőszelektált furmintok vetélytársai lehetnek akár egy top burgundi chardonnay-nak vagy német rajnai rizlingnek. És természetesen a fent említett édes borok kategóriájában is világszínvonalú tételek kerülnek ki a borászok keze alól.

furmint

Mi illik mellé?

Sokféle stílusa miatt az ételpárosítások terén is rengeteg lehetőséget kínál. Egy frissebb, gyümölcsösebb furmint jól illik halak és zöldséges, vegetáriánus fogások mellé, míg egy néhány évet palackban érlelt tételhez vadszárnyas vagy akár egy steak is passzol. A lényeg nem is az alapanyag, hanem a fűszerezés és a mártás. Ez határozza meg, hogy milyen stílusú furmint ideális a fogáshoz. Az édes borok klasszikus párosa a hizlalt liba- vagy kacsamáj, a kéksajt és az édességek, de bátran lehet kínálni az ázsiai konyha egyes jól megválasztott fogásai mellé is. Egy tokaji aszú pedig komplexitása és koncentráltsága révén akár ki is válthatja a desszertet.

furmint2

Zsirai Pincészet Tokaji Furmint Középhegy 2019

A Zsirai Kata és Petra vezette pincészet három borvidéken is jelen van. A tokaji rész Mádon található, itt van a borászati feldolgozó, a pince, a borok, sőt még egy vendégház is. A Közép-hegy-dűlő a lányok egyik legkedvesebb területe. A rendkívül köves talaj és a hűvös, szeles mikroklíma miatt az innen származó dűlőszelektált borok nagyon koncentrált ízvilággal és egy expresszív mineralitással rendelkeznek. A 2019-es furmint hozza a tipikus körtés-birses jegyeket, mellette a fűszeresség dominál. Elegáns, markáns bor, igazi egyéniség, hosszú érlelési potenciállal.

1.png

St. Donát Birtok Márga Furmint 2020

Ma már közel 16 hektáron művelnek szőlőt a Balaton-felvidéken, Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében. Minden területük ökológiai művelés alatt áll, a borokat pedig a lehető legkisebb beavatkozással, sok esetben szűretlenül és derítetlenül töltik palackba, hogy a legtöbbet megőrizzék abból, amit a természet adott. Boraikban a terroirt szeretnék érvényre juttatni, a dűlők közti különbségek megmutatása a céljuk. A Márga egy érett, karakteres furmint, mészköves-márgás talajról, közvetlenül a kúria alatti területekről. Lendületes savak, trópusi gyümölcsös karakter, lime, licsi, csonthéjasok jellemzik.

2.png

Árvay Családi Pincészet Tokaji Késői Furmint 2017 (édes)

A 17 hektárnyi rátkai birtok szerteágazó feladatai, a szőlőmunka, a borkészítés, a vendéglátás, a kereskedelem és a marketing megoszlanak a családtagok között. Fontosak számukra a gyökerek, a hagyományok, a régi szüretek, a nagyapák pincéiben kóstolt borok íze és illata. Ezeket a tradíciókat megtartva készítenek modern borokat. Furmintból pezsgőt, szárazat és édeset is találni náluk, mint például ez a 2017-es késői szüretelésű tétel. Ebben a méz, a vilmoskörte, a vanília és mazsola mellett trópusi gyümölcsök is megjelennek. Gyümölcsös édességekhez jól passzol, vagy akár önállóan, desszert helyett is iható.

3.png

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük